Tévésorozatra támadtak a dühös bohócok

Twisty the Clown
Vágólapra másolva!
A legnagyobb amerikai bohócszövetség kiakadt az Amerikai Horror Story-ra - ezzel kapcsolatban muszáj kicsit spoilerezünk is, csak akkor olvasson tovább, ha ez nem zavarja.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Horror Story negyedik évadja a Freak Show alcímet viseli, ennek megfelelően egy szörnyszülöttekkel teli cirkuszban játszódik. Az egyik karakter egy Twisty nevű bohóc, aki nemcsak külsőre ijesztő, de mellesleg sorozatgyilkos is, előszeretettel végez fiatal párokkal, egy csomó gyereket pedig foglyul ejt egy régi iskolabuszban.

A legnagyobb amerikai bohócszövetség, a nagyjából 2500 tagot tömörítő Clowns of America International kiakadt amiatt, hogy a sorozat ilyen színben tünteti fel a bohócokat: "Hollywood képes a pénzért bármilyen vidám vagy ártatlan szituációt rémálommá változtatni, amit semmilyen formában nem támogatunk, főleg, ha az a kuloulrofóbiát, vagyis a bohócoktól való félelmet erősíti" - mondta a szövetség elnöke, Glenn Kohlberger, aki Clyde D. Scope néven szokott fellépni.

Létező betegség a kuloulrofóbia, vagyis a bohócoktól való félelem Forrás: Amerikai Horror Story

Az ijesztő bohóc karaktere régóta része a szórakoztatóiparnak, elég csak Stephen King Az című könyvére, és az abból készült filmre gondolni - de már Edgar Allan Poe is írt egy Bice-Béka című novellát, amelyben az udvari bolond felgyújtja a királyt és a teljes udvartartást, egy 1892-es opera, a Pagliacci pedig egy féltékeny bohócról szól, aki megöli a feleségét és annak szeretőjét.

Tény azonban, hogy az Amerikai Horror Story egy talán minden eddiginél ijesztőbb bohóccal állt elő, akinek egyik akcióját megtekinthetjük az alábbi összeállításban, nagyjából 1.20-tól: