Újabb milliárdokat költene a japán jegybank

Vágólapra másolva!
Fokozza a tempót a japán jegybank, a monetáris politika keretében már az eddigi 60-70 ezer milliárd jenről 80 ezer milliárdra emelik a monetáris bázis összegét. Az eddigi extrém lazítás tehát folytatódik.
Vágólapra másolva!

ÁZSIA: Fokozzák a tempót a japánok

  • Fokozza a monetáris stimulust a japán jegybank, a Bank of Japan a monetáris bázis összegét 80 ezer milliárd jenre emeli , szemben a korábbi 60-70 ezer milliárd jenről. A jegybank emellett a kormányzati kötvényvásárlási programot is 30 ezer milliárd jenre emeli, míg ez ETF-vásárlásokat 3 ezer milliárd jenre emelte. A hírekre a jen erőteljes gyengülésbe kezdett, a dollárral szembeni árfolyama pedig már 111,1 közelében található. A Nikkei 4,8 százalékos pluszban vágtázik ma a hírekre.
  • Ázsia többi részén is jó a hangulat, 0,3-1,2 százalékos emelkedéseket lehet látni, főleg a kínai tőzsdék számítanak felülteljesítőnek.

USA: Megint megvették a piacokat

  • Jó hangulatban telt a kereskedés az amerikai piacokon tegnap, a főbb indexek ismét emelkedésre voltak képesek, 0,4-1,3 százalék között szóródtak a pluszok. A szektorok közül főleg az egészségügy, és a közmű teljesített jól. A jó hangulat alapvetően a vártnál erősebb amerikai GDP-adattal, és a jó piaci környezettel magyarázható.
  • Az erősödő dollár mellett az arany árfolyama nagy zuhanásba kezdett, miután az 1 200 dolláros szint elesett, vélhetően többen zárhatták pozícióikat a fontos szintnél. Ma reggelre így már 1 170 dollárig csúszott vissza a nemesfém árfolyama, ami 4 éves mélypontot jelent. A WTI közben 81,2, a Brent 86,1 dolláros szintjével stabilnak számít.
  • A vártnál jobb lett a LinkedIn (NYSE) harmadik negyedéve, a közösségi médiacég 52 centes tisztított EPS-t ért el, szemben a FactSet konszenzusában szereplő 48 centtel. Az 568 millió dolláros árbevétel szintén némileg a várt felett alakult. A jelenlegi negyedévre vonatkozó prognózis ugyanakkor enyhén elmaradt a várakozásoktól, de ennek ellenére is 3,5 százalékos emelkedést mutatott zárás után a papír.
  • 15,6 százalékot vágtázott tegnap zárás után a GoPro (Nasdaq) árfolyama, miután 12 centes tisztított EPS-ével simán megverte a várakozásokban szereplő 8 centet a harmadik negyedévben. A kameragyártó társaság árbevétele is a várt felett alakult, a piaci mozgásoknál nagyobb kilengéseket produkáló részvény árfolyama ezért ugorhatott meg ilyen mértékben.
  • 600 millió dollárral alacsonyabb lehet a Citigroup (NYSE) harmadik negyedéves nettó nyeresége, miután különböző jogi költségeket könyvelhetnek az időszak terhére. Ezzel a 3,44 milliárd 2,84 milliárdra olvadhat. A befektetők a híreknek nem örültek, és zárás után 2 százalékos mínuszba lökték az árfolyamot.
  • 4,3 százalékot veszített árfolyamának értékéből a Starbucks (NYSE), a vállalat nem csak az előző negyedéves árbevételével maradt el a várakozásoktól, de a jelenlegi negyedévre vonatkozóan is pesszimistább a menedzsment.
  • Várt alatti árbevételt, és várnál magasabb költségeket produkált előző negyedévében a Groupon (Nasdaq). A kuponos vállalat ezzel 21,2 millió dolláros nettó veszteséget produkált, ami közel tízszer nagyobb, mint az egy évvel korábbi 2,6 millió dollár. A részvény először 7 százalékos mínuszba csúszott, innen viszont sikerült visszakapaszkodnia.