Vágólapra másolva!
Nem sikerült túl fényesre a svéd kiskereskedelmi gyártó első három szeptemberi hete, a forgalom csak 7 százalékkal tudott növekedni az előző év azonos időszakához képest. Ilyen alacsony növekedésre még nem volt példa idén.
Vágólapra másolva!
  • Főleg a túl meleg időjárást okolhatja a svéd társaság, miután a meleg szeptember egyelőre nem hozta meg a vásárlók kedvét az őszi kollekcióhoz.
  • A júniustól augusztus végéig tartó három hónapos periódus, vagyis a nyári szezon sem sikerült túl jól. Ugyan 5,3 milliárd svéd koronás nettó nyereséget sikerült elérnie a vállalatnak, ami hozza az elemzők által várt 5,27 milliárdos szintet, a bruttó fedezeti hányad már nem sikerült ennyire fényesre. Csak 58,3 százalékos lett, szemben a tavalyi 58,8 százalékkal, ami egyértelműen csalódás, már csak az 58,4 százalékos várakozás miatt is.
  • Egyes elemzők szerint a H&M inkább beáldozza a nagyobb bruttó margint, de cserébe alacsonyabb árakkal operálva magasabb vásárlói réteget szerez, ami a hosszú távú növekedés szempontjából fontos. Az persze nagy kérdés, hogy a jövőben fog-e majd nőni a bruttó fedezeti hányad.
  • Persze a H&M nincs egyedül ezzel a problémával, a nagy versenytársnak számító Inditex is hasonló helyzetben van.
  • Nem is csoda, hogy a befektetők nem értékelik pozitívan a híreket, is nyomás alá helyezték ma a részvényt a stockholmi tőzsdén. Az európai tőzsdén a H&M ma az egyik legrosszabbul teljesítő papír, 3,5 százalékos mínuszával.