Nagyot ment a dollár

Vágólapra másolva!
Jól jártak azok az ügyfeleink, akik követték a szerdán megfogalmazott ötletünket, miszerint a dollár-japán jen páros esetében érdemes volt felkészülni a dollár erősödésére. A hírlevelünk kiküldésekor az árfolyam 102,18-nál mozgott. A késő délutáni órákban volt, hogy a japán jent 103,047-en is jegyezték a dollárral szemben, így az ügyfeleink szép nyereséget realizálhattak. Ha szeretne a jövőben hasonló ötleteket kapni, akkor regisztráljon az Investor Traderen.
Vágólapra másolva!

Technikailag ismét kulcsszinteken tartózkodik az árfolyam, és az előttünk álló napok mozgásai akár hosszú távon is meghatározhatják a jövőbeli trendet. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a héten érkező amerikai makroadatok erős hatást gyakorolhat a devizakeresztre.

Az árfolyam az év eleje óta egy csökkenő háromszögben haladt, amiből a napokban tört ki. A dollár erősödése során az árfolyam már áttörte a háromszög csökkenő szárát, az 50 napos mozgóátlagot, és jelenleg a 200 napos mozgóátlagon próbálja átverekedni magát.

A dollárt akár ismét a 105,5-ös áron jegyezhetik a jennel szembe, ha sikerülne tartósan felpattannia a 200 napos mozgóátlagról. Az alakzatból számolható célszint elérése előtt, azonban a 102,75-ös, illetve a 104-es szinten húzódnak rövidebb távú ellenállások, de ezek áttörése vélhetően nem okozhat komolyabb problémát a dollárnak.

Az indikátorok a dollár további erősödését támogatják. Az MACD vételi jelzést mutat, és emellett bíztató, hogy az MACD és a szignál vonal közötti tér növekszik. A pozitív képet szintén erősíti, hogy az RSI is meredeken emelkedik, és még csak közeledik a túlvett zónához.

USDJPY napi grafikon Forrás: AmiBroker, Invetsor.hu

A heti grafikon is optimista képet fest a dollár jövőbeli erősödése szempontjából. Az árfolyam ezen az időtávon is áttörte a háromszög csökkenő szárát. Hasonló kitörést utoljára tavaly novemberben láthattunk, igaz akkor egy szimmetrikus háromszögből kilépve tudott a dollár egy komolyabb erősödést bemutatni.

Az RSI enyhén emelkedik, az MACD pedig hamarosan vételi jelzésbe fordulhat. Az indikátorokon kívül a dollárt szűken az árfolyam alatt húzódó 50 hetes mozgóátlag is felfele hajthatja.

A dollárt hosszabb távon a 105,5-ös áron is jegyezhetik a jennel szemben, de a konzervatívabb szemléletű befektetők a 103,5-ös szinten is realizálhatják a lehetséges profitot. Veszteségvágó szintünket szűken az 50 hetes mozgóátlag környékére ajánlott élesíteni.

USDJPY heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu