Vágólapra másolva!
Az MKB-MVM Veszprém óriási győzelmet aratott Macedóniában, a magyar kézibajnok 24-23-ra győzte le Szkopjéban a Vardart. Carlos Ortega csapata nemzetközi megítélését tekintve olyan magasságokba jutott, ahol talán még 2002-ben sem járt, amikor bejutott a BL-döntőbe.

"Na, ez most nagyon nehéz kérdés - mondta az Origónak Gulyás Péter arra a kérdésre, ki volt az MKB-MVM Veszprém szkopjei mérkőzésének legjobbja. - [Mikler] Roli nagyon jól védett, talán ő hozta a meccset a hetesvédéssel, Christian [Ugalde] labdaszerzése a végén szintén fontos volt, és amit a fal közepén [Schuch] Timu művelt, az is nagyon kellett a sikerhez. De lehet, hogy mégis rá szavazok - bökött Mirsad Terzicsre, aki levette a pályáról az ellenfél jobbátlövőjét, Alex Dusjhebaevet.

Bár Momir Ilic hat góljával sokat tett a győzelemért (és megtartotta az első helyét a góllövőlista élén), a szerb klasszisnak is inkább a védőmunkája dicsérhető, hiszen Nagy László sérülése miatt ő lett Schuch párja a védekezésben kulcspozíciónak számító hármas védő posztján. Ahogy Carlos Ortega is megjegyezte, a várakozásoknak megfelelően a mérkőzés a védekezésről szólt, és bár ez a játékelem a Veszprém legnagyobb erőssége, Szkopjéban nem ígérkezett könnyűnek.

Gulyás Péter, a csapat veszprémi születésű balkezese Forrás: Hatosfal

"Nem is lehet kérdés, hogy a védekezés volt a győzelmünk kulcsa. Büszke vagyok a fiúkra, ebben az elképesztő hangulatban is hideg fejjel tették a dolgukat. Rengeteg munkánk van abban, hogy talán a világ egyik legerősebb hatos fala a Veszprémé" - mondta a védekezésről Carlos Ortega.

Nemzetközi kézinapközi

Európa két legjobb csapata a trendeknek megfelelően tele van légiósokkal, akik közül sokan jól ismerik egymást. Az egykori klubtársak és válogatottbeli játszótársak örömmel üdvözölték egymást: Alex Dusjhebaev a veszprémiek spanyoljaival, Chema Rodriguezzel és Christian Ugaldéval borult össze, félrevonultak a két klub horvátjai és szlovénjai, Sterbik Árpád pedig odament köszönni a maroknyi magyar táborhoz. A macedón sportnapilap külön galériát szentelt a szép pillanatoknak.

Így lehet megverni otthon a Vardart

A remek kezdés után nagy ütést kapott a Veszprém, amikor a Nagy távolléte miatt egyébként is lyukas poszton a 20. perc környékén Schuch megkapta a második kiállítását. A 32 éves Momir Ilicnek helyt kellett állnia támadásban és védekezésben is, a második félidő közepére aggasztóvá is vált a helyzet, mert látszott, ha a szerb sztár elöl és hátul is fenn marad a pályán, mindkét oldalon sok hiba várható tőle.

Carlos Ortega kénytelen volt beküldeni a kulcspozícióba védekezni azt az Andreas Nilssont, aki tavaly még csak támadásban játszott a Hamburgban, de a spanyol szakember fél év alatt olyan szintre hozta fel a svéd beállót, hogy remekül teljesít védekezésben is. Ez kulcsfontosságú volt a győzelem szempontjából, mert így Ilic pihenhetett helyett, hogy aztán a Veszprém utolsó négy góljából kettőt is ő lőjön. Köztük a győzelmet érő hétméterest.

Momir Ilics kulcsszereplő volt Forrás: MTI/Kovács Anikó

"A felkészülés elején elmondtam Nilssonnak, hogy remek játékosnak tartom, de meg kell tanulnia védekezni, mert nem fér bele, hogy a beállónkat lecseréljük támadás és védekezés között. Megértette, hogy akkor lesz sokat a pályán, ha megtanulja a védekezésünket, ezért szorgalmasan, nagy elszántsággal vetette magát a tanulásba. Három hónap alatt jutott el odáig, hogy a Vardar ellen remekelt a fal közepén" - mondta a svéd játékosról Ortega.

Mennyire jó ez a Veszprém?

Nagyon. Az a csapat, amelyik 2-6-os kiállításaránnyal, védekezése oszlopa és vezére nélkül, ilyen hangulatban megnyer egy ekkora rangadót idegenben, annak sehol sincs félnivalója. "Minden edző álma, hogy minden posztra két ilyen képességű játékosa legyen, mint most nekünk. Nagyon erős csapattal dolgozhatok, ez nem vitás" - mondta Carlos Ortega.

Carlos Ortega Forrás: Hatosfal

"Sima ügy volt, pedig szimpatikus, hajtós kis csapat ez a Vardar" - mondta széles vigyorral az arcán az augusztusi sérülésből nemrég visszatért Lékai Máté, aki biztató játékkal kezd beépülni a csapatba. Az ő érkezésével további variációs lehetőségek nyíltak meg az edzői stáb előtt, a belső posztokon most sokféle, egyaránt remek képességű játékosai vannak a veszprémieknek. Ugyanakkor a sok jó játékos nem feltétlenül jó csapat, ehhez kell egy edző is.

"Én konkrétan életem formájában vagyok, és úgy látom, az egész csapat jól pörög - mondta Gulyás, aki az utóbbi időben egyre többször fordul meg ifikori posztján, jobbátlövőként is. - Nekem nagyon bejön, ahogy Ortega felkészíti a csapatot. Sokat tanultam tőle a kézilabdáról. Az a legfontosabb, hogy semmi sincs túlbonyolítva, tiszta és érthető feladatkörök vannak, de közben mindenki pontosan látja saját helyét és szerepét a nagy egészen belül. Ebből aztán már magától jön a magabiztosság is."

Ez soha nem lehet elvárás

A szurkolók szeretik hangsúlyozni, hogy idén már elvárás a BL-győzelem, de Ortega szerint ilyet nem lehet kijelenteni. "Egy ilyen sorozatban sohasem lehet elvárás a végső győzelem. Tavaly a Barcelona volt a legerősebb csapat, de a döntőig sem jutott, tavalyelőtt sokan a Kielt várták az első helyre, mégis a Hamburg nyert. Igen, hatalmas a nyomás rajtunk, és ezen nem változtatott a Vardar elleni szép győzelem sem, de egyelőre nem foglalkoztat a Final Four sem. Sok dolgunk van még addig" - mondta Ortega.

A szkopjei győzők Forrás: Hatosfal

"Szerencsére még a legjobb csapatnak is szüksége van. Igazságtalan lennék, ha nem vallanám be, hogy nekünk is volt egy kis szerencsénk a szkopjei végjátékban (itt látható a meccs utolsó öt perce), de azt nem vitathatja senki, hogy megdolgoztunk érte" - tette hozzá a spanyol szakember.

És szerinte vajon ki volt a mezőny legjobbja Szkopjéban? "Ha megfeszülök, akkor sem tudok rábökni senkire, mert ezt a győzelmet a védekezés szállította, az pedig vagy az egész csapat munkája, vagy el van rontva, ahogy van."