Bűnhődéssel kezd Európa

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem kezdtek jól ma az európai piacok, a főbb indexek a pénteki szárnyalás után inkább enyhe mínuszokat mutatnak.
Vágólapra másolva!
  • A BUX sem tud függetlenedni a gyengébb hangulattól, a index 0,4 százalékos mínusz mutat.
  • Ebben főleg a Richternek és a Magyar Telekomnak van szerepe, előbbi 0,6, utóbbi 0,9 százalékot veszített értékéből. A Magyar Telekom viszont még így is 351 forintnál jár, vagyis a fontos 350 forintos szint felett.
  • A Mol és az OTP 0,4-0,1 százalékos gyengüléssel kezdte meg a hetet, ám a BÉT-papírjaihoz hasonlóan a forgalom nem túl acélos, nincsenek nagyobb mozgások. A pénteki nagy emelkedés után egy kis pihenő, vagy korrekció nem zárható ki.
  • A nemzetközi hangulat sem segít persze, enyhe mínuszokat lehet látni ma reggel, bár a német DAX is még mindig 10 ezer pont felett jár. Fontosabb makroadatok hiányában ugyanakkor vélhetően nem lesz ma nagy aktivitás.
  • A forintnak ebben a hangulatban szintén kicsit gyengébben megy, az euróval szemben 306,6 közelébe, míg a dollárral szemben 250 fölé jutottak a jegyzések.

További hírek:

  • Nem kapott jó híreket az OTP az elemzőktől az elmúlt napokban, ma reggel a JP Morgan visszavágta korábbi felülsúlyozási ajánlását, és már csak semleges ajánlást fogalmaz meg a bankpapírra. A korábbi 5 270 forintos célárat jelentősen, 4 430 forintra vágta vissza az elemző. A JPMorgan 2009 júniusa óta felülteljesítési ajánlást fogalmazott meg a részvényre. A Keefe, Bruyette & Woods közben továbbra is alulteljesítési ajánlást fogalmaz meg, ráadásul a korábbi 3 724 forint helyett már csak 3 476 forintos célárral.
  • Fontos szerepet játszhat a lengyel PZU az országban zajló banki felvásárlások kapcsán, állítja a Dziennik Gazeta Prawna a PZU vezérigazgatójára hivatkozva. A társaság ezzel együtt várhatóan nem vásárol majd fel bankot, mivel az a biztosítók világában igen szokatlan lenne.
  • A Standard&Poor's javított Írország adósság-besorolásán, míg Olaszországra vonatkozó minősítését visszavágta. Írország minősítését "A”-ra emelte "A-”-ról, míg Olaszországét "BBB-”-ra rontotta "BBB”-ről, a kilátás pedig mindként esetben stabil. Írországnál a javuló munkaerőpiacot és a jó gazdasági kilátásokat hangsúlyozták, míg Olaszországnál a gyenge gazdasági teljesítményt hozták fel érvként.