Kiderült miért veszélyesebb a dohányzás a férfiakra

X and y chromosome, x és y kromoszóma
X and y chromosome, computer artwork.
Vágólapra másolva!
A dohányzás mindenkire veszélyes, a férfiak azonban különösképpen megszenvedhetik a füstszívás hatását. A cigarettázás következtében ugyanis az erősebb nem elvesztheti Y kromoszómáit, és ezzel jobban ki lesz téve a különböző rákos megbetegedéseknek. 
Vágólapra másolva!

Az Y kromoszóma a legtöbb emlősnél, így az embernél is a két ivart meghatározó, úgynevezett szexkromoszómák egyike. Ez a kromoszóma kerül veszélybe a dohányzás hatására. Az Uppsala Egyetem kutatói kimutatták, hogy a gyakori „füsteregetés” miatt a vérsejtekből eltűnnek az Y kromoszómák, ami rákos megbetegedésekhez vezethet. Mivel az Y kromoszóma csak a férfiakban található meg, ezért a dohányzás által okozott tumorok megjelenése a nőkhöz képest jobban fenyegeti őket.

Az Y kromoszóma és az élettartam kapcsolata

Egy korábbi, 2014-es tanulmányban már kimutatták, hogy kapcsolat van az Y kromoszóma elvesztése és a rák kialakulásának kockázata között. Kiderült ugyanis, hogy az említett szexkromoszómának többek között nemcsak a nemi jellegek meghatározásában, hanem a tumorok kialakulásának megakadályozásában is fontos funkciója van. Ennek a pontos mechanizmusa egyelőre nem ismert a tudomány számára, annyi azonban biztos, hogy ha mennyiségük csökken, akkor vele együtt a várható élettartam is.

X (balra) és Y (jobbra) kromoszóma Forrás: SPL

Most azt vizsgálták, hogy mely életmódbeli és klinikai tényezők járulnak hozzá ehhez a nemkívánatos fejleményhez. „Elég sok tényezőt tanulmányoztunk, többek között az életkort, a vérnyomást, a cukorbetegséget, az alkoholfogyasztást, a dohányzást és azt találtuk, hogy a dohányosok esetében sokkal gyakoribb az Y kromoszómavesztés, mint a nem dohányzóknál” – mondta Lars Forsberg, az Uppsalai Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Minél több cigi, annál kevesebb Y kromoszóma

A szexkromoszóma elvesztése és az elszívott cigaretták mennyisége között összefüggést találtak: a láncdohányosok sokkal kevesebb vérsejtjében volt Y kromoszóma, mint azoknak, akik mértékkel szívták a cigarettafüstöt. Ráadásul az összefüggés csak olyanoknál állt fent, akik jelenleg is dohányosoknak számítanak. Azoknál a férfiaknál, akik már leszoktak, ugyanolyan gyakoriságú volt az Y kromoszóma eltűnése, mint a cigarettát sosem szívóknál. „Ezek az eredmények tehát azt bizonyítják, hogy a káros hatás visszafordítható, így érdemes leszokni a dohányzásról” – mondta Forsberg. Az eredményeket a Science magazinban jelentették meg.