Kilátástalan helyzetben az 500 éves bankóriás

Monte dei Paschi di Siena napi grafikon
Vágólapra másolva!
A harmadik negyedéves gyorsjelentésének hatására folytatódik a világ legrégibb bankjának, az olasz Monte dei Paschi di Siena vesszőfutása. A több mint 500 éve alapított pénzintézet már az EKB stressz tesztjén is csúnyán megbukott, de a harmadik negyedéves számok még a várakozásokat is messze alulmúlták.
Vágólapra másolva!
  • A szeptember végén zárult negyedév az olasz Monte dei Paschi di Siena számára már sorban a tízedik, amit veszteséggel zár. Az persze már az alapján is sejthető volt, hogy nem fog szép negyedévet zárni a bank, hogy az EKB stressz tesztjén a vizsgált 130 pénzintézet között a legrosszabb teljesítményt mutatta.
  • A szerdán közzétett gyorsjelentés után azonban már a konkrét számokról is lehullt a lepel. A várakozások pedig sajnos sok esetben még túl enyhék is voltak. A harmadik negyedéves nettó veszteség például 797 millió eurót tett ki, szemben a várt 462 millióval.
  • Ebben szerepe lehetett annak is, hogy a bank év eleje óta 2,46 milliárd eurónyi céltartalékot képzett a nem teljesítő hitelek fedezésére, és ennek nagy része, 1,26 milliárd a szeptemberben zárult negyedévet terhelte.
  • A bankot terhelik továbbá az elhúzódó olasz recesszió hatásai is, aminek következtében a rosszul teljesítő hitelek szeptemberben már 24,3 milliárd eurót tettek ki, ami negyedéves alapon 8,3 százalékos emelkedést jelent.
  • A bank helyzetének javítása érdekében már jóváhagytak egy 2,5 milliárd eurós részvény kibocsátást a részvényesek, amiből az 1,1 milliárd eurós állami mentőcsomagot is vissza tudják majd fizetni. Szakértők úgy vélik, hogy a tőkeemelés meghatározó lépés lesz egy esetleges felvásárlás irányába.
  • A bankot korábban már több esetleges felvásárlóval is hírbe hozták. Kedden még a BNP Paribas-t emlegették, mint komoly érdeklődő, de már a spanyol Santander és az olasz rivális UBI Banca is szóba került. Egyelőre azonban az összes jelölt visszautasította a spekulációkat.
  • A hírek hatására ma mégis venni kezdték a bank papírjait, és már több mint 6 százalékos pluszban jár az árfolyam piacnyitás óta.
Monte dei Paschi di Siena napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu