Sípályát építenek Párizsban

Fedett sípálya Abu-Dzabiban, Ski Dubai
Vágólapra másolva!
Az 50 millió euróba kerülő fedett létesítmény nagyobb lesz, mint amilyent Londonba terveznek.
Vágólapra másolva!

Szinte pontosan egy évvel azután, hogy Boris Johnson londoni polgármester bejelentette, 200 millió fontért (80 milliárd forint) hóközpontot építenek a brit főváros Olimpiai Parkjában, Párizsban hasonló tervekről számoltak be. A Le Figaro cikke szerint a holland Snowworld cég 50 millió euróért (16 milliárd forint) húzna fel egy fedett síközpontot a Párizs egyik külvárosában.

A párizsi sípálya hossza 320 méter lenne, és 22 ezer négyzetméteres terülne el. A londoni tervek 300 méteres pályáról szólnak 20 ezer négyzetméteres területen. A britek leghosszabb fedett sípályája jelenleg Manchesterben található, és 180 méteres.

Dubajban 2005-ben nyitották meg a Ski Dubait, amelynek leghosszabb pályája 400 méter Forrás: Flickr/Filipe Fortes

A párizsi síközpontot egy már létező, emberalkotta, 230 méter magas domb köré építik. Lesz benne felvonó, tobogánpályák (a tobogán a szánkóhoz hasonló eszköz), étterem és egy háromcsillagos szálloda is. A belépő 52,50 euró (17 ezer forint) lesz, amely tartalmazza a felszerelés kölcsönzési díját is.

Kérdés, hogy a fedett sípálya mennyire lesz alternatíva a párizsiaknak. A síelésre vágyók ugyanis vonattal körülbelül hat óra alatt elérhetnek a fővárosból a Francia Alpok olyan kiváló síközpontjaiba, mint Tignes vagy Val d'Isère – írja a Telegraph.

Egy viszontagságos franciaországi síkirándulásról itt olvashatja korábbi beszámolónkat.