A világ egyik legbizarrabb repülőgépe

Super Guppy
Több mint furcsa a NASA zömében kompozit anyagokból épített gépe
Vágólapra másolva!
Sokkal inkább egy méretes potykára, mintsem hagyományos légi járműre hasonlít az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) logisztikai flottáját gyarapító Szuper Guppy. 
Vágólapra másolva!

Egy méretes halacska, amely a levegőóceánban úszik

Az űrkutatási programokhoz szükséges speciális méretű alkatrészek szállítására tervezett, és a Boeing által épített repülőgép sikeresen szerepelt a kaliforniai Long Beachtől a virginiai Langley bázisig tartó útján, amelyen egy rendkívül nagyméretű berendezést szállított rakományként.

Több mint furcsa a NASA zömében kompozit anyagokból épített gépe Forrás: NASA

A Szuper Guppy bázisa a Johnson Space Center, egyébként a texasi Houstonban található. A 4536 kilogramm kompozit anyag felhasználásával épített repülőgép kategóriáján belül a legkisebb önsúllyal rendelkező, és a legnagyobb mennyiségben felhasznált kompozitból álló légi szállítóeszköz.

Környezettudatos égi igásló

A gépet a NASA Környezettudatos Repülési Program keretein belül tervezték, illetve építették meg. A Szuper Guppy a NASA Űrkutatási Missziók Igazgatósága szolgálatában áll. A 33, 8 méter hosszú és 9,14 méter széles szokatlan formájú repülőgép 26 tonna teher szállítására képes, kétszintes törzsében. További egyedi sajátossága, a 200 fokos szögben elfordítható orr rész, amely lehetővé teszi nem szokványos berendezések berakodását is.

A Szuper Guppy rakodáshoz szétnyitott orr része Forrás: NASA

A beágyazott videón a különleges Szuper Guppy landolása látható.

Elődje, a Guppy amely már a Hold-programban is részt vett, szállította többek között a holdkomp-szimulátort, sőt, 1977-ben az XFV-12A helyből felszállni képes repülőgép prototípusát is.

Bálna a felhők felett

Az igen bizarr kinézetű Szuper Guppy nem árva halacska, az európai repülőgépgyártó óriás az Airbus is rendelkezik egy ehhez hasonló, speciális szállító típussal. Az Airbus A300-600 ST szintén egy vízi élőlényről, a fehérdelfinről vagy belugáról kapta a becenevét.

Egy másik égi különc, a Beluga Forrás: wikimedia.org

Az Airbus A300-as utasszállító jet alapjaira épített Beluga 1995-ben állt szolgálatba, az öt gépből álló flotta az Airbus konszern légi szállítási logisztikai igényeit szolgálja ki. A Szuper Guppyhoz hasonlóan az ugyancsak furcsa Beluga különleges alkatrészeket szállít a repülőgépgyártó óriás üzemei között.