Közel 100 milliót fizettek Ali vesztes kesztyűjéért

Muhammad Ali, Joe Frazier
Le boxeur américain Joe Frazier (de dos) conservait son titre de champion du monde de boxe des poids lourds en battant aux points son compatriote Mohamed Ali (Cassius Clay) ŕ l'issu du combat dit "le match du sičcle", le 8 mars 1971, au Madison Square Garden de New York. American heavyweight boxing champion Joe Frazier (L) kept his title at the end of the fight called the "match of the century" against his compatriot Muhammad Ali at the Madison Square Garden, in New York, March 08 1971.
Vágólapra másolva!
Csaknem négyszázezer dollárért kelt el az a bokszkesztyű, amelyet Muhammad Ali, a profi ökölvívás élő amerikai legendája az "évszázad mérkőzésén" viselt. Az árverésen egy névtelenül licitáló gyűjtő 388 375 dollárért (több mint 91 millió forintért) szerezte meg az ereklyét.

Az emlékezetes meccset Ali a profi nehézsúlyú világbajnoki címért 1971-ben vívta, és bár a további két mérkőzésüket később megnyerte, az elsőn egyhangú pontozással alulmaradt a honfitárs Joe Frazierrel szemben.

Minden idők egyik legkiválóbb bokszmeccsét az tette különlegesen értékessé, hogy két korábbi olimpiai aranyérmes, addig a hivatásosok között is veretlen nehézsúlyú öklöző verekedett meg a királykategória trónjáért. A kesztyű Ali néhai edzőjének, a 2012-ben 90 éves korában elhunyt Angelo Dundee-nak a hagyatékából került elő.

Az évszázad meccse Forrás: AFP/-

Muhammad Ali felszerelései eleve a legkelendőbb relikviák közé tartoznak, az említett 1971-es meccsen viselt nadrágja például egy 2011-es árverésen csúcsösszegért, 173 102 dollárért kelt el; ennyit mostanáig egyetlen más bokszemléktárgyért sem adtak.