Odavághat az MNB

Budapest Lánchíd
Vágólapra másolva!
Tovább csökkenhet az alapkamat Magyarországon több külföldi elemző szerint is, ez pedig a forint értékét is alapvetően befolyásolhatja majd.
Vágólapra másolva!

Bár az MNB világosan kommunikálta, hogy a kamatvágási ciklus véget ért, nagyon úgy néz ki, hogy a globális folyamatok alapján további tér nyílhat még a kamatok csökkentésére, legalábbis több külföldi elemző szerint is.

Commerzbank - 40 bázispont

  • A Commerzbank elemzői szerint a novemberi inflációs adat fordulatot jelenthet.
  • Az adat ma reggel jött ki, és 0,7 százalékos visszaesést mutatott a fogyasztói árakban éves alapon, szemben a várt 0,5 százalékkal. Az látható, hogy a gyengébb inflációs adatok sok ideiglenes tényezőnek is köszönhetőek, de a tisztított számok sem annyira magasak, hogy ne bírna még el további kamatvágást az ország.
  • Sőt, a Commerzbank szerint közben az EU-ból "importált" dezinfláció nyomást helyez az árakra, és éppen ez lehet az, ami teret nyithat hazánk számára is a további monetáris lazítást illetően.
  • A forint az euróval szemben ennek megfelelően 315-320 közelében lehet 2015 közepére, véli a Commerzbank.
  • Már csak azért is, mert a forintosítás után a gazdaság kevésbé érzi majd meg a devizaárfolyamok volatilitását.

Erste - változás jöhet

  • Nem jelölt meg konkrét számot az Erste az esetleges kamatvágást illetően, de elemzésükben kijelentik, hogy az alacsonyabb infláció és a decemberi ülés utáni enyhébb hangvétel figyelmeztetés lehet.
  • A forint az újabb vágásokra vonatkozó spekuláció miatt tovább gyengülhet majd a következő hetekben-hónapokban.

JPMorgan - 50 bázispont sem kizárt

  • Az eurózónában várható monetáris lazítást teret nyit az MNB számára, a gyenge inflációs adatokkal együtt, véli Szentiványi Nóra, az JP Morgan elemzője.
  • Az alapkamat így akár 1,6 százalékra is csökkenhet az első negyedévben.
  • Az infláció 2015-ben 0,5-1,5 százalékos lehet, amiben a várt 70 dolláros Brent árfolyamnak is szerepe lehet.

Az elemzői kommentárok a mai inflációs adat után tehát meglehetősen egyértelműek, a térségben az EKB monetáris lazítása az MNB számára is teret nyithat, az alacsonyabb inflációs adatok és zuhanó olajár pedig ezt tovább támogatja.

Összességében így a forintra nézve sem biztos, hogy fényes jövő vár, főleg miután a forintosítás megtörténik. Az erre vonatkozó spekuláció pedig ha elindul, akkor könnyen lehet, hogy nyomás alatt lehet majd a forint a következő hetekben. Az persze tény, hogy az államadósság miatt az év végi árfolyam akár jelenlegi szintek közelében, vagy akár némileg az alatt is maradhat, ezért érdemes lehet majd figyelni a következő napok mozgását is, no meg az újabb elemzői kommentárokat.

Az EURHUF napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu