Dzsudzsák villámgyors, Szalai kiváló, Gera fantasztikus

Paatelainen, Mixu beszél Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS sajtótájékoztató SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY szövetségi kapitány Győr, 2014. március 4.
Mixu Paatelainen, a finn válogatott szövetségi kapitánya sajtótájékoztatót tart a Magyarország-Finnország győri ba
Győr, 2014. március 4. Mixu Paatelainen, a finn válogatott szövetségi kapitánya sajtótájékoztatót tart a Magyarország-Finnország győri barátságos labdarúgó-mérkőzés előtti napon a győri Eto Park Hotelben 2014. március 4-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A finn focikapitányt meglepte, hogy Pintér Attilát egy tétmeccs után kirúgták, Dárdai Pál ígéretét – mely szerint a kapitány garantálja Finnország legyőzését – pedig logikátlannak tartja. Négy magyar játékost is szívesen elfogadna a válogatottjába, és továbbra is a győzelem nélküli görögöket tartja az Eb-selejtezőcsoport legjobb válogatottjának. Interjú Mixu Paatelainennel.

Idén egyszer már találkozott a magyar és a finn válogatott, hogyan emlékszik vissza a márciusi barátságos mérkőzésre?

Különös meccs volt, szerencsés győzelmet arattunk. A magyarok szereztek vezetést, majd a meccs végén sikerült fordítanunk. Összességében a döntetlen reálisabb eredmény lett volna. De ennek nincs jelentősége, már akkor is tudtam, hogy annak a meccsnek semmilyen hatása nem lesz az Eb-selejtezőre.

A magyar csapatot azért jobban megismerhette. Mi tudott meg róla?

Azt, hogy nagyon jó egyéni képességű focistái vannak Magyarországnak: erősek, technikásak, egy szóval jó játékosok. Közben edzőváltáson esett át a válogatott, ami egy új éra kezdetét, új taktikát jelent. Természetesen tanulmányoztuk, hogy ezek az újítások miként jelentek meg a románok és a feröeriek elleni meccseken.

Ugyanazt a stratégiát alkalmazza majd a mostani meccsen, mint a márciusin, vagy változtat?

Változtatni fogok, hiszen új edzője lett, így más lett a magyar válogatott. A magyarok fizikálisan sokkal erősebbek nálunk, ezért is kell másképp hozzáállnunk ehhez az Eb-selejtezőhöz.

Futács Márkó csatája az Ajax-csapatkapitány Niklas Moisanderrel a márciusi meccsen Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Meglepte, hogy a magyar szövetség már az első tétmeccs után menesztette Pintér Attilát?

Abszolút, bár nem tudom, mi áll a háttérben. Természetesen csalódás hazai pályán vereséget szenvedni Észak-Írországtól, de ez a csapat később megmutatta, hogy nem volt véletlen a budapesti győzelme, hiszen otthon a Feröer-szigeteket, majd idegenben a görögöket is legyőzte, és három kör után kilenc pontja van. Ha ezt nézzük, akkor talán korai volt meneszteni a magyar kapitányt.

Van-e olyan magyar, akit szívesen látna a csapatában?

De még mennyi. Számos kiválóság futballozik a magyar együttesben, ott van például a csatár Szalai Ádám vagy a fantasztikus középpályás, Gera Zoltán, aki ráadásul befejező emberként is használható. Dzsudzsák Balázs roppant gyors játékos, kiváló szabadrúgáslövő, és bármikor képes helyzetet teremteni. De Varga József univerzális játéka is tetszik, és a magyarok erőssége az is, hogy négy remek kapusuk is van.

Az új magyar kapitány sokszor meglepő helyen szerepelteti a focistáit, Gera Zoltán például védekező középpályásként is játszott már Dárdai Pálnál. Fel van erre készülve?

Fel kell készülnünk mindenre. A magyar csapat várhatóan arra törekszik majd, hogy uralja a játékot, ezért óvatosnak kell lennünk, és figyelnünk kell az egyéniségeikre. Ha csapatként egységesek leszünk, akkor kiegyenlítetté tehetjük a játék képét.

Van-e bármilyen emléke Dárdai Pál futballistakarrierjéről?

Nincsen.

