Pegazus Díj: a kkv-k hajtják előre a gazdaságot

Vágólapra másolva!
Hatodszor adták át idén a rangos Pegazus Díjat a legdinamikusabban fejlődő hazai kis- és középvállalkozásoknak. Ezek a magyar vállalatok a könnyűnek nem mondható gazdasági környezetben is be tudták bizonyítani, hogy van lehetőség a fejlődésre.
Vágólapra másolva!

A 30 díjazott vállalkozás éves szinten átlagosan mintegy 80 százalékos árbevétel-növekedést ért el a vizsgált időszakban, 2011-2013 között. Az idén díjazott cégek is a legkülönfélébb iparágakban működnek: élelmiszeripari és élelmiszerbiztonsági, orvosi berendezés és implantátumok gyártása, fűtéstechnológia, fémmegmunkálás, vagy díszítőszobrászati és belsőépítészeti szolgáltatások nyújtása, hogy csak néhányat említsünk a sorból. A Pegazus 2014 Díj adományozói az Enterprise Investors magán- és kockázati tőkealap-kezelő vállalat és a Bisnode.

Tüske Tamás, az Enterprise Investors igazgatója, befektetési szakértő a gálán üdvözölte a kiemelkedő növekedési eredményt elérő vállalatokat. Hangsúlyozta, a legutóbbi felmérések szerint is a kkv-szektor a gazdaság motorja: évről-évre ők adják a GDP közel 60 százalékát, a szektor által foglalkoztatottak aránya több mint 70 százalék, de vannak olyan iparágak, ahol ez az arány eléri a 90 százalékot. „Helyzetük és teljesítményük alakulása számottevő mértékben befolyásolja a hazai gazdaság helyzetét, nem beszélve arról, hogy milyen jelentős részt vállalnak a foglalkoztatásban” – mondta. – Hozzátette, a Pegazus díjat éppen a jelentős, de nem eléggé elismert vállalkozói kultúra nagyobb megbecsüléséért hozták létre. Tüske Tamás szerint a díjazott cégek régiós összehasonlításban is megállják a helyüket. Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere azt hangsúlyozta, hogy a folyamatosan változó gazdásági környezetben és a felgyorsult világban még nagyobb siker innovatív és dinamikusan fejlődő vállalkozást működtetni.

A Pegazus Díjat két kategóriában hirdették meg. A feltörekvő kategóriában azok a vállalatok szerepeltek, amelyek árbevétele 2013-ben 250 millió és 2,5 milliárd forint között mozgott, míg a piacvezető kategóriába olyan hazai cégek kerültek, amelyek árbevétele 2013-ban 2,5 milliárd forint felett volt.

Feltörekvő kategória

A nyugat-magyarországi régióban a S-ELEKTROSZINTER Kft. volt a kategória győztes. A cég festéstechnológiai berendezések gyártásával és forgalmazásával foglalkozik, és a 2011-2013 közötti időszakban átlagosan több mint 260 százalékos árbevétel növekedést produkált évente. A közép-magyarországi régió legjobbjának az ALAK ART Ipari és Képzőművészeti Kft.- t találta a zsűri; a cég innovatív, díszítőszobrászattal, belsőépítészettel, generál kivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik, és átlagosan több mint 120 százalékos árbevétel-növekedést ért el 2011-2013 között. A kategória kelet-magyarországi bajnoka pedig az élelmiszerbiztonsági ellenőrzéssel foglalkozó Food Analytica Kft. lett. A cég 2011-2013 között éves szinten átlagosan több mint 80 százalékos árbevétel növekedést ért el.

Piacvezető kategória

A nyugat-magyarországi régió első helyezettje a MEDITERRÁN Magyarország Kft. lett, amely 2011 és 2013 között 17 százalékos átlagos árbevétel növekedést ért el évente. A cég építési betontermék és beton tetőcserép gyártásával foglalkozik. A közép-magyarországi régióból a MEDISO Orvosi Berendezés Szerviz Kft.-t találták a kategória legjobbjának; a cég fő profilja orvosi műszergyártás. A társaság átlagos éves árbevétel növekedése 2011-2013 között 27 százalékos volt. A kategória kelet-magyarországi régiójának első helyezettje a PLATT 2003 Kft. lett. A vállalat fémszerkezet- és kazángyártással foglalkozik. A cég 21 százalékos átlagos árbevétel növekedést ért el évente a vizsgált időszakban.