Sorozatok éjjeli őröknek és inszomniásoknak

tévé, éjjel
Vágólapra másolva!
Miközben a világon szinte mindenhol az amerikai sorozatokra van igény főműsoridőben, itthon aggasztó trend látszik kialakulni a kereskedelmi tévék körében: egyre több új széria kerül lehetetlen időpontba.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a kábelcsatornák programoznak napi 24 órát, hanem a kereskedelmiek is átálltak kvázi folyamatos sugárzásra, így egyre több sorozatot adnak éjfél után, az éjszakai portások, illetve éjjeli őrök által alkotott célcsoportot megcélozva. Abban persze semmi meglepetés nincs, hogy éjszakára inkább sorozatokat raknak a csatornák, mintsem saját gyártású produkciókat, azonban korábban ismétlések tűntek fel éjjel, manapság már premierek, új epizódok is láthatóak ekkor. És nem csak éjfél után öt perccel.

A korábbi években az erőszakos sorozatok kerültek az éjjeli őröknek szánt sávba, vagy azok a rétegszériák, melyek túl intellektuálisak lettek volna az átlagnéző számára. Mondhatni az évek folyamán meg is szoktuk, hogy egyes sorozatok éjfél környékén kezdődnek, ekkor még nem csak éjszakai életmódot folytatók néznek tévét – Amerikában nem véletlen, hogy egyes éjszakai beszélgetős műsorok éjjel egy óráig tartanak. Azonban az elmúlt pár évben elindult egy folyamat, mely során előbb éjjel egykor, majd két órakor kezdtek el premiersorozatokat adni a csatornák, hogy tavaly és idén végképp átessenek a ló túloldalára, hiszen már előfordult három, illetve négy órás kezdés is – utóbbi mondhatni már nem is kései időpont, hanem korai.

Premierek szörnyű műsorsávban

Az éjfél utáni sorozatkezdések az elmúlt évben előbb az RTL Klub kezdte el elvinni az extrém irányba Az egység 4. szezonjának 1.15-ös startjával, majd erre kontrázott rá a Viasat3, amikor a Jackie nővér negyedik szezonos premierjét éjjel fél 2 után 5 perccel tűzte ki. Persze még ez sem volt elég, hiszen a Fem3 tavaly ősszel A született szinglik 4. évadját (nincs szó 4. évados átokról, ez csak véletlen egybeesés) már 3.05-kor tűzte műsorára, ami meglehetősen veszélyes egy komédia esetében, hiszen, ha az ember otthon nézi, akkor nevetésével felverheti az egész háztartást.

Született szinglik, Courteney Cox

Az országos csatornák közül először a TV2 merészkedett az igazi éjjeliőr-sávba, amikor pár hónapja a Briliáns elmék második szezonját 2 óra 20 perckor kezdte el adni, majd ezt követően, mintha csak rákaptak volna az extrém programozás ízére, gyors egymás utánban következett előbb A tökéletes páros 3.50-es premierje, majd - a scifi-rajongókat kiszolgálandó - az Eureka 5. évados bemutatója 3.25-től. Ebben az volt különleges, hogy nem heti egy alkalomról volt szó, hiszen minden hétköznap jelentkezett a sorozat.

Túl későn vagy túl korán?

Az Eureka új része után még a Vásott szülök második szezonjának epizódjai is befértek a műsorba, változó időpontban, de általában 4.15 környékén. Az RTL Klub még ezt is tromfolta, amikor előbb az Apa-csatát 11 epizódot követően délutánról 4.20-ra száműzte, majd pedig az egy ideig ugyancsak kora délutánonként adott Vadmacskák kezdési időpontját szeptember elsejétől hajnal 4.45-ben szabta meg. Ennél szélsőségesebb időpont már csak azért nem létezik, mert az inkább korai lenne - Viasat3 például, miután reggel 7.25-től sugározta a Vérmes négyes című komédia negyedik szezonját, az ötödik évad első részének már 5.50-kor futott neki.

Eureka

Utóbbi csatorna egyébként hasonlóképpen reagált a Jackie nővér 4. évad fél kettes kezdésének vélhető kudarcára, ugyanis az ötödik szezont már 3.35-től indították el, a TV2 pedig a több időpontban csődöt mondó török Hazugságok gyűrűjébent szombatonként, vagyis pontosabban vasárnaponként 5.15-ös kezdéssel sugározta. (Ezt megelőzően 3.45 környékén bűnözött a Franklin és Bash országos premiert jelentő második szezonos részeivel.) Ehhez képest a TV2 újonnan vásárolt sorozata, a Kasszasiker startja kifejezetten emberséges időpontban indult október ötödikén: éjjel 2 óra 10 perckor.

De miért van ez?

A jelenség oka, hogy az elmúlt években egyre több, főműsoridőben kipróbált sorozat okozott csalódást, és bukott meg itthon, így a csatornáknak egyre több felesleges műsora maradt. És ezek közül sem tudták mindet szétszórni kábeles csatornáik között, így maradt a nem nézett sávokban történő „elégetés". Persze sokszor hangzik el a rajongók szájából az, hogy korábbi időpontban a nézettség sokkal nagyobb lenne, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a tévécsatornáknak nem a műsorok, hanem a sávok nézettsége számít. Vagyis hiába néznének egy éjszakára vagy hajnalra száműzött sorozatot este tíz órától 300 ezren, ha egy másik műsort - legyen az film, saját gyártás vagy másik széria – 5-600 ezren követnek ugyanott.

Jackie nővér

Manapság a fiatal nézők zöme már csak annyiban függ a tévéktől, hogy utóbbiak készítik el számukra kedvenc sorozatuk magyar szinkronját. Nem valószínű, hogy jelentős jajveszékelés lenne amiatt, ha egy sorozat kezelhetetlen időpontban kerül adásba – rögzíteni, akár DVD-re, akár videókazettára elég sokan tudnak, és akkor az alternatív megtekintési módokról nem is beszéltünk.