A Rockefellerek menekülnek a szennyező energiától

Vágólapra másolva!
Igen érdekes hír, amikor már a Rockefeller család, aki egyébként az olajból szerezte gigászi összegű vagyonát, is a szennyező, fosszilis energiaiparral való szakítást fontolgatja. Lassan megszüntetnék a teljes kitettségüket ezen befektetések felé.
Vágólapra másolva!

A Rockefeller-család, sokak szerint a legbefolyásosabb az amerikai történelemben, még a 19. és a 20. század fordulóján gyűjtötte össze óriási vagyonát, elsősorban a Standard Oil mamutcégen keresztül. Most azonban teljesen felszámolnák a valamilyen módon a fosszilis energiahordozókhoz kötődő befektetéseiket. Ez pedig nem tűnik jó ómennek az olyan iparágaknak, mint mondjuk az olaj- vagy a széntermelés. Persze csak erre alapozni mondjuk egy befektetési stratégiát még badarság volna.

A Rockefeller Brothers Fund-ot, amely jelenleg 860 millió dolláros vagyont kezel, 1940-ben alapították. A mostani bejelentés alapján az alap portfóliójában 1% alá csökkentenék a szénhez és más fosszilis energiahordozóhoz kapcsolódó befektetések arányát.

A későbbiekben pedig az alapítvány felméri a fosszilis energiahordozóknak való fennmaradó kitettségét, majd egy részletes tervet készít arról, hogyan tud a lehető leggyorsabban túladni a fennmaradó hasonló típusú befektetésein. A tervek szerint erre egy viszonylag hosszabb idő alatt és több részletben kerülhet majd sor.

Az alap már 2010 óta kiemelt figyelmet szentel annak, hogy minél több fenntartható energiával kapcsolatos, és más, hasonló típusú befektetés kerüljön portfóliójába. Az alap vezetősége akkor nyilvánította ki elkötelezettségét a felé, hogy befektetéseinek 10%-át olyan eszközök alkossák, amelyek egyeznek a fenntartható fejlődés céljaival. Most ennek aránya növekedhet majd.

A Rockefellerek hétfői bejelentése mögött valószínűleg az is áll, hogy környezetvédelmi aktivisták növelték a nyomást az amerikai felsőoktatási intézmények alapítványain azért, hogy azok csökkentsék a fosszilis energiaforrásokba való befektetéseik mértékét, és ezek helyett az úgynevezett tiszta energiák felé forduljanak.

Azonban olyan neves egyetemek, mint a Harvard, a Yale vagy a Brown ennek ellenére nem hajlandó feladni a fosszilis energiahordozókba való befektetéseiket.