Csokis sajt? Na, ez volt a hungarikum!

Mesesajt, Mese Sajt címlapkép
Vágólapra másolva!
Ha megkérdezünk néhány középkorút vagy fiatal felnőttet, melyik volt a legmeglepőbb hazai gyártású élelmiszer, kis gondolkodás után sokan a Mesesajtot nevezik meg. Csokoládés sajt sztaniolban – valóban nem hangzik szokványosan.
Vágólapra másolva!

Az eredeti félzsíros ömlesztett sajtot a Budapesti Tejipari Vállalat gyártotta. Nem meglepő módon a fiúk emlékeznek rá jobban, hiszen elnagyoltan ábrázolt veterán autók voltak a címkéken. A termék viszont a rendszerváltás után megváltozó fogyasztási szokásokat nem élte túl – nem ez volt az egyetlen, amelyet az új korszak elsöpört.

Forrás: Origo

Teljesen magyar

A Mesesajt tipikus magyar termék, sem a környező országokban, sem a nagyvilágban nem volt és nincs hasonló – internetes kutakodásunk csupán egy hasonlót mutatott, amelyet Kínában gyártanak, igaz, az nem ömlesztett, hanem lapka.

A Budapesti Tejipari Részvénytársaságtól 1995-ben vette át a gyártást a Camping márkáról ismert ERU Hungária. Akkor Mackó Csokoládé néven kínálták a sajtot, de a vevők nem kapkodtak érte, így hamar felfüggesztették a gyártást.

Eltűnt, visszatért

2002 volt a visszatérés éve. Lengyel András, a cég kereskedelmi vezetője elmondta, hogy a visszavezetés nem volt tartós, hiszen már évek óta nem kapható az akkor egérkés csomagolással kínált Mesesajt. Kérdésünkre, hogy a meglepő rajongótáborral rendelkező csokoládés sajt visszatérhet-e valaha, a szakember elmondta:

„Évről-évre felmerül az ötlet, hogy újra belekezdünk a gyártásba. Rendszeresen találkozunk a vevői óhajjal, időről időre megkeresnek bennünket, hogy van-e, lesz-e újra? A kérdés, hogy a nosztalgiázó fogyasztók képesek-e felvenni évi több tíz tonna mennyiséget, hiszen ennyit kellene előállítani, hogy rentábilis legyen. Az is lehetőség, hogy időszakosan kínálnánk, mondjuk karácsonytól húsvétig – mivel egy ideje nincs jelen a Mese, alapos piackutatásra, marketingkampányra lenne szükség. Az sem biztos, hogy egyszeri vagy állandó promóciót kívánna-e; én örülnék, ha ismét megjelenhetne az ERU kínálatában.

Technikai oldalról nincs akadálya a gyártásnak, a gépeink adottak, leginkább csak szervezési kérdés lenne a csokoládés sajt gyártása – részünkről nincs kizárva, hogy visszatér a Mese, igaz, konkrétumokról még szó sincs.” - tette hozzá.

Forrás: --

Eredete ismeretlen

Arról, hogy ki találta ki, milyen alkalommal született meg a Mese ötlete, Lengyel András sem tudott információt adni. Hallottunk már olyan legendát, hogy véletlenül esett a csoki az üstbe, de az is elképzelhető, hogy szándékosan, valami újat keresve hozta létre egy tejipari szakember.

De mit tehetnek most a rajongók, akik évek óta nélkülözik kedvencüket? Az elhivatott mesések között van olyan, aki házilag próbálkozik a pótlással. Megtudtuk, hogy gőz fölött összeolvasztható pár kocka csokoládé a natúr krémsajttal, amely a hűtőben visszadermed, így újra kenyérre és kalácsra kenhető.

Meglepő módon a régi autós címkéknek is vannak gyűjtői. Aukciós oldalakon, a retrós csereberéken rendszeresen felbukkannak a kisautós cetlik – úgy tűnik, ha egyszer visszatérne a legendás Mese, a régi dizájnra is lenne igény.