Minden megváltozik a Trónok harcában

Rabszolgák a dalmáciai Klis erődnél, a forgatáson
Vágólapra másolva!
A sorozatban egyre többször tér el a történet R. R. Martin regényeihez képest. A közelgő ötödik évad még váratlanabb fordulatokat szállít majd - vallják a készítők. Spoileres folytatás!
Vágólapra másolva!

A következő évadban a készítők merőben eltérő sorsra ítélnek számos karaktert ahhoz képest, melyet az író eredetileg szánt nekik. Az egymás után felbukkanó forgatási képek és nyilatkozatok alapján például Jaime teljesen más földrészen köt majd ki, mint a könyvben, Dorne hercegének, Doran Martellnek és utódlásának történetszála is változni látszik, Tyrion és Jorah kálváriája pedig az előzetesen sejthetőek szerint pont ellentétes fordulatot vesz, mint papíron - közölte az HBO.

Benioffék nyilatkozatai alapján az is egy vagy-vagy döntés volt, hogy a dorne-iakat vagy a Greyjoy-ház eddig nem ismert tagjait vezetik-e be az 5. évadban, és mivel a napvilágra került fotók tanúsága szerint az előbbiek mellett döntöttek, a vas szülötteit nélkülöznünk kell még egy ideig – ha nem örökre.

Rabszolgák a dalmáciai Klis erődnél, a forgatáson Forrás: Origo

Az HBO úgy véli, hogy egy ekkora volumenű regényfolyamot televíziós keretek között gyakorlatilag lehetetlen szóról-szóra képernyőre vinni anélkül, hogy követhetetlenné és terjengőssé válna, viszont a rajongók könyveket is olvasó része így is sérelmezi a módosításokat. Pedig a készítőknek nincs egyszerű dolga: a modern televíziózás története során először kezdtek egy olyan könyvsorozat adaptálásába, amely a gyártás alatt is aktívan íródik, és nem egy-egy regényenként lezárt, kerek egész sztorit mesél el, hanem gyakorlatilag egy szorosan összefüggő elbeszélés egyes részleteit.

A tévétársaság szerint Íróként megengedhető az, hogy némelyik főbb karaktert könyveken át jegelik, és másokra – akár újonnan bemutatott szereplőkre – helyezik a fókuszt, ám egy sorozatnál ez gyakorlatilag megengedhetetlen. Többek közt ennek is köszönhetjük, hogy Robb a szériában az Öt király csatája során végig képernyőn volt, miközben a könyvekben csak mások elbeszéléséből hallottunk róla, vagy hogy Theon kínzásjeleneteit mi is végigborzonghattuk, holott a regényekben csupán visszaemlékezésekből tudjuk meg sokkal később, min is ment keresztül.