Vágólapra másolva!
Merre halad a mobilfizetés biztonsága, mi várható akülönböző készpénz nélküli fizetési módok fejlődése kapcsán? A Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda szakértője háromrészes írásának befejező részét olvassák, az első és második rész itt és itt érhető.
Vágólapra másolva!

A mobilfizetés alatt érthetjük egyrészt a mobiltelefon használatával történő emeltdíjas SMS küldését, ahol az adott termék vagy szolgáltatás (autópálya-matrica, parkolás) ellenértékével a szolgáltató megterheli a telefonegyenlegünket.

Másrészt érthetjük azt a fizetési módot, amikor az internet hozzáféréssel rendelkező okos telefonunkkal különböző alkalmazásokon keresztül vásárolunk valamilyen terméket, szolgáltatást vagy egyéb tartalmat, illetve indítunk fizetési műveleteket – fejtette ki dr. Rostás Péter.

Az utóbbiaknál általában közös, hogy a fizetés megkezdése előtt regisztrálnunk kell a bankkártyánkat (hitelkártyánkat) a megfelelő mobiltelefonos alkalmazásban. A kártyaadataink megadása előtt érdemes átgondolnunk, hogy nem sértjük-e meg ezzel a bankkártya biztonságos használatára vonatkozó előírásokat.

Ha például a telefonunk illetéktelen kezekbe kerül, és az illető megszerezheti a kártyánk azonosító adatait az adott applikációból, akkor a bankunk hivatkozhat arra, hogy nem az üzletszabályzatnak megfelelően, kellő körültekintéssel jártunk el, és visszautasíthatja a jogtalan terhelés megtérítése iránti kérelmünket. A kártyaadatainkkal az alkalmazás fejlesztője is visszaélhet, ezért annak is érdemes utánanézni, hogy azt melyik cég kínálja, hol van a székhelye, rendelkezik-e megbízható adatvédelmi szabályzattal stb.

A fejlődés lehetséges irányai

A különböző készpénz nélküli fizetési módok fejlődése még korántsem ért véget, az innováció ezen a téren is folyamatos. Külföldön például már létezik olyan mobilfizetési eljárás, amelynél egy okos telefonokhoz csatlakoztatható bankkártya-olvasó eszközzel és egy megfelelő applikációval bonyolíthatunk le fizetési műveleteket.

Magyarországon feltehetően egyre több szolgáltató fog csatlakozni ahhoz a nemrég indult kezdeményezéshez, hogy a mobiltelefonunkkal is fizethessünk a pénztáraknál, akár egy PayPass bankkártyával.

Erre csak egy úgynevezett NFC-képes (Near Field Communication, kis hatótávolságú kommunikáció) okos telefonra, megfelelő SIM kártyára, a bankunktól igényelt virtuális bankkártyára és egy applikációra van szükség. Egy ilyen érintés nélküli fizetésre képes okos telefon készpénz-helyettesítő fizetési eszköznek minősül, így megfelelően alkalmazni kell rá a bankkártyákkal kapcsolatban ismertetett kárviselési szabályokat.

A készülék elvesztése vagy ellopása esetén már nemcsak a telefonszolgáltatónak érdemes ezt jeleznünk – kérve a SIM kártya letiltását (és az ún. IMEI szám megadásával a készülék letiltását) – de törvényben előírt kötelességünk az is, hogy az érintés nélküli fizetésre képes telefon elvesztését vagy ellopását a bankunknak is bejelentsük.

Az okos telefon több biztonsági opciót kínál

A Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda szakértője szerint érdemes figyelembe venni ugyanakkor, hogy egy egyszerű bankkártya négyjegyű PIN kódjához képest egy okos telefon mennyivel több biztonsági opciót kínál. A különböző funkciók használatához tetszőleges erősségű jelszavakat állíthatunk be, nem is beszélve az egyéb védelmi lehetőségekről, mint például az alakzat rajzolása, arcfelismerés vagy az ujjlenyomat minta alkalmazása.

Dr. Rostás Péter, a Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda szakértője Forrás: Origo

A készülékünk ellopása esetén, interneten keresztül meghatározhatjuk a telefonunk helyét, de akár blokkolhatjuk is azt, illetve törölhetjük róla az adatokat. Ezeket a biztonsági intézkedéseket már csak azért is érdemes megtenni, mert így vita esetén igazolhatjuk a bankunk felé, hogy kellő körültekintéssel, gondosan jártunk el.

Készül az uniós irányelv

A technológiai innováció mögött jócskán lemaradva ugyan, de a jogszabályi környezet is fejlődni fog a jövőben. Az uniós jogalkotók között folyamatos tárgyalások zajlanak egy új pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló irányelv kidolgozása érdekében. Az új irányelv egyszerre erősítené a fogyasztók védelmét és növelné a piaci versenyt.

A javaslat szerint például harmadára csökkenne az az összeg, amelyet az ügyfélnek az elveszett vagy ellopott bankkártyák jogosulatlan használatából eredő kárral kapcsolatban viselnie kellene, de még ez a tizenötezer forint sem terhelné, ha a fizetési eszköz elvesztését, ellopását vagy jogosulatlan használatát a fizetési művelet teljesítését megelőzően nem észlelte.

Az irányelv végleges szövegének elfogadása még várat magára, és számolni kell azzal is, hogy a tagállamok kihasználják az átültetésre rendelkezésükre álló, általában kétéves határidőt – hangsúlyozta végezetül dr. Rostás Péter.