Vágólapra másolva!
A tavaly botladozó Videoton az idén a másodedzőből vezetőedzővé kinevezett Joan Carrillo irányításával az első tíz meccsét megnyerte a bajnokságban, és 14 forduló után is listavezető. A spanyol szakember az Origónak azt mondta, nincs semmi baja a magyar edzőkkel, szívesen tanul tőlük. Szerinte Szalai Ádám és Nemanja Nikolics tudna együtt játszani a válogatottban, de nem tanácsol semmit Dárdai Pálnak. Kovács Istvánt a spanyol első osztályban is játszatná, a stadion építést pedig jó iránynak tartja.

Ha három jelzőt mondhatna, mivel jellemezné magát?

Erről a barátaimat kellene megkérdezni, de ha az életről való filozófiám érdekli, az a kőkemény munka, csak azzal lehet érvényesülni. A magánéletben a legfontosabb számomra, hogy őszinte legyek a körülöttem lévőkkel, igyekszem mindig magabiztos lenni és napról napra motivációt találni. Ha ezek a dolgok megvannak az emberben, akkor el tudja érni a céljait az életben.

2011-ben költözött Magyarországra. Ha otthon megkérdezik, hogy milyen itt élni, mit szokott mondani?

Az első perctől azt mondom, hogy nagyon boldog vagyok itt. Az első két évben azért, mert új munkám volt, viszont akkor még hiányzott a családom. Azóta a feleségem és a három fiam is ideköltözött, ők is nagyszerűen érzik magukat Magyarországon. A magyar emberek valóban nagyon kedvesek, azonnal elfogadtak engem. Csak a nyelvük ne lenne ilyen nehéz!

Az őszinteség az egyik legfontosabb Fotó: Polyák Attila - Origo

A családja is fociőrült?

A nagyobb fiam focizott, de most készül az egyetemre, a másik kettő jelenleg is játszik egy-egy budapesti csapatban. A feleségem kevésbé szereti a focit, de boldognak akar engem látni, ezért elfogadja a munkámat. Tudja, hogy milyen egy edző élete, és nemcsak magát a labdarúgást érti, hanem azt is, hogy hogyan működik egy klub, és mik a kötelezettségeim.

Meséljen az eddigi karrierjéről!

Játékosként a spanyol másodosztályig vittem, majd amikor visszavonultam, az Espanyol utánpótlásában kezdtem el dolgozni, a 8 évesekből álló csapat volt az enyém. Egy évvel később azonban máris az első csapatnál találtam magam, Paco Flores volt akkor a vezetőedző, én pedig feltérképeztem neki az ellenfeleket, illetve a kapusokkal foglalkoztam. Később dolgoztam együtt például Juande Ramosszal, Javier Clementével, Ernesto Valverdével, Mauricio Pochettinóval és José Antonio Camachóval is, játékosmegfigyelő és másodedző is voltam, mielőtt Magyarországra jöttem volna. Egy évig még élő szerződésem volt az Espanyolnál, amikor a Videotont választottam.

A legjobb spanyol edzők oldalán dolgozott Fotó: Polyák Attila - Origo

Pedig először Paulo Sousa, majd José Gomes mellett is csak másodedző lehetett Székesfehérváron. Miért váltott mégis?

Mert itt teljesen mások a célok, itt a bajnoki címért harcol a klub. Bár az Espanyol volt az életem, az élet nagyon rövid, és én száz százalékot akarok kihozni belőle.

Mennyire változott meg az élete, mióta vezetőedző lett?

A magánéletem semennyire, ugyanazok a barátaim, ugyanazok az emberek vesznek körül, mint előtte, de a munkában természetesen sokkal nagyobb lett a felelősségem. Másodedzőként csak javasolsz, vezetőedzőként viszont döntéseket hozol, ez hatalmas különbség. De húsz éve dolgozom a fociban, rengeteg szituációt megéltem már, nagy meglepetés nem tud érni, egyedül a nagyobb felelősség új.

Van, hogy hat-hét magyar játékos is a kezdőcsapatban kap helyet a Videotonnál. Fontosnak tartja, hogy sok legyen a hazai focista egy csapatban?

Mióta itt vagyok, szinte csak jó focistákkal dolgozom. Akik itt vannak magyarok, mind jó játékosok. Számomra az az ideális, ha a csapatnak a fele magyar, a légiósoktól pedig megkövetelem, hogy jobbak legyenek, mint az ugyanazon a poszton szereplő magyarok. Ha egy külföldi játékos nem tud többet, mint a magyar, arra nincs szükségem. Magyarországon vagyunk, a magyar játékos jobban ismeri az itteni körülmények, az ellenfelet, nyilván jobb nekem is velük dolgozni.

