Újabb magyar múzeum költözött az otthonunkba

Google Art
Babits Mihály írógépe a II. világháború során sérült meg
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Múzeum is csatlakozott a Google Art Projekthez, ezzel ötre nőtt az interneten keresztül, virtuálisan elérhető és látogatható múzeum száma. A programban mostantól kisebb közgyűjtemények is részt vehetnek.
Vágólapra másolva!

Magyarországon eddig a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és az Iparművészeti Múzeum csatlakozott a Google Art Projekthez, melynek világszerte már több mint 500 múzeum a tagja. Többek között a New York-i Metropolitan, a firenzei Uffizi, a londoni British Museum vagy a bécsi Kunsthistorisches Museum gyűjteménye is hozzáférhető az interneten.

Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

A Nemzeti daltól Babits írógépéig

A virtuális gyűjteményben minden kiállítási tárgy nagyfelbontású fotóval szerepel, a látogatók pedig olyan különlegességekre bukkanhatnak, mint Ady Endre I. osztályú vasúti bérlete, Babits Mihály II. világháborúban megsérült írógépe vagy a Nemzeti dal eredeti, ceruzával írt, olvasható kézirata. Utóbbi érdekessége, hogy az elmúlt 40 évben nem lehetett megtekinteni, mert a 165 éves írás fényre, hőre és párára is érzékeny.

Babits Mihály írógépe a II. világháború során sérült meg Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

A világtól elzárva tartott kéziratot és a többi, csaknem 400, hazai múzeumokban őrzött műtárgyat a nagy felbontásnak köszönhetően bárki egészen közelről szemügyre veheti. A Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, az Iparművészeti Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum mellett most már a Magyar Nemzeti Múzeum műkincsei is egyetlen kattintással elérhetőek.

Rippl-Rónai József Karinthy-portréja Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

Google Art Projekt

Itthon a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum csatlakozott elsőként a Google Art Projekthez még 2012-ben, majd alig egy év elteltével a Google két magyar intézménnyel, az Iparművészeti Múzeummal és a Petőfi Irodalmi Múzeummal bővítette globális virtuális múzeumát. A több mint 200 múzeum 40 ezer műtárgya között már ekkor is közel 350, magyar múzeumokból származó műkincs szerepelt.