Perechiány fenyeget az Oktoberfesten

Oktoberfest, perec
FILES - Picture taken on September 16, 2006 shows a man holding a giant pretzel in an huge beer tent on the Theresienwiese meadow during the opening day of Munich's traditional Oktoberfest beer festival. Bakers in Germany's southern state of Bavaria are angry over European Union plans to force them to reduce the amount of salt used in the making of their pretzels. AFP PHOTO JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Sztrájkkal fenyegetnek a pékek a müncheni fesztivál idejére. Sör lesz elég.
Vágólapra másolva!

Ha a sörön kívül van olyan dolog, amelyről a müncheni Oktoberfest híres, az nyilvánvalóan a perec, amelyet a bajorok úgy hívnak, Brezn. Enni persze mást is lehet a fesztivál ideje alatt, de nincs, ami jobban felszívná a finom bajor sört, mint a perec.

Lefagyhat az arcukról a mosoly Forrás: AFP/Joe Klamar

Elképzelhető, hogy az elengedhetetlen sörkorcsolyából az idén hiány lesz, mivel a bajor pékek sztrájkkal fenyegetnek. Az 50 ezer tagot számláló NGG szakszervezet képviselői azt szeretnék elérni, hogy a munkaadók 6,5 százalékkal emeljék a béreket, de a tárgyalások elakadtak. „Ha nem haladunk szeptember közepéig, sztrájkolunk a pékségekben" – idézi a szakaszervezet helyettes regionális elnökét, Mustafa Ozt a Focus magazin.

Kezdődik a visszaszámlálás

Az idei Oktoberfest szeptember 20-án kezdődik, és október 5-ig tart. Az ünnep eredete 1810. október 12-ére nyúlik vissza, amikor a müncheni polgárok megünnepelték I. Lajos király és Terézia hercegnő házasságát. Ma már közel 7 millióan látogatnak el a bajor fővárosba, hogy a 14 nagy sörsátor egyikében legurítsanak néhány korsó sört. Összesen 60 ezer hektoliter sör fogy el az ünnepség során.