A tíz legmerészebb sztár Hollywoodban

A tíz legmerészebb sztár Hollywoodban, Brad Pitt, Harcosok klubja
Vágólapra másolva!
Scarlett Johansson anyaszült meztelenre vetkőzött, Jim Carrey melegszexet vállalt, Nicole Kidmant friss Oscar-díjasként krétával rajzolt díszletek között kötözték ki, Ryan Gosling véres fityiszt mutatott a róla álmodozó lányoknak, Joaquin Phoenix pedig elhitette a fél világgal, hogy rappelő csövessé vált - mi mindent megtesznek a legnagyobb hollywoodi sztárok, hogy nagyobb művésznek tartsuk őket? Íme a tíz legkockázatosabb karrierlépés. 
Vágólapra másolva!

10. Tom Cruise

Legmerészebb húzása: Tágra zárt szemek

Tom Cruise tragédiája a folyamatos bizonyítási kényszer. Karrierje kezdetén azt akarta bebizonyítani szüntelen, hogy nem csak üresfejű szívtipró, hanem komoly színész (Esőember, Született július 4-én, Egy becsületbeli ügy, Interjú a vámpírral), amióta pedig elveszítette Hollywood trónját, nem győzi nyomatékosítani, hogy még mindig tökös, kasszarobbantó akció-szupersztár.

Tom Cruise és Nicole Kidman a Tágra zárt szemekben Forrás: InterCom

A két időszak közötti pár év volt a legérdekesebb szakasz a karrierjében, különösen a Tágra zárt szemek és a Magnólia kettőse 1999-ben. Egyik film sem tökéletes, de mindkettő inkább a zseniális rendezőjének (Stanley Kubrick és Paul Thomas Anderson) szerzői műve, mintsem Cruise egotripje. A Tágra zárt szemek különösen rizikós vállalkozás volt a titokzatos Kidman-Cruise házasság és a szupersztár szexualitásával kapcsolatos folyamatos spekulációk fényében, míg a Magnóliá-ban túlpörgette majd ízekre szedte saját szuperhím-imidzsét.

Bejött a merészség? Rövid távon mindenképp, hiszen a Magnólia mellékszerepéért Oscarra jelölték, a Tágra zárt szemek pedig Kubrick halála miatt azonnal helyet kapott a filmtörténelemben. A kétezres évek második felétől azonban Cruise-nak minden energiáját felemésztette a mozikassza-király státuszának megtartása/visszaszerzése, ezért rizikókeresés helyett inkább csak akciófilmes, nagy bevétellel kecsegtető kihívásokat keresett.

- - -

9. Meg Ryan

Legmerészebb húzása: Nyílt seb

Amerika kedvenc szomszédlánya, a romantikus komédiák koronázatlan királynője - mielőtt ezek a jelzők Sandra Bullockra ragadtak volna, Meg Ryan testesítette meg őket a Harry és Sally, A szerelem hullámhosszán, A szerelem hálójában vagy a Francia csók című bájos vígjátékoknak köszönhetően. A bátrak igazsága vagy a Ha a férfi igazán szeret... alapján sejthető, hogy próbált volna kiszabadulni ebből a skatulyából, de ezek tétova lépések voltak egy alapvetően kockázatkerülő évtizedes karrierben.

Meg Ryan a Nyílt sebben Forrás: Warner Home Video

Talán a negyedik X vagy Bullock térnyerése lehetett az intő jel, de az ezredforduló után Ryan már nem kért a cuki szomszédlány szerepből és radikális lépésként elvállalta Jane Campion (A zongoralecke) erotikus thrillerének, a Nyílt seb-nek a főszerepét. Lehet, hogy A zongoralecké-hez hasonló díjesőben reménykedett, de a Nyílt seb fogadtatása sokkal ellentmondásosabb volt és sokan nem kértek a gátlásaitól megszabadult színésznő merész szexjeleneteiből.

Bejött a merészség? Egyáltalán nem. A Nyílt seb-et ugyan sokan alulértékeltnek tartják, de Ryan karrierje innentől meredeken lefelé ívelt és sose tudta visszahódítani a rom-kom limonádék közönségét sem. Időközben sajnos felismerhetetlenné plasztikáztatta az arcát, így nem sok esélye van, hogy visszakapaszkodjon az ötvenen túl is kapós színésznők szűk ligájába.

