Menekülés a görög tőzsdén

befektetés veszély kockázat veszteség kár sikertelenség félelem
Vágólapra másolva!
Pánikszerű mozgásokat lehetett ma megfigyelni a görög tőzsdén, mivel a kormány a nemzetközi segélyprogramból való kilépését fontolgatja. A hír hatására a 10 éves görög államkötvények hozama 7 százalék fölé emelkedett, ilyen a 3 évvel ezelőtti krízis óta nem történt. Az athéni tőzsde részvényindexe több mint 6 százalékos zuhanással reagált erre (napközben 10 százalékos zuhanást is mutatott) és újra felélénkültek az eurózóna gyengeségével kapcsolatos félelmek is.
Vágólapra másolva!

Bár sokan azt hitték, hogy a görög gazdaság már a javulás útjára lépett, és nemzetközi segítséggel lassan kilábal a 3 évvel ezelőtti krízisből, a napokban újjáéledtek a félelmek. E mögött nagyrészt a görög miniszterelnök, Antonis Samaras bizalmi szavazása állt, amelynek célja a nemzetközi segélyprogramból való kilépési tervének megerősítése volt. Görögország ugyanis úgy tervezi, hogy a tervezett 2016-nál sokkal korábban kilép a programból és a kötvény piacon keresztül fedezi szükséges kiadásait. A jövőben tehát nem akar az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap segítségére támaszkodni.

A segélycsomagra a 2008-as válság miatt volt szükség, ami Európában elsőként Görögországba gyűrűzött be, és amiből végül az IMF és az Európai Unió 240 milliárd eurós segéllyel és az általuk diktált szigorú megszorítások betartásával sikerült kilábalni. A jelenlegi piaci reakció azt mutatja, hogy a piac szerint az ország nem tud büntetlenül kilépni a programból. A 7 százalékos állampapírpiaci hosszú hozam ugyanis sokkal magasabb annál, mint amit az IMF-nek fizet a kölcsöneiért, sőt, annál is, amit Írország és Portugália fizetett, amikor kiléptek a segélyprogramból.

A félelmek viszont nem álltak meg a görög határoknál, múlt héten erősen visszavetették a befektetői bizalmat az európai gazdaság lassulása miatti félelmek, amelyek az egész világra kiterjedtek és erős piaci ingadozást indítottak be az USA-ban, Európában és Ázsiában is. Szakértők szerint, ha a gazdaság növekedése nem indul meg nagyon hamar, akkor a növekvő állampapír hozamok átterjedhetnek Portugáliára és Spanyolországra is. Ezzel szemben a német 10 éves állampapír hozama rekord szintre süllyedt 0,824 százalékos értékkel. Ez is jól mutatja az óriási különbségeket Európa legerősebb és leggyengébb gazdaságai között.