Budapest jobb, mint Prága vagy Párizs

Budapest, 2014. május 26.
A Sziget Eye nevű óriáskerék a fővárosi Erzsébet téren 2014. május 26-án. A 65 méter magas óriáskereket az idén nem szállítják ki a Sziget fesztiválra, de ott is lesz egy kisebb szerkezet.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest, 2014. május 26. A Sziget Eye nevű óriáskerék a fővárosi Erzsébet téren 2014. május 26-án. A 65 méter magas óriáskereket az idén nem szállítják ki a Sziget fesztiválra, de ott is lesz egy kisebb szerkezet. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A magyar főváros a hatodik helyre jött fel a Travel & Leisure idei európai listáján. Majdnem befért a globális top tízbe is.
Vágólapra másolva!

Budapest népszerűsége töretlen a turisták körében. Az elmúlt egy évben sorra jelentek meg pozitív értékelések, beszámolók a magyar fővárosról, most az amerikai Travel & Leisure utazási magazin ranglistájára sikerült felkerülnie az olvasók szavazatai alapján.

A Sziget Eye nevű óriáskerék a budapesti Erzsébet téren, háttérben a Szent István-bazilikával Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az európai listán olyan gyönyörű városokat sikerült lehagynia Budapestnek, mint Prága, Siena, Párizs vagy Edinburgh. Tavaly még nem szerepelt az első tízben a magyar főváros. Akkor Isztambul volt az első, most átvette a vezetést Firenze.

A legjobb európai városok

1. Firenze (Olaszország)
2. Róma (Olaszország)
3. Isztambul (Törökország)
4. Sevilla (Spanyolország)
5. Barcelona (Spanyolország)
6. Budapest (Magyarország)
7. Prága (Csehország)
8. Siena (Olaszország)
9. Párizs (Franciaország)
10. Edinburgh (Nagy-Britannia)

Ami a világranglistát illeti, a tavalyi első helyezett Bangkok – főként a politikai zavargások miatt – idén az első tízbe sem fért bele. Az élen a japán Kiotó végzett, amelyet az amerikai Charleston és az európai első helyezett Firenze követ. Budapest az elért pontszáma alapján épp csak, hogy kimaradt a top tízből, és pontosan ugyanannyi pontszámot kapott, mint Sydney.

Egy zen kert Kiotóban Forrás: Kisgyörgy Éva

A legjobb városok a világon

1. Kiotó (Japán)
2. Charleston (USA)
3. Firenze (Olaszország)
4. Siem Reap (Kambodzsa)
5. Róma (Olaszország)
6. Isztambul (Törökország)
7. Sevilla (Spanyolország)
8. Barcelona (Spanyolország)
9. Mexikóváros (Mexikó)
10. New Orleans (USA)