Kijárta a ranglétrát, mire vezetőedző lett Fotó: Polyák Attila - Origo

Elődjének, José Gomesnek hasonló kerete volt, mégis inkább a légiósokra támaszkodott, kevesebbet játszatta a magyar fiatalokat, például Szolnoki Rolandot vagy Gyurcsó Ádámot. Az ő több szereplésük miatt jobb a mai Videoton?

Nekem annyival könnyebb dolgom van, mint Josénak volt, hogy jobban ismerem a Videotont, a klubot és a játékosokat, hiszen itt vagyok már három éve. Ő új volt, amikor idekerült.

Nem attól másodedző valaki, hogy segítsen a vezetőedzőnek a döntések meghozatalában?

De igen, én el is mondtam neki a véleményemet, de a döntéseket ő hozta meg. Neki volt egy filozófiája, minden edzőnek van, ő abban hitt. Én másban hiszek, de egyáltalán nem tudtam előre, hogy be fog-e válni az, hogy a magyar játékosokban bízom. Benne volt a pakliban, hogy a fél kezdőcsapat magyar lesz, és zsinórban kikapunk. Szerencsére nem ez történt.

Van egy nagyon jó formában lévő csatára, Nemanja Nikolics, aki a Videotonban ontja a gólokat, a válogatottban viszont nem megy neki úgy a játék. Mit javasolna a szövetségi kapitánynak vele kapcsolatban?

Semmit. Ugyanazt tudom csak mondani, nekem van egy filozófiám, és Dárdai Pálnak is van egy, amely láthatóan jól működik. A Real Madrid egy előretolt csatárral, Benzemával játszik, a Barcelona több csatárral támad, mégis mindkét rendszer nagyon jól működik. Az én filozófiám az, hogy a támadósorban a legfontosabb a mozgalmasság és a gyorsaság, ehhez terület kell, amit megnyitnak egymásnak a játékosok, számomra pedig Nikolics a tökéletes csatár ehhez. Én nem szeretem azt a rendszert, ha egy előretolt ék van, aki megtartja a felpasszolt labdákat, és a második hullámban érkezőknek adja, de megértem Dárdai Pált, hogy ő ebben hisz, hiszen van egy nagyszerű erőcsatára Szalai Ádám személyében. Ez olyan, mint amikor elmegyek a boltba paradicsomot venni: hiába mondják nekem azt, hogy a narancs most nagyon jó áron van, attól még nem fogok a paradicsom helyett narancsot venni, mert én a paradicsomot szeretem.

Számára Nikolics a tökéletes csatár, de megérti Dárdait Fotó: Polyák Attila - Origo

Szalai és Nikolics tudna együtt játszani?

Szerintem igen, de elfogadom, hogy Dárdai Pálnak van egy filozófiája. Egy válogatottnál ráadásul még inkább igaz, hogy egy bizonyos filozófiát kell követnie a csapatnak, hiszen egy egész országot képvisel. Én például nem hiszek a védekezésben, én azt szeretem, ha a csapatom játszik és támad. Van, amelyik edző a kontrákban hisz, a másik a hosszas labdabirtoklásban, egy harmadik pedig az felívelt labdákban. A lényeg, hogy egy csapatnak legyen stílusa.

Kovács Istvánt az egyik legtehetségesebb magyar focistának tartják. Miben kell még fejlődnie ahhoz, hogy egy topligában játszhasson?

Még a Haladásban játszott, amikor először láttam élőben. Csereként húsz percet kapott a meccsen, de minden megmozdulásán látszott, hogy hatalmas tehetség. Vannak erőteljes focisták, akik fizikailag sokat tudnak fejlődni, de a kreativitás, a tehetség velünk született tulajdonság. Ami igazán naggyá tesz még egy játékost, az az akaraterő, márpedig Kokó igenis akar fejlődni, minden edzésen és minden meccsen a maximumot nyújtja, igazi mintajátékos. Ha a spanyol első osztályban lennék most edző, ott is imádnám őt, és ott is játszatnám. Alacsonyabb szinten működik, hogy "add a labdát Kokónak, ő majd megold mindent", de a legmagasabb szinten tudni kell azt is, hogy a labda nélkül hogyan mozogjon, és hogyan védekezzen a játékos. Ő ezt felfogta, és rengeteget fejlődött ebben is.

Számára Kovács István a mintajátékos Fotó: Polyák Attila - Origo

Sokan úgy gondolják, ezzel a Videotonnal nem nagy teljesítmény megnyerni a bajnokságot, hiszen a klubnak van pénze és remek a játékoskerete.

