Rákay Philip már nem fog zenét hallgatni

Rákay Philip Budapest, 2014. december 8.
Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese, a zsűri elnöke az Eurovíziós Dalfesztivál magyar előválogató show-ja, A Dal 2015 első tíz elődöntős produkciójának bemutatóján a budapesti Akvárium Klub
Budapest, 2014. december 8. Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese, a zsűri elnöke az Eurovíziós Dalfesztivál magyar előválogató show-ja, A Dal 2015 első tíz elődöntős produkciójának bemutatóján a budapesti Akvárium Klubban 2014. december 8-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az MTVA egyelőre tíz elődöntős személyét fedte fel A Dal harminc versenyzője közül, az új zsűritagot viszont már ismerjük. Lesznek formai újítások is.
Vágólapra másolva!

Az MTVA december 8-án tartott az Akváriumban egy sajtótájékoztatót, amelyen elvileg A Dal harminc elődöntősét leplezte volna le - legalábbis a meghívó alapján ezt lehetett gondolni. Ehelyett csak a mezőny egyharmadát ismerhettük meg az Eurovíziós Dalfesztiválra esélyes magyar indulók közül, ők a következők: a Chances, Csemer Boglárka (Boggie), Dallos-Nyers Boglárka (Bogi), Farkas-Jenser Balázs, a Karmapolis, az MDC, Péter Barbi, a Spoon, Szécsi Saci és Böbe, valamint Tóth Vera.

Tóth Vera is a legjobb harmincban van Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A zsűriben maradt Rúzsa Magdi, az MTVA részéről pedig Rákay Philip és Csiszár Jenő, Kovács Kati helyére viszont Pierrot került, aki utoljára a Megasztár első két szériájában zsűrizett. Az első válogatón őket egészítette ki plusz hat fő, többek között Balázs Fecó és a Neóból ismert Milkovics Mátyás, így egy tízes zsűri válogatta ki a 350 indulóból azt a több mint kilencven versenyzőt, akikből a harmincas mezőny összeállt.

"Arra gondoltam, hogy soha többé nem akarok zenét hallgatni, de már a következő héten előszedtem az otthoni lemezeket" - mondta Rákay Philip, aki igencsak kifáradt a zsűrizésben. Elárulta a módszert is: első alkalommal csak az első refrénig hallgatták meg az adott dalt, már ha az alapján egyhangú döntés született. A következő körben már szigorúan az elsőtől az utolsó másodpercig végighallgatták az összes dalt, és titkos szavazást tartottak - így állt össze a legjobb harminc, amelyből a következő húszat csak szerdán és pénteken, a Petőfi Rádió adásából ismerhetjük meg.

Pierrot lett az új zsűritag Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Pierrot úgy vélte, ez nem egy tehetségkutató, hiszen itt mindenki tehetség, és örült is annak, hogy nem egy "celebgyárnak" dolgozik, hanem egy tiszta célt képvisel: meg kell találnia azt, aki Magyarországot képviselheti a bécsi Eurovíziós Dalfesztiválon. Rúzsa Magdi egyszerűbben fogalmazott, szerinte az a legfőbb cél, hogy találjunk egy jó dalt, miközben Csiszár Jenőnek az tetszett, hogy a mezőnyben a swingtől a death metalig (szerinte "dead metal"-ig) mindenféle műfaj helyet kaphat.

Újítás, hogy a négy zsűritag mellett komoly szerepe lesz a közönségnek is: az ingyenes applikáción keresztül a tévénézők ugyanúgy egytől tízig pontozhatnak - ezt összesítik, átlagolják, majd hozzáadják a zsűri pontszámaihoz, a végleges eredmény így öt szavazatból áll össze.

A Dal 2015. január 24-én indul az M1-en, a döntőt február 28-án láthatjuk. Tóth Verával és Pierrot-val külön is beszélgettünk, ezt később közöljük.