Itt tart most a 18 éves befektető zseni

Vágólapra másolva!
Kicsivel több, mint egy éve írtunk a kanadai csodagyerekről, Julian Marchese-ről, aki már 17 évesen is tapasztalt tőzsdei szakembereket megszégyenítő tapasztalatról és bölcsességről tett tanúbizonyságot. A Business Insider most újra felkereste őt, így érdemes vetnünk egy pillantást arra, mit csinált az ifjú zseni az elmúlt egy évben.
Vágólapra másolva!

Ma már New York-ban

A 18 éves Julian Marchese ma már nem Kanadában él, hanem a New York-i Stern School of Business-re jár, és kollégiumi szobájában próbálja beindítani Remora Capital nevű hedge fund-ját, amit egy másik ifjú hírességgel irányít. A Remora alapja egy olyan kvantitatív elven működő, long-short stratégiát folytató rendszer, ami automatikusan fut, így amennyiben a piaci események a feltételeknek megfelelnek, magától, emberi közbeavatkozás nélkül köt üzleteket.

14 évesen kezdte

Ezt a rendszert 14 évesen fejlesztette ki, és bár akkor még csak a szülei 30 000 dollárjával tudott kereskedni, már azon is 20 százalékos hozamot ért el. A kockázati tőke befektetők imádták is és fejenként 12 500 dollárt fel is ajánlottak volna neki 50 százalékos részesedésért cserébe, és bár ő elfogadta pont az életkora miatt nem lett végül semmi a dologból. 18 évesnél fiatalabbként ugyanis a törvények nem engedhették ezt.

A legfőbb problémák

Az iskolában azt tanítják, hogy az a legnagyobb nehézség, hogy felismerjük saját előítéleteinket és próbáljuk meg elkerülni őket. Marchese számára azonban a legfőbb problémát nem ez jelenti, hanem az, hogy elérje, hogy komolyan vegyék. Erre a legjobb példa, hogy 9 éves korában egy urán vállalat részvényeire próbálta rábeszélni a szüleit, akik értelemszerűen nem hallgattak rá. A következő hónapban azonban a részvények árfolyama háromszorosára emelkedett, ezután persze a szülei is jobban figyeltek arra, amit mond.

Pár évvel később Marchese idegen elemzőket kezdett e-mailekkel bombázni azt érdeklődve, hogy hogyan tudná megkezdeni pénzügyi pályafutását. Ekkor is azt érezte a legnagyobb nehézségnek, hogy 12 évesként mindenki nagyon aranyosnak találta és szívesen el is beszélhetett, amikor azonban komolyra szerette volna fordítani a szót, kiderült, hogy mégis csak egy kis gyereknek nézik.

A Remora Capital

A fedezeti alapját, a Remora Capitalt egy hozzá hasonló csodagyerekkel, John-Paul Pigeon-nal közösen alapította. Pigeon azzal vált híressé, hogy 13 évesen adta ki első könyvét, amiben gyerekek számára nyújtott segítséget a befektetéseikhez. Ő jelenleg a Yale-re jár, így a megbeszélésekre csakis Skype-on keresztül kerülhet sor.

Bár a Remora-ra még nem érkeztek befektetők, az alapítók ezt valós időben valós adatokkal tesztelik, és folyamatosan tárgyalásban vannak mentorokkal és ügyvédekkel is. Úgy tervezik, hogy középtávon egy befektetővel bebizonyítják a stratégiájuk helyességét, majd a tényleges hozamok sikerére építve menetelnek majd tovább.

Úgy tűnik tehát, hogy a tavaly megismert csodagyerek továbbra is a megkezdett úton jár. Elhivatottságának és tehetségének köszönhetően nagy valószínűséggel eléri majd céljait. Mi minden esetre továbbra is követni fogjuk az útját és a jövőben is beszámolunk élete sikereiről. Bővebben, képekkel ellátva ezen a linken érhető el a legfrisebb sztori, a Business Insider jóvoltából.