Lejtmenetben a kötvénykirály

Vágólapra másolva!
A kötvénykirályként elhíresült Bill Gross legendás befektetési alapja 15 hónapja folyamatos tőkekivonásnak van kitéve. A lakosság egyre inkább elfordul a kötvényektől, amit akár a Fed hamarosan várható kamatemelése körüli várakozások erősödése csak tovább fűthet. Ha a gazdasági teljesítmény javulásával a kamatemelési ciklus ténylegesen is kezdetét veszi, az még ennél is komolyabb átrendeződéseket okozhat a megtakarítási piacon. Ennek hatásai akár egészen Magyarországig is elérhetnek, ahol egyelőre a kötvényalapok jelentős tőkebeáramlásnak örülhetnek.
Vágólapra másolva!

A kötvény királyként is emlegetett Bill Gross, a Pacific International Management (PIMCO) vezérigazgatója májusban azt ígérte, hogy a cége által kezelt alapok visszatérnek a legjobban teljesítők közé az év végére. A cég jó úton halad, ugyanis a 15 legnagyobb alapja sikeresen felülteljesíti a versenytársak döntő részét, azonban ezek közül egyiket sem Bil Gross kezeli. A 4 alulteljesítő alap közül viszont három van Gross közvetlen menedzsmentje alatt, köztük a cég zászlóshajója, a világ legnagyobb kötvényalapja is.

Júniusban 830 millió dollárt vontak ki az alapból, ami nagy pénz ugyan, de azért nem elviselhetetlen az alapkezelő számára. Ez ugyanis csupán 0,4 százalékos állomány csökkenésnek felel meg, mivel az alapban kezelt vagyon nagysága 223 milliárd dollárra rúg. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a tőkekivonási hullám immár 15 hónapja sorozatosan tart a Pimco Total Return Fund esetében, egy évvel ezelőtt még 293 milliárd volt az alap eszközeinek értéke. A kötvénypiaci tőkekivonás jelensége mellett tehát így sem érdemes elmenni.

Nem szeretik a kötvényalapokat?

A tőkekivonások hátterében azok a várakozások állhatnak, melyek szerint az amerikai jegybank, a Fed középtávon már kamatot emelhet. A piaci konszenzus 2015 második negyedévére várja a kamatemelést, azonban a gyorsan regenerálódó USA munkaerőpiac megsürgetheti a folyamatot. A magasabb kamatkörnyezet veszteséget termelhet a kötvényalapoknak, hiszen a portfóliójukban tartott kötvények árfolyama csökken, ahogy a hozamszintek egyre magasabbra kúsznak. A menekülő befektetők valószínűleg épp az ilyen jellegű kockázatokat szeretnék megúszni.

A piacok középtávra már el is kezdték beárazni a kamatemelést. Az elmúlt egy évben a 3 éves amerikai állampapírok hozama 0,3 százalékról 1 százalék magasságába, míg az 5 éves futamidejű kötvényeké 0,7 százalékos szintről 1,7 százalékos szint közelébe emelkedtek. A hosszú papírok hozamai 2013 során szintén 1 százalék körüli emelkedést tudtak produkálni.

Az is látszik, hogy a hozamemelkedés folyamata egyáltalán nem lineárisan következik be. Az idei geopolitikai, elsősorban orosz-ukrán és iraki konfliktus hatására például sokan elkezdték vásárolni ezeket a biztonságot nyújtó eszközöket, így a hozamok csökkenő tendenciát tudtak mutatni az utóbbi hónapokban. Ennek megfelelően egyébként a kötvényalapok összességét tőkebeáramlás jellemezte, vagyis könnyen lehet, hogy a PIMCO-nál tapasztalható folyamatokban az alapot kezelő Bill Grossba vetett bizalom megingása is nagy szerepet játszik.