Elfogadom ezt a véleményt, de sokat elárul, hogy a Videoton eddig története során egyszer tudta megnyerni a magyar bajnokságot és egyszer a Magyar Kupát. Lehet, hogy valóban nincs minden klub olyan gazdasági helyzetben, mint most a Videoton, de van öt-hat csapat, amely szintén bajnok akar lenni. Nem egyedül vagyunk a ligában, nem magunkkal versenyzünk, hanem más csapatokkal, márpedig másokkal versenyezni, akik szintén nyerni akarnak, sohasem könnyű, legyünk akármilyen helyzetben is.

Ha egy napra ön lehetne a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, mit változtatna meg a magyar labdarúgásban?

Többször beszéltem már Csányi Sándorral, és mindig elmondtam neki a véleményemet. Nincs egy konkrét dolog, amit meg kell változtatni, sok mindent kell párhuzamosan fejleszteni. Előrelépés csak akkor lesz, ha a bajnokságot, a csapatokat, a magyar válogatottat, a játékvezetőket, mindent egyszerre fejlesztünk.

Egy korábbi interjúban azt mondta, pszichésen nincsenek rendben a magyar focisták. Mit értett ez alatt?

Egy jó focistának fizikailag, taktikailag, technikailag és pszichikailag is rendben kell lennie, ez a négy legfontosabb dolog. Fizikailag és technikailag szinte tökéletesek a magyar játékosok, nyilván mindkettőt lehet még fejleszteni, de ezekben nincs akkora elmaradás. Taktikailag mindig lehet mit tanulni, viszont amiben a legtöbbet kell fejlődni, az a pszichés terület. Például volt olyan játékosom, aki be akart kerülni a válogatottba, de én mondtam neki, hogy ne a válogatott keretbe, hanem a válogatott kezdőcsapatába akarjon bekerülni, ez nagy különbség.

Másodszor lehet bajnok a Videoton, először Carrillóval Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar edzők gyakran hangoztatják, hogy nincs szükség itthon külföldi edzőkre. Mit gondol erről?

Elfogadom, hogy ez a véleményük. Az én filozófiám viszont az, hogy minden nap fejlődni akarok, és ezért megteszek mindent. Folyamatosan nézem a meccseket, nézem, hogyan dolgoznak a magyar edzők, én tőlük is tudok tanulni, és ezt nem szégyellem.

Milyen volt a kapcsolata Pintér Attilával?

Jó. Tudom, hogy sokat dolgozott a válogatottnál, amikor szövetségi kapitány volt, és én megadtam neki mindent, amit kért. De minden kollégának meg szoktam mondani, hogy ha bármire szüksége van vagy bármiben tudok segíteni, akkor szóljon. Nekem nincs bajom a magyar edzőkkel, sőt!

Mit szól ahhoz, hogy a szurkolók egy része több klubál bojkottálja a meccseket?

Nagyon nem tetszik ez nekem. A focinak szüksége van a szurkolókra. A foci nem a tévébe való. A foci arról szól, hogy két csapat játszik egymással, a két csapatnak pedig a helyszínen szurkolnak az emberek. Amikor elmegy az ember a Ferencvároshoz, Debrecenbe vagy Diósgyőrbe, akkor éreznie kell, hogy a hazai csapatnak mekkora támogatottsága van a lelátón. Muszáj rövid időn belül egyezségre jutni ebben a kérdésben, mert ez nem használ a magyar focinak.

Szívesen tanul a magyar edzőktől Fotó: Polyák Attila - Origo

Sokan úgy gondolják Magyarországon, hogy először minőségi focink kellene, hogy legyen, és csak utána kellene stadionokat építeni. MIt gondol erről?

A klubtulajdonosok és a magyar labdarúgás vezetői azt szeretnék, hogy fejlődjön a magyar foci, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy modern stadionok épüljenek. Elfogadom azoknak a véleményét, akik nem értenek ezzel egyet, de én, aki a labdarúgásban dolgozom, és azt szeretném, hogy fejlődjön a magyar foci, támogatom a stadionok építését.

Féltávnál jár a bajnokság, kezdenek körvonalazódni az erőviszonyok, melyik csapat a legveszélyesebb a Videotonra?

Több csapat is beleszólhat még a bajnoki címért folyó versenybe. Az MTK nagyon szép és eredményes focit játszik, a Debrecen és a Diósgyőr is nagyon erős, de nekik a nemzetközi porondon is meg kellett felelniük a szezon elején, ezért nehezebb dolguk volt. A Ferencváros és a Győr is nagyon erős, a Paks és az Újpest játéka pedig kifejezetten tetszik.

El tudja képzelni a jövőjét Magyarországon?

A fociban sohasem lehet tervezni. Hiába vagyunk a családommal nagyon boldogok, hiába érzem magam nagyszerűen a Videotonnál, lehet, hogy egy helyzetből nem lesz gól, ezért egy hellyel hátrébb végzünk a bajnokságban, és máris nézhetek új állás után. Ilyen egy edző élete.