Hiphop, retró, Quimby, Bikini - Ilyen szeptember lesz a Budapest Parkban

Budapest Park sajtótájékoztató 2014. szeptember 1-én
Budapest Park sajtótájékoztató 2014. szeptember 1-én
Vágólapra másolva!
A Park szeptemberrel bezár, de előtte még egy nagyon színes, vegyes és hangos szeptember várja a közönséget. 2015-ben azonban újra megnyitja kapuit a leghosszabb nyári fesztivál konténervároskája. A tegnapi sajtótájékoztatón Gerendai Károly és a szeptemberben fellépő zenészek meséltek, hálálkodtak, emlékeztek a Parkról, a Parknak.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztató a nagyszínpadon

Vidáman összevissza színű székek álltak egymással szemben a Budapest Park színpadán: két sor az újságíróknak, egy a művészeknek. A szeptemberi programot részletező, egyben a nyarat lezáró sajtótájékoztatón a hónap magyar fellépői is tiszteletüket tették, hogy maguk számoljanak be a Parkhoz kapcsolódó szép emlékeikről (vagy nem feltétlenül szép, hanem bármilyen, de poén lelövése nélkül előre elmondható, hogy mindenki csupa jót őriz az emlékezetében a helyről), illetve a koncertjük érdekességeit megosszák a nyilvánossággal.

Volt valami abszurd abban, ahogy a teljesen szabadtéri helyszín már elkönyvelt és leendő sikereit sorolta Gerendai Károly, mivel mindeközben olyan erővel zuhogott az eső, hogy hangosítás nélkül, ilyen kis körben is teljesen értelmezhetetlen lett volna a beszélgetés. De a Parkot szeretik a rajongók, és szeretik a zenészek is: Gerendai után körbejárt a mikrofon, a legtöbben pedig nem felejtették el megemlíteni, mennyire jó, hogy végre van egy olyan hely Budapesten, ahol nagykoncertet lehet adni normális körülmények között. A technikai felszereltség mellett Krsa a PASO-ból külön kiemelte, hogy mennyire jó a backstage, és igaza volt.

Budapest Park sajtótájékoztató 2014. szeptember 1-én Forrás: Gabriel Szabo-+447910466625

Sikeres a Park, de drága fenntartani

Az egy nyáron át tartó folyamatos fesztiválérzetet biztosító Park tegnap délután tökéletesen adta vissza mondjuk az idei VOLT és Balaton Sound hangulatát: eső, hideg és jókedv. Gerendai egyértelműen sikeresnek nyilvánította a 2014-es, harmadik szezont, ráadásul még 12 buli hátravan a zárásig. A belvárosi klubok léptékéhez képest valóban hatalmas hellyel bevallottan az volt a céljuk a tulajdonosoknak, hogy pótoljanak egy létező hiányt: olyan színvonalú fellépési lehetőség biztosítása, mint egy nagyobb fesztiválon, mostanra pedig magabiztosan kijelenthető, hogy ez sikerült is. Persze a méretekből adódik a probléma, hiszen a fenntartáshoz minden rendezvénynek anyagilag sikeresnek kell lennie, nem engedhetik meg maguknak, hogy egy-egy koncerten csak páran lötyögjenek. Bár a belvárosban néhány száz ember már soknak számít egy helyen, a Park befogadóképessége tízezer fő fölött van, tehát már csak azért sem mutathatnak be rétegzenét játszó előadókat, mert itt viszont furcsán venné ki magát ugyanaz a néhány száz ember a hatalmas térben. Persze a magyar szcénában kevés olyan előadó van, aki ekkora tömeget képes megmozgatni, ezek a kevesek viszont egy nyár alatt többször is meghívást kapnak a Parkba.

Gerendai Károly a Budapest Park sajtótájékoztatón 2014. szeptember 1-jén. Forrás: Gabriel Szabo-+447910466625

Hálás a Punnany, és a Quimby is

A tizenegy éve létező, de csak a közelmúltban csúcsra érő Punnany Massif például telt házak sorozatát képes biztosítani, így idén a szeptemberi a harmadik koncertjük lesz a Soroksári úton. A zenekar képviseletében Wolfie nagyjából öt percig beszélt, ebből négy és fél arról szólt, hogy ő maga sem érti, mi lehet a váratlan siker oka, és őszinte döbbenettel töltötte el, amikor néhány hónappal ezelőtt már az elővételi időszakban elfogyott az összes jegy a Punnany-koncertre. A Quimby is tartja magát a keretes szerkezethez: itt kezdték és itt is zárják az idei nyarat. Kiss Tibi nyilatkozatából úgy tűnt, kifejezetten hálás az időjárásnak: augusztus végére általában már várják, hogy kezdődjön a klubszezon, tavasszal pedig azt, hogy jöjjenek a fesztiválok, de idén nem volt alkalmuk megunni a kültéren való tombolást.