Amerikai rövid kötvényhozamok Forrás: Fed, Investor.hu
Amerikai hosszú kötvényhozamok Forrás: Fed, Investor.hu

Az amerikai kötvényalapok nettó tőkeáramlása Forrás: ICI, Investor.hu

Hogyan működnek a kötvények?

A kötvény egy meghatározott futamidejű hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, melyet vállalatok és országok is kibocsáthatnak, ha forrásra van szükségük. A kötvénykibocsátó vállalja, hogy a kötvény névértékét a lejárat végén visszafizeti és közben meghatározott kamatot fizet, legtöbbször évente. A kötvény árfolyama és a hozama fordított módon viselkedik. Az árfolyam emelkedése azt jelenti, hogy a hozama esik, az árfolyam esése pedig azt jelenti, hogy a hozama nő. Ez annak köszönhető, hogy minden kötvénynek van egy meghatározott éves, névértékhez viszonyított kamatfizetési kötelezettsége, amit kuponnak nevezünk.

Ha elindul a kamatemelés, azzal tényleg megváltozhat minden

Ha valóban elindul Amerikában a kamatemelési sorozat és a hozamok ennek megfelelő emelkedése, annak hatásai idővel a feltörekvő piacokra is átgyűrűzhetnek. A feltörekvő piacok ugyanis a kockázatosabb, vagyis magasabb kamatot, „kamatprémiumot” fizető országok közé tartoznak a befektetői berkekben kockázatmentesként számon tartott amerikai eszközökhöz képest. Így, ha a biztonságosabb amerikai piacon emelkednek a hozamok, azt közvetett módon ezek a térségek is megérezhetik.

2013. május végén láthattuk is már egyébként, hogy a hozamemelkedésre vonatkozó várakozások erősödése milyen hullámokat gerjeszt a piacokon. Akkor a Fed a pénznyomtatás leállításának terveit jelentette be, melynek hatására a feltörekvő piacokról intenzív tőkekivonás vette kezdetét, több ország devizájának is a mélyrepülését okozva.

Feltörekvő piaci devizák 2013 májusi teljesítménye Forrás: Investor.hu
Globális feltörekvő piaci kötvényhozamok Forrás: Investor.hu
Regionális feltörekvő piaci kötvényhozamok Forrás: Investor.hu

Mi lesz a magyar kötvénypiacon?

A jó nemzetközi környezetben az elmúlt negyedévekben „kivágtuk a kamatot” magunk alól, vagyis a fejlett piaci kamatemeléseket idővel a mi kötvénypiacunk is megérezheti. Az angolszász befektetők kevesellhetik a magyar kamatprémiumot, így eladási nyomás alá kerülhetnek a hazai kötvények, persze ha külföldön már kellő magasságba kapaszkodtak a hozamok.

Ilyen piaci körülmények között az MNB is kamatemelésre kényszerülhetne, ezzel együtt pedig a magyar kötvényhozamok is emelkedhetnének. Ettől viszont egyelőre a magyar lakosság nem tart, hiszen z elmúlt negyedévekben szinte töretlenül azt láttuk, hogy a múltbeli teljesítményük alapján kiválasztott kötvényalapok vonzották magasan a legtöbb megtakarított vagyont.

Magyar állampapír hozamok Forrás: ÁKK, Investor.hu

Ennyire borúsak a kilátások?

Bár az amerikai (és angliai) kamatemelések mindenképp hatással lesznek a feltörekvő piacokra is, nem jelenthetjük ki, hogy eljött a világvége. A minket közvetlenül körülvevő eurózónában ugyanis a központi bank a gyenge növekedési kilátások miatt most tesz lépéseket a gyengébb monetáris politika irányába, ami akár tartósabban is a padlóhoz szegezheti a kamatokat a térségben. Márpedig ez talán még inkább meghatározó lehet majd a magyar pénz és tőkepiacok számára is.

Amerikai és német 10 éves állampapír hozamok Forrás: Investor.hu

A német és amerikai 10 éves állampapír hozamok közötti különbség Forrás: Investor.hu