Százmilliókért vesz videójátékosokat az Amazon

Vágólapra másolva!
Közel egymilliárd dollárért vásárol magának videómegosztót az Amazon, lekörözve a Google-t és a Yahoo-t is.
Vágólapra másolva!
  • Hivatalossá vált, hogy 970 millió dollár készpénzért megvásárolja az Amazon a Twitch nevű videóplatformot.
  • A Twitch specialitása, hogy videójátékot játszó emberek (februárban nagyjából egymillióan) osztják meg rajta, ahogy játszanak, és ezt kommentálják.
  • Ezt pedig naponta sok millióan követik, havi szinten nagyságrendileg 45-50 millió látogató fordul meg a Twitchen.
  • De a Twitch más statisztikák alapján is kirobbanó siker, szinte a semmiből a legnagyobb videós platformok közé nőtt pár év alatt.
  • A korábbi pletykák arról szóltak, hogy a Google veszi meg nagyjából ennyiért a céget.
  • De ugyanígy egy kútba esett Yahoo ajánlatról is pletykálnak.
  • Az Amazon tehát két nagyon fontos rivális elől happolta el a Twitchet, egészen jó áron.

Hülyeségnek tűnhet, pedig nem az

A Twitch sikere első ránézésre talán furcsának tűnhet, hiszen egy olyan platformról beszélünk, ahol milliónyi „magányos” játékos osztja meg otthonról, ahogy játszik, amit meg még többen csak néznek, esetleg kommentálnak. Mindebből ráadásul nagy népszerűségnek örvendő véleményformálók, sőt, rengeteg pénzt kereső sztárok születnek. A Twitch alapítói sem vehették biztosra, hogy ezen a piacon sikereket érhetnek el, sőt, a piac létezéséről sem tudhattak. Vállalkozásukat eredetileg Justin.tv néven indították, és itt a felhasználók ugyan megoszthattak mindenféle forrásból érkező videófolyamokat, de saját videókat nem tölthettek fel.

Hirtelen siker

A cég csak később, 2011-ben nyitotta meg a saját videók feltöltési lehetőségét, a Twitch pedig hirtelen hatalmas siker lett, csak az első hónapban több mint 8 millió látogatót vonzott az oldal. A Twitch hamar „lerabolta” a játékos világot, és egyértelmű gyűjtőhelyévé vált a játékvideóknak és élő közvetítéseknek. Ezzel az élő videózásban nagy sikereket elérő, magyar gyökerekkel is bíró Ustreamet, vagy éppen a Google Youtube-ját is megelőzte, sőt, szinte kilökte a játékos szcénáért folytatott versenyből. Nem véletlen, hogy idén februárban az eredeti szolgáltatást be is zárta a cég, és a nevét is Twitch Interactive-re változtatta az eredeti Justin.tv-ről.

A Twitch közvetlenül elérhető a Microsoft Xbox platformján, de más játékkonzolokon is. Forrás: Microsoft, Investor.hu

A Business Insider egyébként több, egészen impresszív statisztikát is összegyűjtött a Twitchről:

  • Az amerikai élő internetes videóközvetítések több mint 43,6 százalékát adja a Twitch az adatforgalmat tekintve.
  • A csúcs adatforgalmak alapján a Twitch negyedik legnagyobb internetes platform a Netflix, Apple és Google után az Egyesült Államokban.
  • A Twitch felhasználóinak 58 százaléka hetente legalább 20 órát tölt a platformon, azaz naponta átlagosan majdnem 3 órát.
  • Az átlagos felhasználó is 106 percet tölt naponta videók nézésével aTwitchen.
  • A felhasználók 76 százaléka a hirdetői szemmel kiemelten fontos 18-49 éves kategóriába esik, jelentős részük ráadásul szinte alig fogyaszt „tradicionális” elektronikus médiát, így például nincs tévéjük sem.

Miért kell az Amazonnak?

A Twitch felvásárlása az Amazon eddigi volt legnagyobb akvizíciója lesz, amikor valamikor az év vége felé lezárul a tranzakció, ezzel pedig a Jeff Bezos vezette cég a milliárdos startupokat nagykanállal zabáló Google, és a szintén jelentős felvásárlónak számító Yahoo után eredt.

Az Amazon számára ráadásul különös vonzerővel bírhat a saját videók feltöltését, illetve saját élő közvetítést lehetővé tévő Twitch, hiszen semmilyen erre hasonlító szolgáltatása nincs. Van viszont egy Amazon Prime Video nevű szolgáltatása, amin keresztül az előfizetők online nézhetnek tévésorozatokat, műsorokat. Ezt szépen kiegészíthetné a Twitch játékos közönsége, amelyik ráadásul rendkívül potens célcsoport lehet az Amazon egyéb szolgáltatásainak, termékeinek is.

