Ennyitől még nem fulladhat ki a tőzsdebika

Vágólapra másolva!
A neves hedge fund guru, Jeffrey Gundlach egy szeptemberi prezentációjából ollóztunk ki egy érdekes grafikont, ami a részvény és kötvényalapok kumulált tőkebeáramlását ábrázolja. Ezalapján nem tűnik lufinak a részvénypiaci hegymenet, hiszen az idei még csak a második jó év az öt éves szenvedés után. 
Vágólapra másolva!

Amerikában idén a részvény és kötvényalapoknak is jó évük volt, hiszen érdemi nettó tőkebeáramlást könyvelhettek el. A kötvényalapoknál a tavalyi nagy pesszimizmus megtört, a részvényeknél pedig folytatódott a jó széria a DoubleLine adatai szerint. Igaz, mintha a részvényalapok az elmúlt hónapokban már nem igazán tudtak volna újabb friss pénzt bevonzani, ami mindenképp egyfajta lendületvesztésre utal. Ez rövid távon persze nem biztos, hogy jó ómen, hosszabb távra tekintve viszont teljesen más üzenetet küldenek a látottak.

A részvényalapok ugyanis öt igen rossz év után még csak a második olyan évüket tölthetik 2014-ben, ami nem tőkekivonásról, hanem nettó tőkebeáramlásról szól. Pusztán ezalapján tehát nem igen lehet azt kijelenteni, hogy a részvénypiacon lufi van, hiszen látszólag a lakosság egyáltalán nincs még tele részvénytípusú befektetéssel (lehet persze, hogy mondjuk egyedi részvényeken, van egyéb termékeken keresztül nőtt a kitettségük, az ábra mondanivalóját azonban talán még így is elfogadhatónak tarthatjuk). Márpedig, ha a részvényalapokba való tőkebeáramlás folytatódik, az értelemszerűen még az árfolyamokat is hajthatja felfele.

Forrás: Investor.hu