Spoon: Mi egy zenélő banda vagyunk

spoon, x-faktor 2014
Vágólapra másolva!
A négytagú fiabandát sokan a korábbi X-Faktor szériából ismer ByTheWay-hez hasonlítják, a Spoon tagjai azonban korántsem értenek egyet ezzel. Igazi sulis garázsbandának definiálják magukat, a lányok rajongását már a gimiben megismerték, és pozitív csalódás volt számukra mentoruk, Tóth Gabi. A fiúk még sosem léptek fel nagyobb közönség előtt, október 18-án a tehetségkutató élő adásában debütálnak.
Vágólapra másolva!

Földesi Péter, Grósz Márton, Nagy Miklós Adrián és Teremy Kristóf közel két éve zenélnek együtt, hárman osztálytársak voltak a középiskolában, Kristóf pedig alattuk járt, ő jövőre fog érettségizni. "Először barátok voltunk, később elkezdtünk együtt zenélni, aztán egy idő után kialakult a sulis garázsbanda, Petiék garázsában jártunk össze próbálni. Mindig oda mentünk órák után, mert ő közel lakik a sulihoz, és ott keményen nyomtuk a dalokat egész délután. Felmerült, hogy jelentkezhetnénk az X-Faktor-ba, ezt mi négyen találtuk ki és beszéltük meg, de a barátok és a családtagok közül mindenki drukkolt és bízott abban, hogy sikerül" - mesélték. "Az iskola is maximálisan támogat, én most magántanulóként haladok a tananyaggal, mert az élő show miatt meg kellett egyezni abban, hogy ne kelljen az órákra bejárnom" - tette hozzá Kristóf.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A banda másik három tagja sem mond le a továbbtanulásról, őket felvették idén ősztől a kiszemelt főiskolákba, ők azonban a zenélést és az X-Faktor-t választották. "Nyáron eldöntöttük, hogy ezt toljuk, és csak erre koncentrálunk, és ha úgy alakul, jövőre elkezdjük a főiskolát. A korábbi szériák versenyzői közül is, akik tanultak, passziváltattak vagy egyéni tanrendet kértek, mi inkább ezt most hanyagoljuk és később kezdjük el" - mondták.

Többször szembesültek azzal, hogy a ByTheWay-hez vagy a brit One Direction-höz hasonlítják őket, holott szerintük zeneileg semmi azonos nincs köztük. "Annyiban hasonlítunk, hogy mi is négy fiú vagyunk, és itt a vége. Nálunk csak egy énekes van, a többiek hangszeresek. A felállás inkább hasonlít a Beatlesre vagy Queenre, hiszen mi nem éneklős, hanem zenélő banda vagyunk, a tipikus dob, gitár, ének felállásban. Megkaptuk, hogy a ByTheWay-t akarjuk utánozni, de ez nem igaz. Már az X-Faktor előző szériája előtt is együtt zenéltünk."

Egy énekes, három zenész Forrás: Hámori Zsófia/Life.hu

Eddig háromszor álltak együtt színpadra, jellemzően ismerősök, családtagok előtt, a középiskolában azonban már kialakult a rajongótáboruk. "Tapasztaltuk, hogy figyelnek minket a lányok, de az idősebb nénik is szeretnek minket, aranyosnak találják a bandát. Örülünk azoknak a leveleknek, amiket kapunk, és várjuk is őket, arra a rajongói mennyiségre pedig szerintünk nem lehet előre felkészülni, amit az X-Faktor adhat majd."

„Nem a műsor miatt alakultunk, hosszú ideje barátok is vagyunk, az örömzene remélhetőleg sokáig el fog vinni minket. A mentorunk is sokat segít nekünk, Tóth Gabit csak a tévéből ismertük korábban, és nagyon meglepődtünk azon, hogy egy híresség mennyit törődik velünk. Nem mondjuk, hogy nem néztük volna ki belőle, csak nem számítottunk erre. Mióta beköltöztünk, minden nap találkozunk vele, vagy felhív minket telefonon, hogy mi újság. Ha látja a szikráját annak, hogy valami nincs rendben, akkor eljön hozzánk és személyesen megbeszéljük" - tették hozzá.