Vége a tőzsdei szárnyalásnak?

Nigel Lamb (GBR), Hannes Arch (AUT), Peter Besenyei (HUN) - Action Nigel Lamb of Great Britain, Hannes Arch of Austria and Peter Besenyei of Hungary fly in front of the city of Rovinj prior to the second stage of the Red Bull Air Race World Championship i
Nigel Lamb of Great Britain, Hannes Arch of Austria and Peter Besenyei of Hungary fly in front of the city of Rovinj prior to the second stage of the Red Bull Air Race World Championship in Rovinj, Croatia on April 10, 2014.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben ismét emelkedő pályára álltak a részvénypiacok, és pénteken még újabb történelmi csúcsot is sikerült felállítani. Ennek ellenére egy baljós jelzés is megjelent, amit érdemes lehet komolyan venni a jövőbeli növekedés kifulladásával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!
  • Habár pénteken újabb történelmi csúcsot állított fel az amerikai részvénypiac egyik legfontosabb indexe, a Dow Jones Industrial Average, mégis úgy tűnik, hogy rövidesen vége szakadhat a tőzsde szárnyalásnak.
  • Legalábbis a tőzsdei hegymenet végét jelezheti előre, hogy amíg a részvényindex új rekordot állított fel, addig az egyik kulcsfontosságú mutatónak számító A/D indikátor 1,1 százalékkal alacsonyabban áll, mint augusztus 29-i csúcsakor.
  • Tehát a Dow és az indikátor között divergencia álla fenn, ami általában a piaci irány változására utaló jelzés. Jelen esetben ez azt jelentheti, hogy rövidesen akár vége is szakadhat az elmúlt hetek tőzsdei ralijának.
  • Persze az A/D indikátor csak egy mutató a sok közül, így csak erre alapozva nem ajánlott befektetési döntést hozni. Mindenesetre a múltbeli tapasztalatok alapján érdemes kiemelt figyelemmel kezelni az A/D indikátor jelzéseit, illetve a divergenciákat.
Az A/D indikátor (lila vonal; bal tengely) és a Dow Jones index (kék vonal; jobb tengely) mozgása Forrás: Guggenheim Partners, Business Insider, Investor.hu

Mi az az A/D indikátor?

Azt mutatja az indikátor, hogy miként alakul az emelkedést (advance) és esést (decline) mutató részvények különbsége. A mutató egy kumulált szám, vagyis a korábbi értékhez mindig hozzáadódik az adott nap eredménye. Ha több volt a növekedést felmutató részvény, mint csökkenéssel záró, akkor a vonal emelkedni fog. Ellenkező esetben, tehát ha több volt a megelőző naphoz képest alacsonyabban, mint magasabban záró részvény, akkor a vonal csökkenni fog.
Az A/D egy olyan indikátor, amely önmagában nem használható, csak a meghatározó indexekkel való összehasonlításának van alapja. Felhasználása nagyon egyszerű, a divergenciát, vagy az együttmozgást kell figyelni. Mindaddig, amíg az A/D együtt mozog valamely meghatározó indexszel, addig a trend folytatódása várható. Ellenkező esetben, tehát amikor ellentétes mozgást láthatunk, akkor az a trend gyengülését jelenti és trendfordulót vetíthet előre.