- - -

8. Robert Pattinson

Legmerészebb húzása: Cosmopolis

Az Alkonyat-filmekben a színészi tehetségnek halvány szikráját sem mutató brit szívtipró előtt Leonardo DiCaprio (aki egyébként minőségsznob, de kifejezetten kockázatkerülő) jó, vagy Orlando Bloom rossz példája lebeghetett. A nyálas vámpír-franchise melletti gyenge próbálkozásai (Emlékezz rám!, Bel Ami) alapján inkább az Orlando Bloom-féle fokozatos feledésbe merülés útja tűnt esélyesebbnek, de még alig vette ki a vámpírfogat és a piros kontaktlencséket, máris kőkemény kultrendezőkkel kezdett találkozgatni.

Robert Pattinson a Cosmopolisban Forrás: Budapest Film

David Cronenberg például annyira megszerette, hogy egymás után két filmben is fontos szerepet bízott rá (és két színészistennőt; Juliette Binoche-t és Julianne Moore-t is összeeresztett vele némi limuzinszexre). A Cosmopolis-t ugyan utáltuk, de elismertük Pattinson bátorságát, míg a sokkal kevésbé komolyan vett Térkép a csillagokhoz-ban már az ő játékát is méltattuk. Közben jött a parádés Országúti bosszú, hamarosan pedig film- és való életbeli excsajához, Kristen Stewarthoz hasonlóan Olivier Assayasszal fog forgatni.

Bejött a merészség? Részben igen, ugyanis Pattinson kezdi levetkőzni az Alkonyat-stigmát és elfogadtatni magát komoly színészként. Ugyanakkor a Cosmopolis és az Országúti bosszú szinte semmi bevételt nem hozott, így az az illúzió szertefoszlott, hogy a vámpírrajongó tinilányok a sorozaton kívül is mozgósíthatóak lennének Pattinson szép szemeiért.

- - -

7. Jim Carrey

Legmerészebb húzása: I Love You Phillip Morris

A nagy nevettetőknek mindig iszonyat nehéz kitörni a skatulyából, amiről mesélhetett volna Robin Williams vagy Adam Sandler is. Jim Carrey gumiarca a kilencvenes években húszmillió dollárt is megért a producereknek filmenként és futószalagon jöttek ki a nevével fémjelzett komédiák.

Jim Carrey és Ewan McGregor az I Love You Phillip Morrisban Forrás: Cirko Film

Az inkább a dráma felé húzó Truman Show volt az első jel, hogy Carrey szeretné komoly színészként is elfogadtatni magát, majd az Ember a holdon és még inkább az Egy makulátlan elme örök ragyogása el is érte ezt a célt. Michel Gondry csodálatos szerelmesfilmje sorsfordító esélyt adott Carrey karrierjének, de ő valamiért mégis visszatért a tucatkomédiákhoz és legközelebb csak azzal vállalt kockázatot, hogy az I Love You Phillip Morris-ban egy meleg karakter bőrébe bújt és magas korhatárbesorolást eredményező szexjeleneteket is vállalt.

Bejött a merészség? Az I Love You Phillip Morris akár forradalmi is lehetett volna, de sajnos ehhez nem volt sem elég szórakoztató, sem elég botrányos. Lehet, hogy a szexjelenetek miatt nem mutatták be soha széles körben az USA-ban, de az ócska buzipoénok egyébként sem predesztinálták szebb sorsra. Összességében egy elszalasztott lehetőség, amit Carrey karrierje igencsak megszenvedett; az A-ligába azóta sem sikerült visszaküzdenie magát.

- - -

6. Ryan Gosling

Legmerészebb húzása: Csak Isten bocsáthat meg

Három évvel ezelőtt a világ női lakossága nagy részének pusztán Ryan Gosling nevének hallatára is nedves lett a bugyija, a kiskutya tekintetű színész pedig nem tudott hibázni: a Blue Valentine, a Drive, A hatalom árnyékában és a könnyedebb Őrült, dilis szerelem egytől egyig igényes, műfajukban kiemelkedő filmek, Gosling pedig érzékeny, de kemény imidzsével a kétezertízes évek férfiideálja lett. A Drive-nak köszönhetően ráadásul nem csak a nők körében lett ikon és úgy tűnt, a film rendezőjével, Nicolas Winding Refnnel együtt menetelnek tovább a filmrajongók minél szélesebb rétegének meghódítása felé.

Ryan Gosling a Csak Isten bocsáthat megben Forrás: Vertigo Média

Csakhogy a kattant dán rendezőnek más tervei voltak és következő együttműködésükben, a Csak Isten bocsáthat meg-ben egy csapásra lerombolták a Gosling-kultuszt. A Csak Isten bocsáthat meg-nek megvannak az elszánt hívei, de a többségi konszenzus szerint inkább nézhetetlen katyvasz, amelyben az imádott Ryan kultfilmisten helyett egy pipogya, irritáló anyámasszony katonája - valószínűleg teljesen szándékosan.