A finn keret

Kapusok: Lukas Hradecky (Bröndby), Niki Mäenpää (VVV Venlo), Henrik Moisander (FC Lahti).
Védők: Kari Arkivuo (BK Häcken), Jarkko Hurme (Odd Grenland), Veli Lampi (HJK Helsinki), Niklas Moisander (Ajax Amsterdam), Juhani Ojala (Terek Groznij), Sebastian Sorsa (HJK Helsinki), Joona Toivio (Molde), Jere Uronen (Helsingborg).
Középpályások: Roman Eremenko (CSZKA Moszkva), Markus Halsti (Malmö), Kaspar Hämäläinen (Lech Poznan), Perparim Hetemaj (Chievo), Joni Kauko (FSV Frankfurt), Sakari Mattila (Aalesund), Tim Sparv (Midtjylland), Teemu Tainio (HJK Helsinki).
Támadók: Eero Markkanen (Real Madrid Castilla), Joel Pohjanpalo (Fortuna Düsseldorf), Teemu Pukki (Bröndby), Riku Riski (Rosenborg).

Teemu Pukki az előző hat bajnokiján öt gólt lőtt a Bröndbyben, míg Joel Pohjanpalo a hét legutóbbi meccsén hétszer volt eredményes a Bundesliga 2-ben szereplő Düsseldorfban. Elégedett velük?

Igen, az vagyok, még akkor is, ha a selejtezők során még nem tudtak betalálni. Én ugyanis tudom, hogy képesek a válogatottban is gólt szerezni. Nagyon harapnak a klubcsapatukban, de azt tudni kell, hogy ha olyan minőségi ellenféllel kell megmérkőzni, mint a magyar válogatott, akkor nehezebbé válhat a gólszerzés.

A Feröer-szigeteket legyőzték, majd otthon ikszeltek a görögökkel, aztán kikaptak a románoktól. Elégedett Finnország eddigi négy pontjával?

Rendben van a mostani helyzetünk, bár egyesek szerint több pontunk kellene, hogy legyen. Még csak a selejtező kezdeti szakaszában járunk, bármi megtörténhet, a pénteki meccs viszont több szempontból nagyon fontos. A magyarok nyomás alatt fognak futballozni, érdekes lesz, hogy miként támadnak és védekeznek majd. Nekünk az a legfontosabb, hogy a védekezésünk mindenképp jó legyen.

Ezek szerint a döntetlennel is elégedett lenne?

Nem, megpróbáljuk megnyerni a meccset. Persze egy döntetlen után sem szomorkodnánk.

Kasper Hämäläinen, a Lech Poznan légiósa azt nyilatkozta, hogy a finneknek nagyon jó esélyük van a magyarok elleni győzelemre. Mire alapozhatta ezt?

Hämäläinen egy játékos, aki nem tudja, milyen minőséget képvisel a magyar csapat, nem játszott márciusban sem, és szerintem az ellenfél tagjait sem ismeri nagyon jól. Ezzel együtt örülök, hogy magabiztosak a játékosaim. Megvan a tervünk, ezért én is optimistán várom a találkozót.

Mixu Paatelainen célja a budapesti győzelem, de egy döntetlen miatt sem lenne szomorú Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Dárdai Pál a románok elleni meccs után, a feröeri meccs előtt azt mondta, ha Magyarország legyőzi a Feröer-szigeteket, akkor ő garantálja a finnek elleni diadalt. Ugyanezt megismételte a feröeriek elleni 1-0-s siker után is. Mit szól?

Nem látom benne a logikát. A feröeri csapat egészen más, mint a miénk, meg is lepett, hogy többet birtokolták a labdát a magyarok ellen, sőt hosszú időn át uralták a meccset. Úgy látom, hogy a magyar edző nagyon pozitív és magabiztos, nem véletlenül, hiszen Magyarországnak tényleg jó esélye van, hogy legyőzze Finnországot. Érdekes meccs lesz, szerintem minden azon múlik, hogy miképp védekezünk majd – ha kell, akkor több emberrel fogunk.

Jó vagy rossz önöknek, hogy nálunk kapitányváltás történt?

Nem is tudom, ugyanerről kérdeztük egymást a játékosaimmal is. Egy edzőváltozás után sokszor éhesek lesznek a játékosok, és bizonyítani szeretnének az új edzőnek, de egyes esetekben nem ismerik eléggé az edző taktikáját, és nem szeretik az esetleges kezdeti bizonytalanságot. Néha jó, néha rossz a változás – meglátjuk a pénteki meccsen, hogy a változásnak mi most örülhetünk, vagy sem.

A románok elleni hazai vereség után a finn sajtóban az jelent meg, hogy veszélybe került a pozíciója. Valóban?

Erről egyáltalán nem volt szó, csak valaki kitalálta.

Hogy látja, az északírek megnyerhetik a csoportot?

