Itt van egy baljós előjel

Vágólapra másolva!
Sokat írtunk már arról mi is korábban, hogy az amerikai részvénypiac nagy raliját követően az előttünk álló évek talán nem tartogatnak az eddig megszokotthoz hasonló mértékű hozamokat. Itt van egy újabb baljós előjel, amihez már az elején érdemes annyit azért hozzátenni, hogy rövid távon ez sem feltétlenül jelenti a tőzsdék azonnali elgyengülését. 
Vágólapra másolva!

Az Investor Intelligence felmérése szerint a tőzsdei hírlevélírók között már csak 14 százalék akad, aki pesszimista a tőzsdei kilátásokra. Ilyenre utoljára 1987-ben volt példa, ami már csak azért sem jó hír a részvénypiacnak, mert ezek szerint egyre többen töltötték fel portfólióikat részvényekkel, vagyis egyre kevesebben vannak, akik új vásárlóként még megjelenhetnek a piacon tovább hajtva felfele az árfolyamokat.

Az Investor Intelligence felmérésében a pesszimista hírlevélírók aránya Forrás: Ryan Detrick, Investor.hu

Az ilyen és ehhez hasonló statisztikák, amik a túlzott optimizmusról tanúskodnak persze óvatosságra kell, hogy intsen minden befektetőt. Jellemzően ugyanis ilyen mértékű optimizmust követően a tőzsdék a múltban csak igen szerény teljesítményt tudtak felmutatni a múltban, Ryan Detrick független kereskedő számításai szerint egy éves időtávon mindössze 0,66 százalékos emelkedésre volt képes az S&P 500 index.

Ezek alapján tehát az amerikai részvénypiac most nem feltétlen a legjobb választás a befektetni vágyóknak, igaz ezt a kijelentést mindössze erre az adatra építeni nem feltétlen a legokosabb döntés. Már csak azért sem, mert korábban sem mindig szolgált jó időzítőnek a mutató, 1987-ben például, amikor hasonlóan sok hírlevélíró volt pesszimista, az amerikai részvényindex fél év alatt még 17 százalékot emelkedett. Aztán persze jött az a bizonyos októberi Fekete Hétfő, ami egy nap alatt 23 százalékos zuhanással söpört végig az amerikai parketten.

Mivel a befektetési döntések meghozatalát nem érdemes egyetlen statisztikára alapozni, egy másik érdekes észrevétellel el is vennénk az élét az Investor Intelligence felmérés eredményének. Az amerikai konjunktúra folyamatokról jó képet adó, üzleti kilátásokat mérő ISM beszerzési menedzserindex ugyanis csúcsközelbe mozog, márpedig ilyen folyamatokat követően a részvénypiac még képes volt akár szebb hozamok elérésére is. Erről egyébként részletesebben a Totalreturn blogon találtunk egy érdekes elemzést.

Forrás: Investor.hu