Vágólapra másolva!
Papp Krisztina a kilencedik, Erdélyi Zsófia a 21. helyen végzett 10 000 méteren a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon. A tízpróbázó Zsivoczky Attila öt szám után a 20. helyen áll, továbbjutott 800-on Kazi Tamás, 400 gáton pedig Koroknai Máté. A legnagyobb csalódást az olimpiai ezüstérmes, Eb-bronzérmes Kővágó Zoltán okozta, aki diszkoszvetésben nem jutott döntőbe.

Papp Krisztina a kilencedik, Erdélyi Zsófia a 21. helyen végzett 10 000 méteren a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon. A két újpesti futó közül az idei félmaratoni világbajnokságon 11. Papp Krisztinának volt esélye a jobb szereplésre. Ennek megfelelően végig próbált az élmezőnnyel haladni, míg Erdélyi Zsófia a táv első fele után leszakadt. Két körrel a vége előtt négyen elléptek a többiektől, Papp Krisztina az üldözőkkel maradt, s végül 32:32.6 perccel, idei legjobbját (32:59.39) megjavítva a kilencedik helyen ért célba. A versenyt a brit Jo Pavey (32:22.39 p) nyerte meg a francia Clemence Calvin és Laila Traby előtt.

A nap másik aranyérmét a papírformának megfelelően a német David Storl nyerte férfi súlylökésben, a címvédő már az elsőre elért 21,41 méteres dobásával megszerezte az aranyérmet a spanyol Borja Vivas (20,86 m) és a lengyel Tomasz Majewski (20,83 m) előtt.

Diszkoszvetésben Kővágó Zoltán és Szikszai Róbert sem jutott tovább a selejtezőből. Kővágónak az első csoportban elért 61,14 méteres eredményénél a második csoportban nyolcan is többre voltak képesek, így a 2004-es olimpián ezüstérmes, két éve Eb-bronzérmes dobó lemaradt a 12-es döntőről. Összesítésben a 14. helyen végzett. A junior Európa-bajnok Szikszai érvényes kísérlet nélkül fejezte be szereplését.

A 800-as Kazi Tamás bejutott az elődöntőbe, a Debreceni SC 29 éves futója, aki 1:45.37 perccel tartja az országos csúcsot, futamában az élre állt, s a második kör közepéig vezette a mezőnyt. Aztán hárman is elmentek mellett, s őket a hajrában sem tudta befogni, azaz helyezéssel nem sikerült továbbjutnia.

További négy futó idővel kerülhetett a szerda esti elődöntőbe, és az 1:48.05 perces eredménye ehhez elégnek bizonyult.

"Elhatároztam, hogy semmit sem bízok a véletlenre, azaz nemcsak sodródok az árral, s majd megpróbálok hajrázni, hanem inkább diktálom az iramot. Ilyet még nem csináltam, de úgy éreztem, egyszerűen tovább kell jutnom" - nyilatkozta Kazi.

Az első nap, azaz öt próba után a 20. helyen áll a tízpróbázó Zsivoczky Attila, az élen a német Kai Kazimirek áll 4492 ponttal. A tízpróbázókra szerdán a 110 méteres gátfutás, majd a diszkosz, a rúdugrás és a gerelyhajítás, zárásként pedig az 1500 méteres futás vár.

Koroknai Máté bravúros futással bejutott az elődöntőbe 400 m gáton, testvére, Tibor viszont kiesett az előfutamban. "Éreztem, hogy jól megy a lábam, a hajrában már néztem, hogy jó helyen vagyok, így nem szakadtam meg a befutónál" - mondta Koroknai Máté.

Minczér Albert 3000 méter akadályon, Móricz Bálint a 400 méteres síkfutásban, míg Schmelcz Fanny a távolugrás selejtezőjében esett ki.