Megvan rá az esélyük, hiszen ha három kör után kilenc pontot szerez egy csapat, akkor biztosan erős. Nagyon keményen dolgoznak, és eddig a legjobb taktikával álltak ki, de a magyarok többet tudnak róluk, mi pedig még nem játszottunk velük.

Ez történt eddig az F csoportban

Eredmények:
Magyarország–Észak-Írország 1-2
Feröer-szigetek–Finnország 1-3
Görögország–Románia 0-1
Románia–Magyarország 1-1
Észak-Írország–Feröer-szigetek 2-0
Finnország–Görögország 1-1
Feröer-szigetek–Magyarország 0-1
Finnország–Románia 0-2
Görögország–Észak-Írország 0-2
Állás: 1. Észak-Írország 9 pont, 2. Románia 7, 3. Finnország 4 (4-1), 4. Magyarország 4 (4-4), 5. Görögország 1, 6. Feröer-szigetek 0.
Az első két helyezett Eb-résztvevő, a harmadik vagy kijut, vagy pótselejtezőt játszik.
A következő meccsek (november 14., 20.45):
Görögország–Feröer-szigetek
Magyarország–Finnország
Románia–Észak-Írország

Meglepte, hogy a magyarok pontot szereztek Bukarestben? A szurkolóink nagyon tartottak a meccstől.

Megértem, hogy féltek, mert jó csapat a románoké, a döntetlen éppen ezért nagyszerű eredmény, Dzsudzsák fantasztikus szabadrúgásgólt szerzett. Az első félidőben a románok, a másodikban a magyarok voltak jobbak, ez a meccs is bebizonyította, hogy a magyar válogatott képes arra, hogy uralja a mérkőzést Finnország ellen.

Márciusban azt mondta az Origónak, hogy a görögöké a csoport legerősebb válogatottja, miközben most csak az ötödik helyen áll a csoportban. Fenntartja a véleményét?

Igen, ők a legjobbak, persze az más kérdés, hogy megnyerik-e a csoportot. Nagyon erősen megindulnak hamarosan felfelé, ezzel mindannyian tisztában vagyunk.

Mire tippel, kik a csoport favoritjai?

Nem vagyok próféta, így nem tudom. De az biztos, hogy lesznek még meglepetések a csoportban, én például úgy vélem, hogy Feröer nem fogja pont nélkül zárni a sorozatot. Sok csavarra van még kilátás.

A románok legyőzték idegenben Pukkiékat Forrás: AFP/Antti Aimo-Koivisto

Hogy tetszett Nikolas Moisander teljesítménye a Barcelona elleni BL-meccsen? Az Ajax finn csapatkapitányának Lionel Messit is meg kellett volna állítania, ezzel együtt keménynek, határozottnak tűnt.

Nikolas nagyon jó labdarúgó, de nem volt könnyű dolga. Akadt néhány remek megmozdulása, de volt, hogy jobb döntést is hozhatott volna. Ezzel együtt hasznos a világ legjobb játékosa ellen futballozni, mert rengeteget lehet tanulni egy ilyen meccsen.

Jó ötletnek tartja, hogy a 2016-os Eb-n már 24 válogatott lesz?

Nagyon is. Az európai labdarúgás színvonala fokozatosan fejlődik, az elmúlt húsz évben sok válogatott tett hatalmas lépéseket előre, ezért indokoltnak tartom a létszámnövelést.

Az előző század közepéhez képest nagyon sokat változott a magyar és a finn foci, az ötvenes években voltak 8-0-s és 9-1-es magyar győzelmek is Finnország ellen. Van-e ennek bármilyen jelentősége a jelenre nézve?

Hány olyan játékos van, aki akkor is futballozott, és még most is? Mivel egy sem, úgy érzem, a pénteki meccs szempontjából ezeknek az eredményeknek semmi jelentőségük nincsen. Ennél még az idei, márciusi találkozónak is sokkal több köze van a most következő selejtezőhöz.

Viszont lehet, hogy a múlt miatt a magyar csapaton nagyobb a nyomás.

Ezzel egyetértek, de higgye el, ma már mindenhol ugyanúgy elvárják a sikereket, így Finnországban is, nem törődve a múltbéli eredményekkel.

Ha jól tudom, a finn és a magyar szövetség remek viszonyt ápol, az idén finn utánpótlás-válogatottak jártak Telkiben. Örül ennek az együttműködésnek?

Hogyne. A két nép rokonnak számít, a finnek a magyarok lakta területekről származnak. Ezért is szeretek Magyarországra jönni, az itteni emberek vendégszeretők. Már nagyon várom a mostani utamat is.