Levágott ujjak, kitömött albérlők

Meghökkentő mesék
Vágólapra másolva!
35 éve, 1979-ben indult a Meghökkentő mesék, amely azonban mára inkább nosztalgiaforrássá vált, tévés produkcióként már nem biztos, hogy mindig eléri a kívánt hatást. Mai szemmel jókat derülhetünk az akkor még ijesztőnek tűnő történeteken, és gyakorlott nézőként általában kitalálhatjuk azt is, hogy mi lesz a csavar a végén. Valami fűszer mégis van ezekben a sztorikban, és akadt magyar vonatkozású rész is, pár videóval muszáj emlékeznünk.
Vágólapra másolva!

Az eredetileg Roald Dahl által írt – később más írókkal is megtámogatott – Meghökkentő mesék 1979 és 1988 között ment Nagy-Britanniában, ez idő alatt összesen 112 epizódja készült. Közvetett előzménye volt a régi Alkonyzóná-hoz hasonló sci-fi antológia, a ’Way Out, amely 1961-ben indult az Egyesült Államokban, és szintén Dahl volt a házigazdája, mint ahogy az elején a Meghökkentő mesék-et is bevezette egy-egy monológgal. Mutatunk ebből is egy részt, sajnos ez csak angolul érhető el – amit viszont megtaláltunk magyarul, azt természetesen úgy közöljük.

A Meghökkentő mesék krimiszerű, csavarosnak szánt történetei a maguk idejében nagy sikert arattak itthon is, a felvezetés azonban mai szemmel már igen lassú, és a sztorik nagy része eléggé kiszámítható is. Ezzel a brit komikus, Ricky Gervais is viccelődött egy alkalommal: a Ricky Gervais Show egyik epizódjában kiderült, hogy örökösen piszkált haverjának, Karl Pilkingtonnak nagy kedvence volt a sorozat, mire Gervais megjegyezte, hogy talán Pilkington volt az egyetlen ember a világon, akit tényleg meghökkentett a mesék vége.

Egy kisujjal kezdődött minden

A legelső epizód a Tudósklub-ból kilépett Dahl után a jamaicai tengerpart bemutatásával foghatta meg a szocialista blokkban rekedt magyar nézőket, a sztori azonban elég vontatottnak tűnik, holott alig húszperces – ha azonban hagyjuk magunkat belesüppedni a miliőbe, még működhet is a feszültségteremtés.

A történet középpontjában egy fiatal pár áll, akik nyaralásuk közben összefutnak egy öregemberrel, és furcsa fogadást kötnek vele: ha a srác meg tudja gyújtani tízszer egymás után az öngyújtóját, kap egy Jaguart, ha viszont nem, akkor levágják a kisujját. Érdekesség, hogy a fiút a Twin Peaks későbbi Truman seriffje, Michael Ontkean játszotta.

Az ifjú tehetségek mellett a kor ismert színészei is rendre megjelentek egy-egy epizódban, a fenti részben az öregurat például José Ferrer alakította, aki a Cyrano de Bergerac címszerepéért Oscar-díjat is kapott, egyébként pedig olyan filmekben is feltűnt, mint a Zendülés a Caine hadihajón, az Arábiai Lawrence vagy a Rajzás.

Nercbundából, liftből is lett baj

Megfordult a sorozatban többek között Joan Collins vagy a Poirot-ként ismert David Suchet is, rögtön a második epizódban pedig Julie Harris (Édentől keletre, A ház hideg szíve, Gorillák a ködben) játszott fontos szerepet, ő alakította Mrs. Bixbyt, aki a szeretőjétől kapott nercbunda miatt került bajba a férje előtt:

Szintén Julie Harris játszotta a főszerepet az Út a mennyországba című epizódban, amely ugyancsak házastársi problémákat boncolgatott – a Mrs. Bixby és a szőrmekabát-tal ellentétben Harris karaktere itt azonban édes elégtételt kapott a sorstól:

A történetek eredetiben, mármint Roald Dahl könyveiben általában talányosan végződtek, a sorozat azonban többször adott egy általánosan elfogadott, kitalálható lezárást, talán a spekulációban kevésbé jártas nézők kedvéért. Ez történt például A házinéni-ben is, amelynek címszereplőjétől úgy költöztek el a bérlők, hogy közben ott is maradtak – nem mi fogjuk lelőni a poént, tessék végignézni az epizódot:

Dahl egyébként gyerekkönyvei mellett (Karcsi és a csokigyár, James és az óriásbarack, Matilda), az ötvenes években kezdett el felnőtt meséket is írni, amelyek legjobbjait már 1955 és 1962 között feldolgozták az Alfred Hitchcock bemutatja című sorozatban. Már itt megjelent például az Egy ember délről, a Mrs. Bixby és a szőrmekabát, illetve A házinéni is, amelynek ottani feldolgozása így nézett ki:

A Meghökkentő mesék elsősorban a Someone Like You, a Kiss Kiss és a Tales of the Unexpected (vagyis Meghökkentő mesék) című kötetekből válogatott, amelyeket persze mind Dahl írt, a sorozat a későbbiekben azonban már más szerzőktől is befogadott egy-egy művet. A kilencedik évad tíz epizódjából négy például William Somerset Maugham írásaiból készült, például A sekrestyés is:

A sorozatban akadt magyar vonatkozású epizód is, érdekes módon azonban pont ez nem érhető el magyarul – legalábbis mi nem bukkantunk rá. A negyedik évad kilencedik része A Pál utcai fiúk írója, Molnár Ferenc egyik karcolatán alapul, amely a Toll című kötetben jelent meg 1928-ban, és egy szövevényes sikkasztási ügyről szól:

A széria akkori sikeréhez hozzájárulhatott a James Bond-filmekre emlékeztető, menő főcím is, amelynél a képi világon sokat dobott a Doctor Who nyitó képsorát is alátámasztó Ron Grainer zenéje – azt a fenti videók alapján már döntsék el önök, hogy a Meghökkentő mesék megállná-e a helyét manapság is, vagy inkább csak a nyolcvanas évek derekán figyeltük szívesen.