Bejött a merészség? Kérdés, hogy mit akartak elérni. A Csak Isten bocsáthat meg-ről sem Gosling, sem Winding Refn nem feltételezhette, hogy Drive-szerű fogadtatása lehet, így valószínűbb, hogy szándékos provokációnak szánták, ebből a szempontból viszont maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Gosling ráadásul idén bemutatta az igencsak Refn által inspirált saját rendezését, a Lost River-t, ami hasonlóan szűk érdeklődésre számot tartó, értelmetlen agymenés, így valószínűbb, hogy csak most ismertük meg az igazi Ryan Goslingot, őt ez a vonal érdekli, a kiskutyatekintetű szexszimbólum dolog volt a tévút.

- - -

5. Matthew McConaughey

Legmerészebb húzása: Gyilkos Joe

Az öt évvel ezelőtti McConaugheyre iszonyatosan ráfért egy karrier-újragondolás. Rutinból nyomta a bugyuta romantikus vígjátékokban a félmeztelen bazsalygást és semmi nem utalt arra, hogy ennél többre vágyna. Majd egyszer csak gondolt egyet és körülnézett a független filmek világában és talált is egy rakás izgalmas, rizikós, neki való szerepet.

Forrás: PARLUX Entertainment

A Bernie, a Magic Mike, a Mud, Az újságos fiú és a Gyilkos Joe bámulatos sorozata láttán csak kapkodtuk a levegőt, hiszen ki feltételezte volna a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt sztárjáról, hogy egy fekete komédiában csirkecombbal orálisan erőszakol meg egy nőt, félmeztelenkedő korszakát önirónikus jutalomjátékkal zárja le, vagy éppen homoszexuális karaktert alakít. A McConaughey-reneszánsz megkoronázása egy minimál költségvetésű függetlenfilm (Mielőtt meghaltam) Oscar-díjjal jutalmazott főszerepe, egy felejthetetlen aprócska, de annál emlékezetesebb mellékszerep Martin Scorsese remekművében (A Wall Street farkasa) és egy egekig ajnározott tévés főszerep (True Detective).

Bejött a merészség? Abszolút. McConaughey mert kockázatot vállalni; kevésbé ismert tehetséges rendezőkkel dolgozott, nem derogált neki a mellékszerep, a tévészerep vagy a függetlenfilmes csökkentett gázsi és most ő Hollywood királya. Sokan nagy összegben fogadtak volna arra, hogy fél éven belül az Oscar mellé Emmyt is tehet a polcra a True Detective-ért, végül nem így lett, de ettől függetlenül feladta a leckét a többi hollywoodi sztárnak.

- - -

4. Nicole Kidman

Legmerészebb húzása: Dogville

Pár hónapja külön cikkben is méltattuk Nicole Kidman bátorságát, elvégre ő az a színésznő, aki élete végéig luxuskörülmények között tengődhetne kozmetikum és divatmárkák reklámozásából, mégis inkább arra fordítja az energiáit, hogy a világ minden kultfilmrendezőjével forgasson egy-egy merész és meghökkentő filmet.

Nicole Kidman a Dogville című filmben Forrás: Budapest Film

Tizenkét éve, Az órák-ért nyert Oscar-díj idején állt karrierje csúcsán és ekkor döntött úgy, hogy a kockázatosabb utat választja; következő filmszerepe az Amerika-ellenességéről (is) hírhedt őrült zseni, Lars von Trier krétával rajzolt díszletek közé szorított Dogville-je lett. Von Trier szokás szerint szállította a botrányt: az Oscar-díjas szupersztárt megerőszakolják és láncra verik a filmben, de végül ő áll véres bosszút a kisvárosi amerikaiakon - Kidman máig legizgalmasabb és legbátrabb alakítása.

Bejött a merészség? Igen, mert egyedi víziókkal rendelkező, érdekes művészek adták ezután kézről kézre múzsaként és mivel nem korlátozza Hollywoodra a választásait, nem érte el az amerikai színésznők átka negyvenévesen, hogy csak boszorka- és a főhős anyja szerepekkel kínálják. Ugyanakkor korábban hiába vitt anyagi sikerre egyedül is filmeket (Más-világ, Moulin Rouge!), mostanra már csak nagyvárosi művészmozik vetítik a filmjeit.

- - -

3. Joaquin Phoenix

Legmerészebb húzása: I'm Still Here

A fura ábrázatú Joaquin viszonylag gyorsan ki tudott lépni sokkal inkább sztárnak termett, de tragikus hirtelenséggel elhunyt bátyja, River árnyékából, de az kezdettől evidens volt, hogy túl introvertált és különc ahhoz, hogy hollywoodi szupersztár legyen belőle.

