Vágólapra másolva!
Gyurta Dániel és Hosszú Katinka is egy-egy 10 ezer dolláros csekk meghitt társaságában pózolhatott a dubaji rövidpályás úszó Világkupa-sorozat második állomásának első napján – ez a világrekorderek jutalma.  

Gyurta Dániel a dohai állomás után megígérte, hogy Dubajban világrekordot javít – ilyesmit korábban sohasem tett, viszont utóbb elmondható: nem véletlenül jósolt ily magabiztosan.

"Dohában már éreztem, hogy jó formában vagyok, összességében az Európa-bajnokságon sem volt probléma az úszásommal a száz mell döntőjét leszámítva, azaz úgy gondolom, jó az az út, amin járunk” – kezdte az értékelését Gyurta.

Gyurta Dániel világcsúcsa után is jobb akar lenni Forrás: MTVA - Czeglédi Zsolt


A 2:00.48-as rekord most úgy született meg, hogy 150-ig egyszer sem sikerült jobb részidőt teljesíteni, az utolsó ötvenen viszont elképesztő sebességi fokozatba kapcsolt a magyar világklasszis.

"Ez így volt tervezve. Tavaly ötször úsztam a Világkupákon, többször is a világcsúcs-részidőnél jobban álltam az első százötvenen, a hajrára viszont nem maradt elég bennem, ezért gondoltuk úgy, más megközelítést alkalmazunk. Persze, abban, hogy most sikerült, az is szerepet játszott, hogy nem egyedül kellett úsznom, az újdonsült Európa-bajnok, Marco Koch mindvégig nyomás alatt tartott, azaz az ő úszását is kontrollálnom kellett, ami még nagyobb erőbedobásra serkentett, és most a végére is maradt kellő erő.”

És hogy mennyire volt tökéletes úszás a mostani? "Még mindig van ebben a kétszázban. A második száz elég erős volt, két 31 másodpercen belüli ötvenet jöttem, de épp az elején még mindig lehet javítani. Nem mondom, hogy a következő állomásokon, vagy akár az idén, de mindenképp megpróbálom, hogy egyszer tényleg összejöjjön a tökéletes úszás.”

Hogy akkor áttöri-e a bűvös 2 perces határt? Gyurta nem hajlandó jósolni. „Komoly kijelentés lenne részemről azt mondani, hogy persze. Azért öt tizedes javulás ezen a szinten óriási lenne – bár tény, ahogy évről évre erősödik a mellúszó-mezőny, nem kizárt, hogy hamarosan 1:59-es idő kell majd a győzelemhez. Bár ez már tényleg az a határ, amihez a tökéletes kell, de mint mondtam, meg fogom próbálni. Ugyanakkor hadd tegyem hozzá, az sem véletlen, hogy öt évig tartott, mire sikerült a cápadresszes rekordomat felülmúlni. Ne feledjük el, hogy ez csaknem 6.5 másodperccel jobb, mint az ötvenes rekord, azaz tényleg csak kirobbanó erőben, formában lehet megdönteni. Nekem ez ma sikerült, és arra tényleg büszke vagyok, hogy nem egy minden pillanatában kifogástalan úszással sikerült mindezt elérnem.”

Olimpiai bajnokunk nem dől hátra, a hétfői 100 méterrel is komoly tervei vannak, szeretne 57 másodperc alá kerülni, aztán hazatérése után döntik el az edzőivel, miképpen alakuljanak a következő hónapok.

"Lehet, hogy mégsem megyek el az összes Világkupára, hiszen most szükség van egy újabb felkészülésre, elvégre az a legfontosabb, hogy a decemberi rövidpályás világbajnokság jól sikerüljön. Örülök, hogy teljesítettem ezt a célomat, az új csúcs felállítását, ám számomra továbbra is az a legfontosabb, hogy Rio jól sikerüljön. Ezek tényleg csupán állomások az odáig vezető úton, még ha a mostani kifejezetten jól is sikerült.”

Hosszú Katinka a fárasztó napot követően röviden foglalta össze véleményét: „Nagyon örülök, hogy sikerült tovább javítanom a világcsúcsomat! El sem hiszem, hogy több mint egy másodpercet javultam tavaly óta. Ráadásul már 200 gyorson és 200 háton is nagyon közel kerültem a rekordokhoz, ami nagyon durva, hiszen amikor 2012-ben elkezdtem járni a Világkupákra, örültem, ha egyáltalán dobogóra tudtam állni ezekben a számokban. Ehhez képest most már a világcsúcsok közelében járok – azaz úgy néz ki, hogy a kőkemény munka tényleg kifizetődik, és jönnek az eredmények!”