Kétéves mélypontra ért az euró a dollárral szemben

Vágólapra másolva!
Tovább csúszott lefelé az euró árfolyama a dollárral szemben. A befektetők arra spekulálhatnak, hogy látva a gyenge makroadatokat az eurózónából, az EKB újabb lépést tehet a monetáris lazítás irányába.
Vágólapra másolva!

A brit kivételével emelkedni tudnak az európai részvényindexek a holnapi EKB-kamatdöntő ülés előtt, habár a délelőtti PMI-adatok nem alakultak túl jól. A francia kompozit és szolgáltató szektorbeli index is gyengébb lett a vártnál, hasonlóan az eurózóna statisztikáihoz, míg Németországban a szolgáltató PMI megfelelt a várakozásoknak, míg a kompozit érték alacsonyabb lett a vártnál.

A vártnál gyengébb makroadatok viszont arra ösztökélhetik az EKB döntéshozóit, hogy még tovább lazítsanak a monetáris politikán. A monetáris stimulussal kapcsolatos várakozások pedig kétéves mélypontra küldték az eurót a dollárral szemben, jelenleg az EURUSD árfolyam 1,23 közelében ingadozik. Egyes elemzők már azt várják, hogy Mario Draghi akár állam-, vagy vállalati kötvényvásárlási programot is bejelenthet majd a holnapi kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatóján.

A londoni tőzsdét az húzza vissza, hogy George Osborne pénzügyminiszter arról beszélt, a bankoknak nagyobb mértékben kell hopzzájárulniuk a közkiadásokhoz, vagyis több adót kellene fizetniük.

Amerikában a várt 222 ezer helyett csak 208 ezer fővel bővült a foglalkoztatottság a magánszférában novemberben az ADP adatai szerint. Az egy hónappal korábbi értéket 230 ezerről 233 ezerre módosították. A hírekre az arany árfolyama emelkedésnek indult az 1200 dolláros szintekről, és jelenleg 1210 dollár körül ingadozik.

A foglalkoztatottsági statisztikák után nem túl nagy a mozgás a New Yorki tőzsdéken, a befektetők kivárhatnak a magyar idő szerint este 20 órakor érkező Fed Bézs könyvének publikálása előtt. Ez az amerikai gazdaság alakulásáról ad majd tisztább képet.

Az energiaszektor ismét emelkedik, köszönhetően a visszafogottan emelkedő olajáraknak. A WTI 1,4 százalékos pluszban mozog 67,8 dollár közelében, miután az EIA a várt emelkedés helyett az olajtartalékok csökkenéséről számolt be mai közleményében.

A magyar piacon nem volt nagy élet, a blue-chipek piacán közül az OTP egy százalékot tudott emelkedni, míg a Richter 0,2, a Mol 0,4 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 0,9 százalékkal emelkedett. Bár egyik nagypapír esetében sem lépte át az 1 milliárd forintot a forgalom, míg összesen 3,67 milliárd forint értékben cseréltek gazdát részvények.

Az általános dollárerősödés miatt már 249,5-nél mozog az USDHUF árfolyama, ami bő egyhavi forintmélypontot jelent. A Citigroup előrejelzése szerint 2016-ra akár új történelmi csúcsra, 321-ig is felfuthat az USDHUF. A forint euróval szembeni árfolyama eközben továbbra is az elmúlt napokhoz hasonlóan 307 körül jár.