Hajtás Pajtás: több száz kis cég jöhet létre

Vágólapra másolva!
A futárok olyan áruszállító bringákat teszteltek, amelyek 50 forintból tesznek meg 100 kilométert. Mivel ez jóval gazdaságosabb, mint autóval szállítani az árut, arra számítanak, hogy sok kis cég alakulhat a zyúfolt belvárosok kiszolgálására.
Vágólapra másolva!

A Hajtás Pajtás biciklisfutár cég 3 évre 110 ezer eurót, azaz 33 millió forintot nyert el az uniós alapból, hogy elektromos rásegítésű áruszállító kerékpárokat teszteljen. Jelenleg három ilyen járművet használnak és regisztrálják a tapasztalataikat. Emellett konferenciákat és a döntéshozóknak tanulmányi utakat is finanszírozhatnak a pénzből.

Kilián Zsolt műszaki tanácsadó szerint a tapasztalatok alapján több száz új kis cég jöhet létre a zsúfolt belvárosokban történő áruszállításra. Ezek a járművek 100 kilométeren 50 forint értékben fogyasztanak áramot, miközben az autók ugyanekkora távolságon 3500 forintos benzinköltséget jelentenek a működtetőnek.

A Hajtás Pajtás a múlt évet 253 millió forintos bevétel mellett 15 millió forintos nyereséggel zárta, de ez még messze van a csúcsévnek számító 2007-es 450 millió forintos bevételtől - mondta Kürti Gábor ügyvezető.

Az alkalmazott futárok száma jelenleg 65, a csúcs 2008-ban volt 120 fővel. Minden futár a cég alkalmazottja, a bruttó havi bérük - átlagosan, a teljesítménytől függően - 130-150 ezer forint, amit 20 ezer forint Cafeteria keret egészít ki.