Sztárépítészek versengenek a Nemzeti Galériáért

sztárépítészek
A Mecanoo tervezte birminghami Városi Könyvtár
Vágólapra másolva!
Hét világhírű nemzetközi építészirodát is meghívott a Városliget Zrt. az Új Nemzeti Galéria épületére kiírt új, nemzetközi tervpályázatra. A 325 000 eurós összdíjazású pályázat első fordulója idén decemberben zárul, a 11 tagú nemzetközi zsűri a második fordulót követően, 2015 áprilisában hirdet eredményt.
Vágólapra másolva!

A Városligetben felépülő öt új múzeumi épületre idén februárban írt ki nyílt nemzetközi tervpályázatot a Szépművészeti Múzeum és a Városliget Zrt. A pályázatokat elbíráló zsűri döntése alapján a Néprajzi Múzeum épületére beérkezett több mint 110 pályaműből 6, a Magyar Zene Házára érkezett több mint 170 pályázatból szintén 6, a Fotó Múzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületeire kiírt közös pályázatra beérkező csaknem 110 műből 5 jutott tovább a második fordulóba, amely idén decemberben zárul majd le.

A Jean Nouvel tervei alapján készült párizsi Musée du quai Branly Forrás: flickr/Chris Yunker

A Nemzeti Galéria a kakukktojás

Az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épületére beérkezett 80 pályamű között azonban a bíráló bizottság nem talált alkalmas pályázatot, ezért új eljárás kiírását javasolta. A tervpályázatot kiíró Városliget Zrt. hét világhírű építészirodát hívott meg, és az Ateliers Jean Nouvel, a David Chipperfield Architects, a Mecanoo, a Nieto Sobejano Arquitectos S.L.P., a Renzo Piano Building Workshop, a Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA), valamint a Snøhetta is megerősítette a részvételi szándékát. A pályázat célja, hogy modern, korszerű, a 21. századi követelményeknek megfelelő épületben kapjon új otthont az egyik legfontosabb magyar közgyűjtemény, az Új Nemzeti Galéria.

A Mecanoo tervezte birminghami Városi Könyvtár Forrás: http://www.mecanoo.nl/

Három év múlva adhatják át a múzeumokat

A most meghirdetett nemzetközi, nyílt kétfordulós pályázat előminősítéses. Az első szakaszában a zsűri még nem építészeti terveket bírál el: a jelentkezőknek többek között referenciák bemutatásával kell igazolniuk kompetenciájukat és jártasságukat kulturális közhasználatú építmények tervezésében.

A Renzo Piano legelőször a párizsi Pompidou-központ tervezésével szerzett hírnevet Forrás: flickr/Matthias Mueller

A második fordulóban a zsűri a leendő múzeum építészeti megoldásai mellett elsősorban a tervek praktikussága, az épület fenntarthatósága, a környezetvédelmi szempontok és a várható költségek alapján értékeli a pályázatokat.

A Louvre lensi múzeuma a Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA) tervei alapján készült Forrás: flickr/Yann Caradec

A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák helyén, míg az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum a lebontandó Petőfi Csarnok helyén épül majd fel. Az eredményhirdetést, a részletes tervezést, a szükséges engedélyek beszerzését és a közbeszerzési eljárások lebonyolításét követően az építkezés 2016-ban indulhat, és az új múzeumépületeket várhatóan 2018 tavaszán adják majd át. A projekt tervezett összköltsége 75 milliárd forint.