Forrás: Magnolia Pictures

Mégis, a Gladiátor-ért és A nyughatatlan-ért is Oscarra jelölték és mindig akadt elég introvertált és különc karakter, akit ő tudott a legjobban megformálni. Éppen ezért hidegzuhanyként érte a filmvilágot öt éve a hír, hogy visszavonul a színészettől és rapkarrierjének szenteli az idejét. Utóbb kiderült, hogy a crackfüggő hajléktalan-imidzset csak az I'm Still Here című (egyébként nézhetetlen) áldokumentumfilm kedvéért öltötte magára, de közben az álca annyira kínossá vált, hogy a végeredményen igazából senki sem nevetett.

Bejött a merészség? Nagyon úgy tűnt, hogy ez a poén felér egy karrier-öngyilkossággal, de Phoenix mégis meglepően gyorsan felépült belőle, leginkább a The Master-ben nyújtott fenomenális (és a bekattanás-mítoszhoz szépen illeszkedő) alakításának köszönhetően. Azóta a The Immigrant és A nő is remekül sikerült, közben pedig újra Paul Thomas Andersonnal (Inherent Vice), majd pedig Woody Allennel forgat.

- - -

2. Brad Pitt

Legmerészebb húzása: Harcosok klubja

Brad Pitt karrierjét tanítani kéne az összes jóképű, kezdő hollywoodi színésznek, ugyanis minden adott volt, hogy beskatulyázzák az üresfejű-jótestű szépfiúszerepbe, ő pedig mindent megtett, hogy ez ne történhessen meg.

Brad Pitt a Harcosok klubja című filmben Forrás: InterCom

Következetesen egyet nekik-egyet nekem elv alapján válogatta a szerepeit, azaz minden szépfiú karaktert követett egy sötét, meglepő, izgalmas szerep, mint a Kalifornia - A halál nem utazik egyedül, a 12 majom, a Tiszta románc, a Pokoli lecke vagy a Hetedik. Bármelyiket nevezhetnénk fordulópontnak, de Pittből a Harcosok klubja után lett a menőség netovábbját megtestesítő ikon, akit egyformán bálványoznak a nők és a férfiak is.

Bejött a merészség? Nem kérdés, hiszen nincs nála régebb óta a csúcson lévő sztár. Azzal forgat, akivel akar és művészi kompromisszumok nélkül szállítja magabiztosan a bevételi adatokat, miközben a művészfilmek kedvelői épp annyira elismerik, mint a blockbuster-rajongók.

- - -

1. Scarlett Johansson

Legmerészebb húzása: Under the Skin

Másfél éve a Miért szerettünk ki Scarlett Johanssonból? című cikkben kürtöltem világgá, hogy Scarlett Johansson karrierje megtorpant, vetélytársai elhúztak mellette és színészi kihívások helyett kényelmes franchise-szereppel tartja fenn ismertségét.

Scarlett Johansson az Under the Skin című filmben Forrás: A Company Hungary

Jó érzés beismerni, hogy hiába kongattam a vészharangot és a még mindig csak 29 éves színésznő gyönyörűen visszarántotta karrierjét a szikla széléről és kipipált mindent, amit a tavalyi cikkben számon kértem rajta: sikerre tudott vinni egyedül egy filmet (Lucy) és mert kockázatot vállalni (Under the Skin, A nő, Don Jon). Döntései közül az Under the Skin földönkívülijének megformálása volt a legmerészebb, egyrészt, mert anyaszült meztelenül tűnt fel több jelenetben is, másrészt pedig mert Jonathan Glazer víziója nélkülöz minden szokványos, történet-alapú játékfilmelemet és inkább hasonlít egy durva kábítószeres triphez, mint hagyományos mozifilmhez.

Bejött a merészség? Egyelőre úgy tűnik, hogy igen. Az Under the Skin kultfilm lett és kísérleti jellegéhez képest bevételt is termelt, Johanssonra pedig újra tökös, bevállalós színésznőként gondolnak a producerek és nem egydimenziós sztárocskaként.

- - -

A legmerészebbek számbavétele után pedig egy lista azokról a sztárokról, akik ódzkodnak a kockázatoktól, pedig nagyon szeretnénk, ha végre előrukkolnának valami meglepővel: Denzel Washington, Will Smith, Julia Roberts, Robert Downey Jr., Leonardo DiCaprio, Johnny Depp, Colin Firth, Mark Wahlberg, Halle Berry.