Farkas Roland 'Wolfie' a Punnany Massifból a Budapest Park sajtótájékoztatóján, 2014. szeptember 1-jén. Forrás: Gabriel Szabo-+447910466625

Kicsivel idősebb generációt céloz meg a Bikini koncertje, erről Németh Alajos beszélt lelkesen. Érthető büszkeséggel tölti el, hogy zenekara képes konkurálni a “mai fiatalokkal”, ez már bizonyított, hiszen ők sem először járnak a Parkban. Mivel utálják, ha azt kell látniuk a színpadról, hogy a nézők inkább a sörcsapok körül ácsorognak, ezért előre szólt, hogy kizárólag slágereket fognak játszani szeptemberben. Ő is nagyon dicsérte a helyszínt, “méltó utódja a ’84-ben bezárt Ifjúsági Parknak, csak rendőrök és besúgók nélkül”.

Talán a hónap legizgalmasabb estéje lesz a 18-ai, amikor is a ritkán koncertező Pajor Tamásé lesz a színpad, ráadásul lemezbemutató koncertet ad majd újjáalakuló zenekarával, amely mostantól az Ámen és az Összközművek néven lesz megtalálható. Pajor esetében természetesen kikerülhetetlen téma zenéjének vallásos gyökere, ezért inkább ő maga szögezi le mondandója elején, hogy ő “talán világnézetibb, mint a többi jelenlévő”. Stílusát posztmodern gospelként, a rap, a slam és a megzenésített vers elegyeként aposztrofálja, amivel csak egyetérteni lehet: friss számait is áthatja valami nagyon ismerős, amit Pajor pesti világnak nevez. Mély gondolatok és anagrammák lesznek, Neurotic-számok viszont - természetesen, sajnos - most sem.

Pajor Tamás a Budapest Park sajtótájékoztatóján 2014. szeptember 1-jén. Forrás: Gabriel Szabo-+447910466625

Egy este két koncert

A lelkesen beharangozott utolsó hónap tényleg érdekes lesz, nem túlzás a szervezők részéről azt ígérni, hogy kuriózumok lesznek láthatóak a színpadon. Ennek fő okozója, hogy szinte mindenki vendégelőadókkal lép fel. 5-én elég erősen kezd a Zagar, hiszen amellett, hogy Mc Kemonnal játszanak majd, az Anima Sound Systemet is meghívták maguk mellé. Zságer Balázs felidézte, hogy anno közös kiadótól indultak, de a kölcsönös szimpátián túl azóta nem dolgoztak együtt Prieger Zsoltékkal, úgyhogy - őt idézve - ez a mostani egy igazi old school electronic parti lesz. A Quimby mellett a sokszínű Vasárnapi Gyerekek lép fel, a PASO mellett pedig természetesen a Ladánybene 27. Annyi fúvóst ígértek a koncertjükre, hogy felmerült a kérdés: tudnak-e a hangmérnökök elegendő sávot biztosítani. A Ladánybene ráadásul jövőre lesz 30 éves, így eleve helyszínkeresésben vannak az ünnepi bulit illetően - éljen a jamaikai mintás melegítőfelső és peace!

Bodnár Tibor (Ladánybene 27) a Budapest Park sajtótájékoztatóján 2014. szeptember 1-jén. Forrás: Gabriel Szabo-+447910466625

A Scooter és a Tankcsapda is jubilál

Visszautalva a korábbiakra: az eddig is látható volt, hogy a Parknak szüksége van külföldi előadókra is a fenntarthatósághoz, a nemzetközi programjuk pedig szintén nem igazán hagy kivetnivalót maga után. Szeptemberben fellép a Serial Killers nevű formáció (előttük pedig a Hősök), egy igazi pár fős szupercsapat Xzibittel és a Cypress Hill-vezér B-Reallel az élen; tehát 14-e elég komoly nap lesz a hiphop rajongóinak. Néhány nappal később 180 fokos fordulattal a trance rajongóit hívja táncba az Infected Mushroom. Az izraeli csapat eddig minden évben fellépett a Parkban, ergo mostanra valószínűleg egész jól ismerik a hazai közönséget. Mindezek előtt azonban, még 12-én fellép a Scooter, méghozzá a 20 éves fennállásukat ünneplő turné keretein belül. Sajnos a sajtótájékoztatón végül nem jelent meg Lala a Kozmixből, pedig ők lesznek a kísérőzenekar azon a koncerten, ami valószínűleg a mostani huszonévesek számára igazi nosztalgiaparti lesz.

A Punnany a hónap közepén zárja ezt a számukra igen sikeres nyarat, ahogy a Scooterre öt évet ráverő Tankcsapda is a Parkban fejezi be a kimerítő szülinapozást. Egyébként magát a Parkot egy “totál kapuzárási megakoncert” zárja a Happy Gang(!) szervezésében, ami szintén azt mutatja, hogy feléledőben van a retrónak egy teljesen új rétege, a kilencvenes évek. A zenekar képviseletében megjelent Paréj Zoltán (1993 óta Cory) egyrészt elmondta, hogy korábbi sikeres koncertjük óta ő egyszerűen csak Szentélynek hívja a Parkot; illetve magával hozott egy basszusgitárt, mivel szorgalmazza, hogy az itt fellépő előadók mindegyike tegyen hozzá valamit a “közös motyóhoz”, hogy aztán együtt jammelhessenek, például a jövő nyáron.

Cory - Happy Gang a Budapest Park sajtótájékoztatóján. Forrás: Gabriel Szabo-+447910466625