Mit vigyünk magunkkal az utazásra?

Figyelj, ha interneten keresztül foglalsz utazást – ne hagyd, hogy átverjenek!, család
Vágólapra másolva!
Sok embernek gondot okoz, hogy mit vigyen magával egy nyaralásra. A jól felkészült utazó utánanéz az adott országban fenyegető betegségeknek, az ivóvíz minőségének, sőt annak is, milyen a hálózati feszültség. A legtöbb esetben viszont az úti átalakítók (travel adapter) nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak, ezért a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folyamatosan ellenőrzi e termékeket.
Vágólapra másolva!

Egy utazás gondos előkészületeket igényel, ezért célszerű listát készíteni. Bár így is sokszor előfordul, hogy fontos dolgok maradnak otthon, a táskánk pedig tele van fölösleges holmikkal, amelyeket anélkül hozunk haza, hogy használtuk volna.

Hasznos utazási tanácsok

Először ajánlatos alaposan átgondolni, hová utazunk, ott mivel szeretnénk tölteni az időt, milyen helyeket akarunk meglátogatni a nyaralásunk alatt. Szerencsére az útikönyvek és az internet nagy segítséget jelenthet még akkor is, ha egy távoli országba készülünk, biztos találunk megfelő tanácsokat a helyi szokásokkal, öltözködési elvárásokkal kapcsolatban, amelyeket ajánlatos megismerni, ha nem akarunk kellemetlen perceket szerezni magunknak.

Csomagolásnál vegyük figyelembe, hogy milyen szálláshelyen fogunk megszállni. Egy magasabb kategóriájú szállodában biztosítanak többféle felszerelést (törölközőt, fürdőköpenyt, hajszárítót stb.), míg egy alacsonyabb színvonalú helyen előfordulhat, hogy még az ágyneműről is nekünk kell gondoskodni.

Ne vigyük az egész szekrényt

Ha alaposan átgondoljuk, milyen ruhákra lehet szükségünk, akkor talán sikerül elkerülnünk, hogy az egész szekrényt megpróbáljuk beleerőszakolni a bőröndünkbe. Próbáljunk egymással variálható, lehetőleg nem gyűrődő ruhákat kiválasztani. Lehet, hogy nem lesz szükségünk minden napra két felsőre/ruhára, különösen, ha a tengerparton töltjük el a nyaralásunk nagy részét.

Vigyünk magunkkal pár pólót, rövidnadrágot/szoknyát, fehérneműt, alvó ruhát, hűvös estére egy kardigánt, hosszú nadrágot, esetleg egy vékony zárt cipőt. Egy csinos ruha, cipő legyen azért nálunk, arra az esetre, ha egy színvonalas esti programon vennénk részt.

Legyen nálunk váltás

Tengerparti nyaralásnál ne maradjon otthon a fürdőruha, lehetőleg kettőt vigyünk arra az esetre, ha az egyikkel gond adódna vagy nem szárad meg időben. A legtöbb szállodában törölközőt nem adnak a medencéhez, így ajánlatos magunkkal vinni egyet.

Sziklás tengerpartokon gyakori a tengeri sün, ami ellen a legjobb védekezés, ha terephez alkalmas cipőben megyünk be a vízbe. Ha vízpartra utazunk, ne maradjon el a naptej és a kalap sem.

Piperetáskánkból nem hiányozhat a tusfürdő, borotva, fogkefe, fogkrém, sampon, fésű, testápoló sem. Helyet spórolhatunk, ha a legtöbb üzletben kapható, utazáshoz méretezett mini kozmetikai cikkeket viszünk magunkkal. A bőröndben nem foglal sok helyet a körömvágó olló, egy kis varrókészlet és egy esernyő/esőkabát sem.

Forrás: Thinkstock

Jól jöhet az úton pár gyógyszer is (például: fájdalomcsillapító, gyomorrontás elleni gyógyszer, sebtapasz, kálcium, magnézium tabletta), de ajánlott felkészülni az apróbb leégések, csípések kezelésére is.

Elektromos vagy elektronikus készülékek használata

A nyaralás egyik elmaradhatatlan kelléke a fényképezőgép, kamera, amellyel megörökíthetjük a legszebb pillanatokat. Ne feledkezzünk meg tartalék elemek beszerzéséről sem. Ne maradjon itthon a napszemüveg, a mobiltelefon és a hozzá tartozó töltő sem.

Korábban akkor voltunk rossz helyzetben, ha nem vittünk elégséges filmet a fényképezőgéphez, ma ez egy optimális méretű memóriakártyával kivédhető, de problémát jelenthet, ha az utazás elején nem tudjuk feltölteni az akkumulátort - figyelmeztet közleményében Fülöp Zsuzsanna, a Nemztei Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

Az úti adapterek veszélyesek lehetnek:

  • Ha az adaptert az aljzatba vagy a dugót az adapterbe részlegesen bedugva hálózati feszültségű részek érinthetők meg.
  • Ha az adapter lehetővé teszi az egyoldalú csatlakoztatást, mert így a másik, már feszültség alatt álló csap megérinthető.
  • Ha bármilyen hálózati feszültségű rész megérinthető.
  • Ha az adapter lehetővé teszi védőérintkezővel ellátott dugó csatlakoztatását, de a védővezetőt megszakítja.
  • Ha az adapter éghető anyagból készül.
  • Ha az érintkezőnyomást közvetítő csavar nem fémmenettel kapcsolódik. Ha az érintkezőnyomást hőre lágyuló műanyag közvetíti.
  • Ha az adapter tartalmaz tápegységet (például: az USB csatlakozóval töltési célra), és a villamos szilárdság nem megfelelő.

Fülöp Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy több évre visszamenőleg is ellenőrizik az úti adaptereket. Nem biztonságos termékek esetében a Hatóság elrendeli azok forgalomból történő kivonását/visszahívását. Fontos, hogy az elektronikus vagy elektromos készülékek vásárlása/használata során is legyünk körültekintők, hogy megelőzzük a baleseteket.

Ha a vásárolt termék nem biztonságos, akkor azt itt tudja jelenteni.A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tiltólistáján több termék szerepel, többek között: veszélyes/könnyűipari/műszaki termékek, kamerák, mobiltelefonok stb. Ezen az oldalon további részleteket lehet megtudni.