Mindenki optimista 2015-re

Vágólapra másolva!
10 Wall Street-i stratégát is megkérdezett a Barron’s pénzügyi lap, hogy mit várnak 2015-ben az amerikai tőzsdétől. Kivétel nélkül mindenki magasabb év végi értéket vizionál az S&P500 indexre, mint a mostani. Ez pedig nem feltétlenül jó jel.
Vágólapra másolva!
  • Ha valaki optimista, akkor az általában jó jel szokott lenni. Viszont, ha gyakorlatilag mindenki pozitívan áll a jövő évi tőzsdei teljesítményhez, akkor már elgondolkozhatunk, hogy lassan érik egy újabb lufi.
  • Amikor ugyanis már mindenki elhiszi, hogy itt csak növekedés, emelkedés jöhet, akkor szokott bekövetkezni az összeomlás. Persze a lista láttán, hogy kik vélekednek pozitívan a tőzsdei árfolyamokról, nem igazán a házi asszony effektus jut eszünkbe.
  • Olyan piaci szereplők vélekednek ugyanis arról, hogy tovább menetel az S&P500 tőzsdeindex felfelé, mint a legnagyobb amerikai befektetési bankok (Goldman, JP Morgan, Citi, Bank of America), vagy a világ egyik legnagyobb alapkezelőjének, a Blackrocknak a stratégája.
  • Az S&P500 index 2015-ös év végi értékére 2100 és 2350 pont között szóródnak az értékek, ami a jelenlegi szintektől (2010 pont) 4-17 százalékra vannak.
  • Nyilván nem tudhatjuk, mit hoz a jövő év a tőzsdéken, de a túlzott optimizmus akár még vissza is üthet.
Forrás: Barron's, Investor.hu