A Yahoo is próbálkozik

Hasonló okok miatt próbálkozhatott be a Yahoo is a Twitchnél, de Marissa Mayerék is felsültek. A Re/Code korábbi értesülései szerint a Yahoo megpróbált felépíteni egy hasonló szolgáltatást házon belül, de ugyanígy megpróbálta megvásárolni a Daily Motion nevű videós platformot is, és érdeklődik a IAC tulajdonában álló Vimeo iránt is. Eközben jól menő Youtube sztárokat próbál átcsábítani a saját videós platformjára, a Yahoo tehát igazán komolyan veszi a videós próbálkozásokat, eddig többé-kevésbé sikertelenül.

Független marad

A Google érdeklődése is érthető, még úgy is, hogy a Youtube a legsikeresebb videómegosztóként uralja a piac egy bizonyos szegmensét. Az élő közvetítések terén ugyanakkor még nem sikerült akkora lépéseket tennie, mint akár a Ustreamnek vagy éppen a Twitchnek, ráadásul a videojátékos szegmensben sem akkora fajsúlyú szereplő, mint utóbbi. A Google próbálkozása valószínűleg azért eshetett kútba, mert a Twitchnek részben vagy egészben be kellett volna olvadnia a szervezetbe (feltehetően valahol a Youtube környékén), míg az Amazon ajánlata szinte változatlan napi ügymenetet és függetlenséget kínált a cégnek a Twitch közleménye szerint.

Megérte-e a felvásárlás?

Ilyen horderejű akvizícióknál joggal merül fel a kérdés, hogy vajon megérte-e kifizetni ennyi pénzt egy cégért, ami elméletben passzolhat az üzlethez. Persze érdemes rögtön kiemelni, hogy az Amazon nagyságrendjeihez képest az egymilliárd dollár nem tűnik túlságosan nagy falatnak, hiszen negyedévente mintegy 20 milliárd dolláros bevételt könyvel el, és csak fejlesztésekre elkölt éves szinten 8 milliárd dollárt. A Twitchet ráadásul nem is adták nagyon rossz áron egymilliárd dollárért. A cég számottevő bevételt – legalábbis ami az Amazonnak számottevő – feltehetően nem termel, de ez nem jelenti, hogy ne tudna lényegesen hozzájárulni később a bevétel és profittermeléshez.

Emlékezetes felvásárlások

Összegyűjtöttük az elmúlt egy-két év legnagyobb port kavart felvásárlásait a közösségi média és online médiamegosztás területéről. Az egy felhasználóra jutó vételár alapján a Twitch akár még olcsónak is mondható, egyedül az üzenetküldésre és internetes telefonálásra szolgáló Viber került aktív felhasználónként olcsóbba, míg a Snapchat korábban pletykált felvásárlása a Twitchhez képest közel hatszoros áron történt volna.

Forrás: Investor.hu

Mennyit ér egy felhasználó?

Érdemes hozzátenni, hogy bár elég suta mérőszám, a hasonló startupokat profit és bevétel hiányában legfeljebb az egy felhasználóra vetített érték vagy vételár alapján tudjuk értékelni. Ennek kétségtelenül van némi dotkom-lufi utánérzése, de mégsem teljesen elrugaszkodott a valóságtól. A közösségi média korában ugyanis egy-egy ilyen platform értékét a hálózati hatásban rejlő potenciál határozza meg. Minél többen használnak egy platformot, annál nagyobb tömegeket tud később magához vonzani, és annál nehezebb hasonló szolgáltatásokkal kritikus tömeget elérni. Erre a legjobb példa maga a Facebook, ami talán a legértékesebb felhasználóbázissal bír, éppen annak mérete miatt.

Mi a felhasználó?

Nem egyszerű ugyanakkor a felhasználó definícióját sem értelmezni. Egyes szolgáltatások a havi látogatók számát mérik (függetlenül attól, hogy regisztráltak-e vagy sem), míg mások a havonta legalább egyszer belépő regisztráltakat, megint mások pedig az összes regisztrált fiók számát mérik. A Twitch ráadásul ebből a számára leginkább kedvező mutató teszi közzé, ami az egy felhasználóra eső vételárat is lefelé torzítja. Másfelől viszont a fentebbi statisztikákból az is kiderül, hogy az átlagos látogató a Twitchen rendkívül elkötelezett, hosszú órákat tölt a platformon.