Nem a táblagépeké a jövő

látás kijelző család tablet tv laptop
Family using electronics gadgets
Vágólapra másolva!
Nem vár túl fényes jövő a tabletekre a következő években, bár egyre többet adnak majd el belőlük, 2014-ben világossá vált: a nagy növekedési sztori nagyon úgy fest, hogy befuccsolt.
Vágólapra másolva!

Messze már a hatalmas növekedési ütem, amivel az elemzők számoltak a tableteket illetően. 2013 után ugyanis 2014-ben is folytatódott a trend, és egyre alacsonyabb bővüléssel számolnak az elemzők, már csak 5,5 százalékos növekedést várnak 2018-ig a szakértők.

Persze 2018-ban még így is 285 millió tabletet adhatnak el a piaci szereplők, ám a 2012 végén várt 30 százalékos éves átlagos növekedésnek már nyoma sincs az előrejelzésekben. A prognózisok pedig egyre pesszimistábbak, nyáron ugyanis még 300 milliónál több eladott tabletet vártak 2018-ra. Novemberben már nem...

Forrás: Investor.hu

Az okostelefonok viszont jól járnak a tabletek szenvedésével, elsősorban a phabletek (nagy kijelzős okostelefonok) előretörése miatt. Miután 2013-ban sikerült átlépni a bűvös 1 milliárdos álomhatárt az eladott készülékek számát illetően, 2018-ban már 1,87 milliárd okostelefont adhatnak el a gyártók, ami közel 600 millióval haladja meg az idei évre várt 1,28 milliárdot.

Az éves átlagos növekedési ütem pedig még így is jelentős, 13,3 százalékos lehet a következő 5 évben, ami a sokkal fiatalabbnak számító táblagép-piac növekedését is jelentősen meghaladja, derült ki az IDC adataiból. Ez alapján a hardvergyártók számára még mindig inkább az okostelefonok, sem pedig a tabletek jelenthetik a növekedés motorját.

Forrás: Investor.hu

A PC-piac szenved

A PC-piacon közben nem sokat változott 2014-ben a helyzet, továbbra sem számítanak növekedésre az IDC szakértői. Ugyanakkor az előrejelzések 1,5-1,8 százalék körüli zsugorodást vetítettek előre a következő 5 évre, ami viszonylag stabilnak tekinthető, és megállt a 2013-ban látott trend, miszerint a prognózisok egyre pesszimistábbak voltak.

Ezzel együtt azért örömre nincs túlságosan sok oka a PC-gyártóknak, a piac látszólag már elfogadta, hogy a zsugorodás mértéke minimális lesz, a növekedésre ugyanakkor a tabletek és okostelefonok térhódítása miatt nem sok lehetősége lesz a szereplőknek.

Legfeljebb a laptopgyártók lehetnek jobb helyzetben, akik a teljes piac közel 60 százalékát birtokolhatják a hagyományos asztali számítógépgyártókkal szemben. Ezzel együtt a notebookok/laptopok piacán is minimális zsugorodás lehet, a 2013-as kevesebb 180 millióról 170 millióra mérséklődhet 2018-ra az adott évben eladott termékek száma.

Forrás: Investor.hu

Összességében tehát látható, melyik hardverek területén lehet majd növekedés, ami az internetezési szokásokra is kihatással lehet. Ezekkel a trendekkel pedig a vállalatoknak muszáj tisztában lenniük a stratégiai döntéseik meghozatala folyamán, főleg ha a technológiai szektorban, vagy éppen az online kiskereskedelem, vagy tartalomszolgáltatás területén működnek.