Meztelen képekkel okoz magának fájdalmat

polly penrose
Vágólapra másolva!
A fotográfus Polly Penrose hét évvel ezelőtt kezdett bele Testalkotás (A Body of Work) című projektjébe. Meztelenre vetkőzve fényképezte le magát elfelejtett, szokatlan helyeken: elhagyott házakban, üres szállodai szobákban, lépcső alatt, kifacsart testhelyzetekben széken, komódon, ágyon vagy épp egy lakatlan ház ablakmélyedésében.
Vágólapra másolva!

A kinyújtózott vagy magzati pózba görbített meztelen test újraértelmezi a tér és a test viszonyát, ezzel együtt dokumentálja saját fizikai és érzelmi átváltozásait különböző élethelyzetekben, a házasságtól a terhességen keresztül a gyászig.

„Ez tulajdonképpen provokáció, harc az összhanggal, a tér részévé válni úgy, hogy közben maga a tér kivet magából, ráébredni arra, hogy illeszthetetlenek vagyunk” – valahogy így hangzik Penrose ars poétikája.

Testnapló

„A fényképezés folyamata egyenesen büntetés. Fájdalmat okozok magamnak. Minden kép önkioldóval készül, állandóan rohangálnom kell a beállított póz és a kamera között. Hideg van, a terek és helyek kényelmetlenek, miközben belekalapálom magam a szoba tájképébe” – vallja a nem mindennapi fotós.

Ahogy kép formájában a kézjegyét ott hagyja ezeken a helyeken, a hely is rányomja bélyegét a fotós testére. Az évek során a képek egyfajta naplóvá álltak össze, ami azt rögzítette, hogy milyen frusztráló és fájdalmas érzés volt az adott helyzetben lefotóznia magát.

2007 decembere, Dorset Forrás: Polly Penrose

2008, London Forrás: Polly Penrose

2008 októbere, London; 2010 szeptembere, London Forrás: Polly Penrose

2011 júniusa, Oxford Forrás: Polly Penrose

2011 júniusa, Oxford Forrás: Polly Penrose

2011 júniusa, Oxford Forrás: Polly Penrose

2011 júniusa, Olaszország Forrás: Polly Penrose

2011 júniusa, London Forrás: Polly Penrose

2012 szeptembere, London Forrás: Polly Penrose

2012 márciusa, London; 2014 áprilisa, London Forrás: Polly Penrose