Ennyi cég még soha nem szűnt meg Magyarországon

Cégalapítások és megszűnések negyedévenként.
Vágólapra másolva!
2014 harmadik negyedévében 33 százalékkal több cég szűnt meg Magyarországon, mint egy évvel korábban, ami új rekordot jelent. Összesen 10722 céget törölt a cégbíróság.
Vágólapra másolva!

Az előző negyedévben 10174, egy évvel korábban ugyanebben az időszakban 8058 cég szűnt meg. Az emelkedő trend nem tört meg, de a helyzet nem rossz, mert az összkép sokkal inkább konszolidációs folyamatot, semmint csődhullámot mutat – áll az Opten céginformációs szolgáltató közleményében.

Új rekord

Három hónap alatt összesen 10722 társaságot törölt a cégbíróság, 5 százalékkal többet, mint az előző negyedévben, és 33 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

Cégalapítások és megszűnések negyedévenként Forrás: Opten

Kitartó trend

„A megszűnési arány továbbra is emelkedik, ami az előzményeket is figyelembe véve azt jelenti, hogy a trend kitart még egy darabig. A cégtörléseknek ugyanakkor vannak pozitív hozadékai is” – mondja Tóth Tamás. Az Opten ügyvezetője szerint a mostani helyzet sokkal inkább hasonlít egy lassú konszolidációs folyamatra, mint a válság idején tapasztalt felszámolási hullámra. Akkor ugyanis a megszűnő cégek zöme felszámolási eljárás végeredményeként szűnt meg, mára azonban ezeknek az eljárásoknak az aránya 40 százalék alá csökkent.

Ausztriában fele annyi

Az összevetés csalóka, mert időközben bevezették a kényszertörlés intézményét, ám ezzel együtt is tetten érhető a javulás: a cégek egyre kisebb hányada dől be a szó klasszikus értelmében. Mindeközben egyre több gazdasági társaság szűnik meg úgy, hogy a tulajdonosok a piaci helyzet felmérése után beszüntetik a cég tevékenységét. Tóth Tamás hozzátette: a magyar gazdaságban, közel kétszer annyi cég működik, mint Ausztriában.

Cégfluktuáció megyék szerint Forrás:Opten

Nincs utánpótlás

A konszolidáció jele, hogy a megszűnt cégeket nem pótolják újak. 2014 harmadik negyedévében már csak 6408 új vállalkozást jegyzett be a cégbíróság, azaz több mint 4300-zal kevesebbet, mint amennyi megszűnt. Eltűnőben van az a gyakorlat, miszerint a bedőlt cégek vezetői azonnal új társaságot alapítanak, hogy a korlátolt felelősség mögé bújva onnan folytassák másoknak kárt okozó tevékenységüket.

Az Opten cégfluktuáció megyénkénti eloszlását vizsgálva szeptemberben a legalacsonyabb értékeket Tolna, Hajdú-Bihar és Pest megye érte el. Ezzel szemben a legrosszabb mutatók Fejér, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében születtek.