Kembe Sorel a családja miatt hagyja ott a Jóban Rosszbant

Kembe Sorel-Arthur Kembe Sorel-Arthur
Kembe Sorel-Arthur
Vágólapra másolva!
Kembe Sorel-Arthur már június óta nem forgatott a Jóban Rosszban-nal, ami a napidíjas rendszer mellett komoly bevételkiesést jelent nemcsak neki, de családjának is – párja, Kondákor Zsófia ugyanis szintén szerepel a TV2 napi sorozatában, és az utóbbi időben neki sem volt túl sok dolga. Sorel úgy döntött, más munka után néz, amit már megszellőztetett pár bulvárlap, ő maga azonban az Origónak mesélt először a helyzetről.
Vágólapra másolva!

Kembe Sorel a Jóban Rosszban című sorozatban Kálem Józsefet alakítja, de a nyári leállás és az új szereplők, azok történetének bevezetése miatt már hónapok óta nem forgatott – miközben a szériánál napi díjazás van. „Az üzleti modell, amelyet a produkció kínál, két gyerekkel, a mi fizetési szintünkön, egyáltalán nem jó opció. Régen a színészek nagy része napidíjas volt, ma már szerintem mindenki az, de erről nem tudok pontos információt mondani. Ráadásul heti diszponálások vannak, így csak pár hétre előre tudod meg, hogy mennyi dolgod lesz. Már egy ideje nem is a jelenetek, hanem a napok számát figyeltük” – mesélte az Origo megkeresésére Sorel.

Két gyerekkel már nem tartja opciónak a Jóban Rosszbant Fotó: Bielik István - Origo

Egyre hosszabbak a nyári szünetek

„Tavaly három hónapot hagytam ki, pont, amikor megszületett a bébi. Utána kezdett csak el körvonalazódni, hogy ez a szisztéma egy családdal nem tartható fenn, főleg, hogy Zsófival ugyanannál a produkciónál dolgozunk, ő tavaly például egyáltalán nem forgatott. Idén januárban végül ő is munkába állt, de nyáron megint a szokottnál több ideig, június 15-től szeptember 15-ig szünetelt a sorozat. A rendszer itt is olyan, hogy senki nem tudja előre, kezd-e egyből a leállás után. Mi nem kezdtünk sem szeptemberben, sem októberben, november 17-én lesz csak az első forgatási napunk – ami öt hónap fizetéskiesést jelent” – tette hozzá.

Júniusban forgatott utoljára, legközelebb november 17-én fog Fotó: Bielik István - Origo

„Azt mégsem várhatom el egy ilyen produkciótól, hogy szociális alapon osztogasson a nyári leállás közben havi átlagpénzeket, mert mi alapján döntenének? Nem hiszem, hogy ilyet meg lehetne csinálni, hisz akkor a gyermekes családok nem maradhatnának ki a segélyezésből” – mondta Sorel, aki viszont a jelenlegi helyzetet sem bírta tovább.

Mintegy véletlenül került be annak idején a produkcióba

Úgy vélte, ez a konstrukció nem tartható tovább, ez volt az egyetlen oka, hogy felmondott a Jóban Rosszban-nál. „Úgy gondoltam, egyszerűbb, ha valamelyikünk kiszáll ebből a produkcióból, és megpróbál valahol egy másik lábat építeni a családnak. Ez én lettem, miután Zsófinak egyébként is van egy bizonyos fajta szakmai alázata, képes várni akár hónapokat is egy-egy szerepre – amiben nincs is semmi meglepő, hisz ő alapvetően színész, míg én csak belecsöppentem ebbe az egészbe, most éppen színészként alkalmaztak.”

Négy éve akkori párját ajánlotta volna be a produkcióba Fotó: Bielik István - Origo

Sorel négy éve egyébként akkori párjának keresett munkát, aki a Gór Nagy Mária Színitanodát elvégezve nem talált elfoglaltságot magának – őt próbálta beajánlani a Jóban Rosszban-ba, de végül neki kínáltak munkát, miután épp egy hasonló karaktert kerestek Kálem József szerepére. Itt jött aztán össze kolléganőjével, Kondákor Zsófival, akivel már korábban is ismerték egymást, de addig nem találkoztak napi szinten.

A produkciónál mondott fel, nem a TV2-nél

A további tervekről egyelőre nem tudott sokat mondani a Jóban Rosszban szereplője, hiszen novemberben még le kell forgatnia a megmaradt részeket, három hónapos felmondási ideje után nézhet csak új munka után. Egyelőre csak a produkcióból lépett ki, a TV2-t nem hagyta ott, így a csatornánál is szeretne más lehetőségekről tárgyalni – nem is feltétlenül akar a képernyőn lenni, szívesen dolgozna szerkesztőként, műsorkészítőként is, ahogy azt tette korábban a Duna TV-nél. Az MTVA-hoz egyébként biztosan nem mehet vissza – igaz, nem is szeretne –, miután a szervezettel épp munkaügyi perben áll.

Vannak tervei, de egyelőre nem tud konkrét irányba mozdulni Fotó: Bielik István - Origo

Sorel hangsúlyozta, hogy sem a Jóban Rosszban készítőivel, sem a TV2 vezetőivel nem veszett össze, a döntésnél egyetlen motivációja az volt, hogy el tudja tartani a családját – aminek érdekében szerinte már tavaly lépnie kellett volna, de akkor még adott egy esélyt a produkciónak. „Szeretnék már inkább olyan közegben tevékenykedni, ahol van előrelépési lehetőség. Ez nem egy olyan munka volt, hiszen itt mindig csak Kálem József lettem volna, amíg ki nem írnak, nem válhattam volna, mondjuk, producerré. Nehéz is ebből kitörni, hiszen az utcán is Józsi vagyok, nem messze van egy építkezés, ahol mindig utánam kiabálnak a srácok, hiába mondtam már nekik többször, hogy valójában nem így hívnak.”

Még akár pincérként is viszontláthatjuk

„Szokták kérdezni, hogy miért nem megyek el színházba, de oda sem magától megy az ember, mindig kell, hogy hívják. Szeretnék a jövőben valami kreatívat csinálni, de meglátjuk, mit dob a gép. A lényeg most inkább az, hogy legyen egy havi fix bevételem – nem büdös nekem a munka, tavaly a nyári leállás alatt például a Kopaszi gáton pincérkedtem. Elvégeztem egy barista képzést, amivel nem lehet ugyan komolyabb pénzt keresni, de el lehet vele helyezkedni, ha minden kötél szakad.”

Kembe Sorel-Arthurral utoljára éppen négy éve, még a Jóban Rosszban előtt beszélgettünk hosszabban, az interjút itt találja.