Minden légi utast ellenőriznek az ebola miatt a csehek

Vágólapra másolva!
Az összes külföldről érkező utast ellenőrzik a cseh reptereken. Kérdőívet töltetnek ki velük, és ha indokolt, megmérik a lázukat is. Az esetleges ebolás utasokat szeretnék kiszűrni.
Vágólapra másolva!

A csehországi nemzetközi repülőtereken kedd reggeltől ellenőrzik a külföldről érkező összes utast az ebolafertőzés veszélye miatt. Az intézkedést a cseh nemzetbiztonsági tanács hozta a múlt héten. A Csehországba érkező utasok a Cseh Légitársaság (CSA) és a Travel Service járatain már reggel rövid kérdőívet kaptak, amelyen egyebek között fel kell tüntetniük,

  • hol jártak a legutóbbi 42 napban (ami a kétszerese az ebola lappangási idejének)
  • hol fognak tartózkodni Csehországban,
  • egy telefonszámot is (hogy veszély esetén kapcsolatba léphessenek velük a hatóságok).

A külföldi légitársaságok gépeinek utasait a cseh hatóságok egyelőre csak tájékoztatják a vizsgálatok bevezetéséről. Néhány napon belül azonban nekik is kötelező lesz a kérdőívek kitöltése.

Lázmérés

Azokat az utasokat, akik az utóbbi 42 napban jártak az ebolajárvány által leginkább sújtott három nyugat-afrikai országban (Guineában, Libériában vagy Sierra Leonéban), kikérdezik és megmérik a lázukat is a cseh egészségügyi szakemberek a prágai Václav Havel repülőtéren.

A többi csehországi nemzetközi repülőtérre - Karlovy Varyba, Pardubicébe, Ostravába és Brünnbe (Brno) – érkezőknek is ki kell tölteniük a kérdőívet. Ezeket az utasokat szükség esetén a regionális egészségügyi központok fogják ellenőrizni. A 15 éven aluli gyerekek kérdőívét a szülők, a felnőtt kísérő, esetleg a repülőgép személyzete tölti ki.

Üzembe helyeznek egy speciális kórházi részleget

Az egyelőre nem világos, hogy mi lesz a cseh repülőtereken csak átszálló utasokkal. Ha valaki elutasítja a vizsgálatot, pénzbírsággal sújtják, amelynek maximális összege 10 ezer korona (110 ezer forint).

Az intézkedéseket múlt szerdán hagyta jóvá a cseh nemzetbiztonsági tanács, egyúttal eldöntötték, hpgy a Prágától 130 kilométerre keletre fekvő Techonínben üzemképes állapotba helyezik az ottani katonai kórház speciális részlegét, ahol nyolc ebolavírussal fertőzött pácienst tudnak egyszerre kezelni.

Prágában eddig két ebolagyanús eset fordult elő, de egyik sem bizonyult fertőzésnek. Csehországba repülőgépen napi átlagban 15-17 ezer utas érkezik külföldről.