Utazzon, csak ne mesélje el!

ősi romok, top 30
In this picture taken February 3, 2014, cattle are escorted as they pass in front of the ancient pagodas at Bagan, Myanmar. AFP PHOTO / YE AUNG THU
Vágólapra másolva!
Másokat úgysem érdekelnek a különleges élményei, és csak irigyeket szerezhet.
Vágólapra másolva!

Bizonyára sokakkal előfordult már, hogy miközben izgalmas nyaralási élményeiről mesélt másoknak, azok figyelme előbb-utóbb lankadni kezdett, és a végére egyoldalúvá vált a beszélgetés. De miért van az, hogy a számunkra legkedvesebb történeteink még a legjobb barátainkat vagy a családtagjainkat sem érdeklik?

Bagan pagodáit Mianmarban kevesen láthatták Forrás: AFP/Ye Aung Thu

A Harvard Egyetem kutatói azt állítják, megoldották a rejtélyt. Az emberi természetet kutató pszichológusok azt találták, hogy a miközben másoknak szokatlan élményeinkről mesélünk, az idegenné és az irigység tárgyává tesz bennünket az ő szemükben.

Nincs kivel megosztani

A harvardi kutatók kiscsoportos foglalkozásokon egy embernek egy lenyűgöző videoklipet mutattak egy utcai bűvészről, míg a többieknek alacsony költségvetésű rajzfilmet adtak. Ezután megkérdezték mindenkitől, hogy vajon az átlagos vagy a jobb filmet nézték-e, és osztályozniuk kellett, mennyire voltak elégedettek a megnézése után.

Ezután a csoport újra összejött, és beszélgethettek egymással egy darabig. Majd megkérték őket, hogy újra osztályozzák az elégedettségi érzetüket. Az eredmény az volt, hogy akik a prémium videót nézték, elsőre boldogabbak voltak, a beszélgetés után azonban sokkal rosszabbul érezték magukat, mint azok, akik a rajzfilmet nézték. Azok, akiknek csak hétköznapi élményeik voltak, örültek, hogy azt azonos alapon megoszthatják, és boldogabbak voltak.

Kit érdekelnek rajtunk kívül a pápuák? Forrás: Kisgyörgy Éva

A legrosszabb esetben az emberek irigyek, és neheztelnek azokra, akiknek különleges élményeik voltak, a legjobb esetben pedig alig beszélnek róla – idézi a tanulmány szerzőit a Daily Mail. Ha egy olyan élménye van az embernek, amelyet rajta kívül senki más nem élt át, akkor mindegy, hogy az milyen jó volt, hosszú távon nem teszi őt boldoggá.