100 milliónyi részvényt ad el a GoPro

Vágólapra másolva!
100 millió dollár értékben vonhat be forrásokat a GoPro, de a felügyeletnek benyújtott tervek szerint akár 800 millió dolláros is lehet a végső kibocsátás mértéke.
Vágólapra másolva!
  • A konkrét részletekről egyelőre nem sokat lehet tudni, sem a kibocsátott részvények mennyiségét, sem a kibocsátás időpontját nem lehet tudni. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a 800 millió dollárra benyújtott dokumentum még nem kötelezi a vállalatot a részvények kibocsátására, csupán a jogot biztosítja számukra.
  • A dokumentum alapján ráadásul az sem ismert, hogy a cég mit kezdene a befolyt összeggel. A dolgozóknak küldött e-mailben Woodman, a cég vezérigazgatója utalást tett a nemzetközi piacokon rejlő lehetőségekre.
  • A hordozható kamerákat gyártó cég vezérigazgatója még egy fontos témát említett levelében, miszerint a hamarosan lejáró tilalmi időtartam után eladná saját részvényei bizonyos százalékát. A tilalmi időszak 180 napig megakadályozta legnagyobb részvényeseket abban, hogy eladják saját papírjaikat, hiszen ez bizalmatlanságot és pánikot kelthetne a vállalat iránt. Woodman ezzel szemben elmondta, továbbra is elkötelezett a vállalattal szemben.
  • A hírekre a GoPro árfolyama 2 százalékos mínusszal reagált, és 76 dollár közelében mozog a papír.

Miért esik az árfolyam?

  • A tőkeemelés gyakran okozza az árfolyamok csökkenését. Ezt a részvények számának várható növekedése magyarázza, hiszen ezek csökkentik részvényre jutó nyereségeket (hígító-hatás).
  • A 800 millió dollár jelenlegi árfolyam mellett körülbelül 10 millió részvény kibocsátását jelentené. Ez a jelenleg kint lévő 126 millió részvény 8 százalékának felelne meg, ami azért már jelentősen hígítaná a meglévő részvényesek nyereségét. A 100 millió dolláros kibocsátás csak alig 1 százalékkal csökkentené az EPS-t.