Ugrás előtt állnak a kötvényhozamok

Vágólapra másolva!
Jeletősen emelkedhetnek majd a kötvényhozamok a Goldman Sachs szerint, erre pedig már nem is kell sokat várni, mivel a következő fél év alapvetően erről szól majd az elemzők szerint.
Vágólapra másolva!
  • A Goldman úgy véli, a 3 százalékos szintet év végére eléri majd a 10 éves amerikai államkötvény hozama.
  • Az Anders Nielsen vezette stratégák szerint, az amerikai gazdasági teljesítmény egyre jobb képet mutat, ez pedig a hozamemelkedés irányába mutat. (Hogy mennyire erős az amerikai gazdaság, az a szerdán érkező GDP-adattól is nagyban függ majd.)
  • Emellett a növekvő amerikai infláció is indokolhatja a hozamemelkedést, nem beszélve arról, hogy a Goldman szerint az Eurózónára vonatkozó deflációs félelmek sem olyan magasak már, valamint a japán infláció esetében is vannak pozitív fejlemények.
  • A kamatlábak emelkedése viszont értelemszerűen rossz hír a kötvényesek számára, mivel csökkenti azok árfolyamát. Ez alapján a Goldman Sachs a vállalati kötvényeket már nem tartja jó befektetésnek, alulsúlyozásra javasolja őket.
  • A kötvényhozamok emelkedése, a gazdasági fundamentumok javulása mellett ugyanakkor a tankönyvek szerint az alapkamat emelkedését is magával hordozza, így a részvénypiac számára a hozamemelkedés alapvetően nem jó hír.
  • Ugyanakkor a Goldman nem pesszimista a következő három hónapban, semleges ajánlással van a részvénypiac egészére vonatkozóan, míg a következő 12 hónapra felülsúlyozást javasol.
  • Ebben annak is szerepe lehet, hogy a Fed vélhetően nem a közeljövőben emel majd kamatot, bár az bizonytalanságot okoz, hogy mikor kezdheti el az irányadó ráta felfelé mozdítását. A Fed szerdai ülésének, no meg a második negyedéves GDP adatoknak ez is lehet a tétje, annyiban legalábbis mindenképp, hogy az utána következő napokban milyen hangvételű nyilatkozatot adnak a Fed vezetői.